Horváth Csaba Temesváron rendez

„Az idei évadot is sikerként könyveltük el. Nem emelkedik ki az előző évadokhoz képest, de nem is marad alul. Nehéz periódust élnek meg nemcsak a nézők, hanem a kulturális intézmények is, úgy igyekeztünk összeállítani az évadot, hogy a minőségére ez ne legyen kihatással” – értékelt Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója. A társulat jelenleg az avignoni fesztiválon vesz részt.

A kronika.ru megkeresésére Balázs Attila elmondta: bár a produkciók és egyéb tervek költségigényei tekintetében megérezték a válságot, de a nézőszámra ez nem volt hatással. „Ez számunkra sokat jelent. Azt jelenti, hogy kevesebb pénzből is sikerült olyat alkotnunk, amit a publikumunk szeret” – fogalmazott.

ahogytetszikAhogy tetszik

A teátrum igazgatója szerint színes évadot állítottak össze, a nézők láthattak klasszikus vígjátékot, modern kortárs darabot, musicalt, valamint zenés előadást, izgalmas bábjátékokat. „Ha mégis ki kell emelni egy előadást az elmúlt évadból, akkor talán Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát említeném, amelyet nagyszínpadi produkcióként mutattunk be, szinte minden színészünk szerepel benne, és nagyon közkedvelt nézőink körében. Az előző évadból műsoron tartott előadásaink közül a mady-baby, Borbély B. Emília egyéni produkciója több fesztiválon is bizonyított, több díjat kapott” – fogalmazott Balázs Attila.

A társulat idén is erdélyi turnén vett részt, amely során évről évre Temesvárról elindulva Kolozsváron és Marosvásárhelyen át Székelyudvarhelyig viszik el az évad legsikeresebb előadásait. Az igazgató szerint évente visszavárják őket mindegyik városban. Idén is megszervezték hagyományos rendezvényüket, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót (TESZT), mely a direktor szerint „immáron bevonult a köztudatba”. „A közönség és a szakma számára egyaránt fontos, hogy itt legyen, és megnézze a TESZT programjában szereplő előadásokat” – tette hozzá.

madybabyMady baby

Temesváron egyébként hét bemutatóval várták a magyar közönséget a 2010/2011-es színházi idényben, három nagyszínpadi, két stúdió- és két bábelőadást vittek színre. „A számos fesztiválon való részvételünk a szakma elismerésének köszönhető. Az esetleges negatív visszajelzések pedig építő jellegűek, és köszönet jár értük ugyanúgy, mint a dicséretekért” – fogalmazott Balázs Attila. A temesváriak Rosencrantz és Guildenstern halott című produkciója egyébként a legjobb előadás lett az Aradon megszervezett 5. Interetnikai Színházi Fesztiválon, Katona László az előadásban nyújtott alakításáért pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta meg. A Mady-baby című előadásért Borbély Bartis Emília három díjat is kapott: a karácsonkői fesztiválon ő lett a legjobb színésznő, a Pécsi Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon a zsűri különdíját, a bákói Gala Star Fesztiválon pedig megosztott fődíjat kapott. Emellett a társulat hat romániai és két magyarországi fesztiválon szerepelt, jelenleg pedig a világhírű avignoni fesztiválon vesznek részt, ahova a Zián & Kopik címu eloadásukkal kaptak meghívást. „Az avignoni fesztiválra az Aradi Marionettszínházzal közösen pályáztunk, mindketten bábjátékkal jöttünk” – mesélte Balázs Attila.

evszakokBolondos évszakok

„Szám szerint ugyan csökkent a nézőszámunk, de arányaiban ugyanaz, mint tavaly. A 2009/2010-es évadhoz képest eggyel kevesebb nagyszínpadi bemutatónk volt, ez természetesen csökkenti a nézőszámot. A másik befolyásoló tényező az, hogy az idei TESZT kevesebb előadást láthatott vendégül, így kisebb volt a látogatottsága is” – összegzett az igazgató. A temesváriak egyébként a Bolondos évszakok című zenés produkcióval zárták az évadot. Az előadást követően a társulat tagjai, valamint a színházlátogató újságírók szavazatai alapján Magyari Etelka és Kiss Attila vehette át az évad legjobb színésznőjének, illetve színészének járó elismerést. A következő évad tervezett bemutatói közül Balázs Attila Henrik Ibsen Peer Gynt című drámáját emelte ki, melyet Horváth Csaba visz színre, és az általa alapított és vezetett budapesti Fortedanse Társulattal koprodukcióban készül.

süti beállítások módosítása