Világpremier Gyulán - Miranda

A világhírű litván rendező, Oskaras Korsunovas mutatja be vilniuszi társulatával Shakespeare, Vihar című drámáját Miranda címmel a Gyulai Várszínházban vasárnap este - közölte a teátrum igazgatója sajtótájékoztatón szombaton Gyulán.

Gedeon József fesztiváligazgató elmondta: a produkció világpremiernek számít, hiszen ezt követően a litván társulat a lengyelországi Gdanskban, majd pedig a romániai Craiovában vendégeskedik ezzel a darabbal.

oskarOskaras Korsunovas

A Korsunovas vezette társulat már a harmadik alkalommal mutatkozik be a július 7-én kezdődött, immár hetedik Shakespeare Fesztiválon, hiszen 2006-ban a Szentivánéji álom, majd pedig két éve a Rómeó és Júlia című darabot adták elő nagy sikerrel. (Oskaras Koršunovasnak ezidáig négy rendezését láthattuk Magyarországon (Édes kölyök, Szanatórium a homokórához, Szentivánéji álom, Rómeó és Júlia). A Bárka Fesztiválon azzal a Hamlettel vendégszerepel társulata, amelyet a tavaly Európa Kulturális Fővárosaként regnáló norvég Stavanger színházi fesztiváljával hoztak létre, és amelyet az évtized legnagyobb hatású Shakespeare-interpretációjának tartanak.)
A rendező újraértelmezte az eredeti művet, ugyanis a gyulai bemutatón csak két színész, Miranda és Prospero szerepével jeleníti meg a darabot, akiket négy táncos egészít ki. Korsunovas erről úgy vallott, hogy a Vihar különféleképpen értelmezhető. Igen gyakran felnőtteknek szóló tündérmeseként, tündérdrámaként viszik színpadra. A vilniuszi vendég a Viharban a hatalomért folyó véget nem érő, abszurd küzdelemtől szóló társadalmi drámát látja. Mint írta, az embereket mindenkor szokás volt kies szigetekre száműzni, és ilyen szigetek a hatóságok szemében "kellemetlen" emberek számára mindenütt létesültek. A Szovjetunió kies szigetek hatalmas területeiből tevődött össze, amelyek a legjelentősebb alkotók otthonai voltak. Ezek mindegyike tele volt élettel, minthogy a száműzöttek törekedtek szellemi életük védelmére.

miranda
Povilas Budrys, aki a darabban Prosperót alakítja, ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az előadás díszletei is a brezsnyevi kort fogják megidézni, sőt a táncosok alakítása is kötődni fog egy-egy korabeli eseményhez.
Audra Zukaityte, a társulat menedzsere a vilniusi társulatról szólva azt közölte, hogy a Korsunovas vezette színház 11 éve működik a vilniusi önkormányzat támogatása mellett, ám független színháznak tartják magukat, nagyfokú művészi önállóság mellett.

süti beállítások módosítása