Carmen és a világhír felé vezető út

A Carmen Georges Bizet leghíresebb operája. Szövegkönyvét Henri Meilhac és Ludovic Halévy írták Prosper Mérimée azonos című, 1845-ben írt regénye alapján. Az opera ősbemutatójára 1875. március 3-án került sor Párizsban, az Opéra Comique-ban. A budapesti bemutató 1876. október 28-án volt a Nemzeti Színházban. A darab népszerűsége töretlen. Ezt bizonyíthatja, hogy már tavaly is láthattuk a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A nemzetközi sztrárgárdát felvonultató előadást idén július 29-én és 30-án tűzik műsorra. A darab történetéről számol be a Színház.hu.

A Carmen

Bizet az Opéra Comique-tól kapott felkérésre írta meg a Carment. Az új darab szövegkönyve Prosper Mérimée, neves francia író hasonló című kisregénye alapján készült. A szövegkönyvet Henri Meilhac és Ludovic Halévy jegyezték, akik több sikeres darabot írtak már Offenbachnak és Massenetnek egyaránt. Bizet 1872 őszétől 1874 tavaszáig komponálta a zenéjét, a kézírásos partitúra körülbelül 1200 oldalból állt.

Carmen_habanera_originalA habanera eredeti kottája

 

A Carmen bemutatója előtt az Opéra Comique igazgatósága visszakozott, kifogásolva az opera cselekményét, a nyíltszíni gyilkosságot, valamint az alsóbb néposztályhoz tartozó szereplőket. A szövegkönyv íróinak segítségével Bizet-nek sikerült azonban elfogadtatnia a művet.

Viszont a szereplők kiválasztásakor is gondok adódtak, hiszen a Carmen szerepére felkért Marie Célestine Galli-Marié nagyon magas tiszteletdíjat követelt.

Galli-Mari_as_Mignon

Végül sikerült vele kiegyezni 250-300 frankban, ami kiemelkedően magas bérnek számított a párizsi színházakban. Ezzel szemben az énekesnő az elkövetkező években már 1000 frankot meghaladó tiszteletdíjért énekelte a cigánylány szerepét külföldi színházakban.

galli-marie_2

Marie Célestine Galli-Marié

Carmen bemutatója többszöri halasztás után 1875. március 3-án zajlott le. A nézőtér zsúfolásig megtelt, számos zeneszerző barát is jelen volt:Gounod, Delibes, Offenbach, Massenet. Az első felvonás hatalmas sikert aratott, különösképpen a Cigaretta-kórus valamint a Habanera.

galli-marie_celestine

A második felvonást is tapsvihar kísérte, különösen a Torreádor-dalt valamint a Csempész-kvintettet. A harmadik felvonásból mindössze Micaela áriájáttapsolták meg. Az utolsó felvonás után francia szokás szerint bemondták a szerző nevét, ezt egyes jelentések szerint gyér taps fogadta, mások füttykoncertről számoltak be.

301px-Galli-Marie_Carmen

Célestine Galli-Marié Carmen szerepében (1875)

 A kritika változóan reagált a műre, hol kiemelték a korszakalkotó, új elemeit, hol pedig túlterheltségéről, énekelhetetlen számairól cikkeztek a szaklapok. A Carmen ötödik előadása után a közönség érdeklődése annyira megnőtt, hogy legtöbbször telt házzal játszották. A szerző a darab sikertelenségemiatt depresszióba zuhant, amiből a bécsi operaház igazgatójának levele zökkentette ki, aki 1875. október 23-ra tervezte a darab bemutatóját az osztrák fővárosban.

Carmen_poster

A bemutató plakátja (1875)

Az utolsó hónapok

Utolsó hónapjaiban Bizet egészsége rohamosan romlott. Kínozták a torkában megjelenő tályogok, sőt ízületi- és szívbántalmakra is panaszkodott. Május végén úgy döntött, hogy Bougivalba utazik pihenni, útközben azonban megfázott. Június 1-jéről 2-ára virradóan heves szívroham érte el,  ezért az orvosok úgy értékelték, hogy állapota nem ad okot különösebb aggodalomra. Azonban nem sokkal az orvosok távozása után Bizet belázasodott. Noha időközben javult a kedélyállapota, június 3-án este ismét szívrohamot kapott, és még az orvos megérkezése előtt elvesztette eszméletét. 1875. június 3-án, valamivel éjfél után halt meg, reumás szívroham vitte le 36 évesen.

Június 5-én temették a párizsi La Trinité templomban. A Père Lachaise temető felé tartó gyászmenet Chopin gyászindulójának akkordjaira indult el. A temetésen a megrázkódtatástól megbetegedett felesége nem vett részt. Több mint négyezer ember kísérte utolsó útjára.

A sors fintora, hogy négy hónappal halála után, a bécsi előadás elindította a Carment a világhír felé vezető úton, ami Bizet-t a leghíresebb opera-zeneszerzők soraiba emelte.

carmen_2010

Jelenet a 2010-es szegedi Carmenből

 

A Carment  idén csak két alkalommal tűzik műsorra a szegedi Dóm téren:

 

2011. júlus 29. péntek 21.00 Dóm tér

2011. júlus 30. szombat 21.00 Dóm tér

 

JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

Forrás: Momus

süti beállítások módosítása