Ceausescu fia pert vesztett egy bukaresti színházzal szemben

A volt román diktátor, Nicolae Ceausescu fia pert vesztett egy bukarestiszínházzal szemben, amely bemutatta szülei huszonkét évvel ezelőtti kivégzésének történetét.

A bukaresti bíróság honlapján közzétett ismertető szerint a törvényszék végzésében alaptalannak találta és elutasította a keresetet, de a volt államvezető fia, Valentin fellebbezhet.

Tavaly januárban Valentin, illetve elhunyt nővérének, Zoiának a férje, Mircea Oprean arra kérte a bíróságot, hogy tiltsa be a Ceausescu utolsó órái című színpadi mű bemutatását, és fizessenek nekik jelképes összegű kártérítést.
Ügyvédjük, Haralambie Voicilas arra hivatkozott, hogy a felperesek már több mint két éve levédették a romániai szabadalmi hivatalnál a Ceausescu "márkanevet", hogy a nevet ne lehessen használni beleegyezésük nélkül kereskedelmi célokra. Nem meggazdagodni akartak, csak megakadályozni azt, hogy gúnyt űzzenek az apa nevéből - tette hozzá az ügyvéd.
A szóban forgó darabot a politikai gyilkosságokkal foglalkozó, berlini és zürichi székhelyű intézet állította össze hiteles hang- és videofelvételek, továbbá a kivégzésben részt vevő szemtanúk nyilatkozatai és az ezzel foglalkozó dokumentumok alapján. A feldolgozást Bukaresten kívül Berlinben, Bernben, Zürichben és Luzernben is bemutatták.

süti beállítások módosítása