75 éves Lehoczky Zsuzsa

Amikor a hatvanas évek elején megjelent Budapesten, barna haja és barna szeme igazi revelációnak számított, abban az időben ugyanis az összes primadonna és szubrett szőke volt. Sikerét nem azonban kiváló hangjának is köszönheti. Július 18-án lesz 75 éves Lehoczky Zsuzsa Kossuth-díjas színésznő, operetténekesnő. Ma őt köszöntjük!

"Oda kell már figyelnem, hogy az erőmet mikor és hol szedem össze. Délután muszáj lefeküdnöm, de abszolút jól vagyok. Egy színész addig játszik, ameddig ki nem dől. Lelkileg elviselhetetlen számomra, ha sokat vagyok otthon, például a nyári szünetekben. Ekkor állandóan csak gyötrődöm az elmúláson, nincs kedvem itt hagyni ezt a ronda-szép világot. Dolgoznom kell ahhoz, hogy ne arra gondoljak, hány éves vagyok már, és még mennyi van hátra." (Lehoczky Zsuzsa)

lehoczkyzsuzsa

Szegeden született. Tizenegy évesen már a Szegedi Nemzeti Színház Szentivánéji álom előadásán az egyik kistündért játszotta, 1949-ben táncosnőnek szerződtették. Kaposvárott egy stúdióban ismerkedett meg a színészmesterséggel, s a vizsgaelőadásuk olyan jól sikerült, hogy a Csiky Gergely Színház átvette a műsorába.

lehoczky_csardasA Csárdáskirálynőben Németh Sándorral

1957-től újra Szegeden játszott és a közönség kedvence lett, 1962-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Már a bemutatkozáskor óriási sikere volt: A mosoly országában láthatta először a budapesti közönség. Ének- és tánckészsége, sajátos humora kiválóan érvényesült a szubrett szerepkörben. Emlékezetes alakítást nyújtott a Csárdáskirálynő, a Maya, a Leányvásár, a Bál a Savoyban és a Mágnás Miska című operettekben. Neve összeforrt az első magyar musical-sikerrel: több százszor játszotta a My Fair Lady Elizájának szerepét Básti Lajos partnereként.

lehoczky1

1968,  a „My Fair Lady” egyik jelenete a Magyar Televízió stúdiójában

Prózai színészként is rangos feladatokat kapott: Haumann Péter és Garas Dezső partnere volt a Napsugár fiúk című Neil Simon-darabban, Madame Chouchout játszotta a Kaktusz virágában, Barkó Júliát Moldova György Az ifjú gárda című színművében. 2009-ben Parti Nagy Lajos Ibusár című darabjában a Budapesti Operettszínházban fáradt munkásasszonyt és hercegnőt is kellett játszania, méghozzá úgy, hogy percek alatt bújt egyik figura bőréből a másikba, egymás után többször is. Szerepelt a Nyáron egyszerű és a Foto Háber című filmekben, illetve a Különös vadászat, a Mozgófényképek és a Hello, doki című tévéjátékokban. 

 

Amikor a hatvanas évek elején megjelent Budapesten, barna haja és barna szeme igazi revelációnak számított, abban az időben ugyanis az összes primadonna és szubrett szőke volt. Ő maga is érezte a közönség lelkesedését és feléje áradó szeretetét, csinos volt és fiatal, önbizalommal teli, még nem érzékelte a pálya súlyát és buktatóit. A hatvanas-hetvenes években a legnépszerűbb színésznők egyike volt, akit nemcsak a közönség imádott, de a kritikusok is csak dicsértek. 

lehoczky_darab2002., Operettszínház, a Cabaret-ban, Alföldi Róbert rendezésében.

Schulz úr mamája szerepében Mednyánszky Ági és Schneider kisasszony szerepében Lehoczky Zsuzsa

A magánélete is érdekelte a publikumot: házassága Tichy Lajossal, a népszerű focistával, majd lányuk születése csak még rokonszenvesebbé tette. Élete összefonódott az operettel, ő lett a műfaj egyik nagyasszonya. Még hetvenöt évesen is játszik, bár mint mondja, oda kell figyeljen arra, erejét mikor és mire szedi össze, de egy színész addig játszik, amíg ki nem dől.

lehoczky2
Ma úgy érzi, hogy az elmúlt csaknem ötven év a sikerekkel és a csalódásokkal együtt csodálatos volt. Csak a szépre emlékszik: az operett fénykorának csillagaira, akikkel együtt lehetett a színpadon, és akik már nincsenek köztünk, Honthy Hannára, Feleki Kamillra, Latabár Kálmánra, Rátonyi Róbertre
Amikor 2004 márciusában Kossuth-díjjal tüntették ki, azt nyilatkozta: személyében több mint ötven év után részesült Kossuth-díjban operettszínházi művész, s ez nem csak a saját, hanem egyben a teátrum sikere is. A legrangosabb művészeti díjon kívül két ízben (1966, 1974) kapott Jászai Mari-díjat, 1981-ben lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész.

lehoczky_vigozvegy_haumannHaumann Péterrel a Víg özvegyben

A Budapesti Operettszínház örökös tagja, 1993-ban Déryné-díjat kapott, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével 1995-ben tüntették ki, 2007-ben a magyar operett napja alkalmából életműdíjat vehetett át az operettszínházban.

 

Tovább Lehoczky Zsuzsa fórumára.


süti beállítások módosítása