Elmarad az idei Világsztárok Balettgála

Elmarad az idei Világsztárok Balettgála, mivel a Magyar Állami Operaház vezetésének "obstrukciós magatartása" megakadályozta az est érdemi előkészítését - közölték a szervezők. Mozsár István, a dalszínház megbízott főigazgatója szerint a jelenlegi konstrukcióban a gála komoly veszteséggel járna az operaház számára, s ezt az intézmény nem vállalhatja.

A gálát szervező produkciós iroda ügyvezetője, Szuhay Lajos közleményében a szeptember 24-re tervezett XIX. gála elmaradásának alapvető okaként az operaházat az elmúlt hónapokban irányító vezetők obstrukciós magatartását jelöli meg, amellyel - mint fogalmaz - az érvényes középtávú szerződés ellenére, sőt azt megszegve megakadályozták az idei gála érdemi előkészítését.

szuhay

Bár a budapesti rendezvény elmarad, a produkciós iroda ebben az évben is minden művészeti és logisztikai támogatást kész megadni a velük évek óta együttműködő pozsonyi Szlovák Nemzeti Színháznak, és a gálával kapcsolatos együttműködésbe idén bekapcsolódó Kassai Állami Színháznak, hogy a két városba tervezett gála ne szenvedjen csorbát a magyar fél kiválása miatt - olvasható a közleményben.
A Világsztárok Balettgála szervezői az operaház új vezetésétől azt várják, hogy középtávú szerződésüket tiszteletben tartva, kölcsönösen előnyös feltételek mellett egy premiernek is beillő, emelt szintű gála szervezésében a jövőben is készek legyenek egyenrangú partnerként együttműködni velük.
Az operaház megbízott főigazgatója a közleményre reagálva elmondta, hogy körülbelül két hónapja beszélnek a gáláról, de komoly pénzügyi megállapodást nem kötöttek. "Az 1993-ban indított gálákat keretszerződés alapján rendezték, amelyet évente meg kellett volna újítani. Ez nem történt meg, és végigszámolva a költségeket úgy láttuk, hogy a ház jelentős összeget bukna el az adófizetők pénzéből" - mutatott rá Mozsár István.
Mint fogalmazott, amíg nem számolják át tisztességesen az előző években keletkezett költségeket, és a szervezők nem készek olyan megállapodást kötni, amely legalább nullszaldós lenne, nem rendezhető meg a gála.

opera1
A részletekről szólva elmondta: az operaház vesztesége abból keletkezhet, hogy nem tisztázott, kié a jegybevétel, ki fizeti ki a műszakot, akiket aznap este foglalkoztatni kell. Arra a napra is fizetést kell adni a közalkalmazott tagoknak, akik, ha egy másik produkcióval, például a Bohémélettel lépnének színpadra, 10 milliós jegybevételt hoznának a dalszínháznak - jegyezte meg Mozsár István, aki leszögezte: nem zárkóznak el - más alapokon - a további együttműködéstől.
Az először 1993-ban megrendezett balettgálán az elmúlt csaknem két évtizedben négy kontinens 79 együtteséből 211 balett- és 72 néptáncművész, továbbá 110 növendék lépett fel. A gálát 2008-ban már Pozsonyban is megrendezték, miután a Szlovák Nemzeti Színház balettegyüttese is csatlakozott a kezdeményezéshez.

süti beállítások módosítása