Flash mobbal népszerűsítették a magyar operettet az InterContinental Budapestben

Képzeljük el, hogy betérünk egy kávéra a turistákkal,üzletemberekkel teli hotel pompás lobbyjába, elvegyülünk a különböző korosztályú külföldi vendégek között, majd legnagyobb meglepetésünkre Kálmán Imre Marica grófnőjéből énekelni kezd a concierge, a bárpultos, a londiner, és egy hisztériás vendég. A Budapesti Operettszínház művészeinek „villámcsődülete" képekben és videó felvételen:

A flash mob, azaz villámcsődület a világhálónak köszönhetően pár éve nálunk is egyre inkább ismert és kedvelt jelenség. Elsősorban a tánchoz kötjük, reklámokban épp úgy elterjedt, mint különböző rendezvények hangulatfokozó elemeként, gondoljunk csak az amerikai talk show-k koronázatlan királynőjének, Oprah Winfrey-nek születésnapi meglepetés koncertjére, ahol gyakorlatilag a több száz fős közönség előre betanult koreográfiával örvendeztette meg az ünnepeltet. Nyilvános helyen, hirtelen jön létre az a produkció, melyben a résztvevők meghökkentő, szokatlan előadása amilyen hirtelen kialakul, olyan gyorsan el is illan. Flash mobozni sokféle képen lehet, párnacsatázva, szavalva, esernyőnyitogatással (mint 2003-ban a Deák téren), vagy egy kellemes délutánon az elegáns InterContinental Budapest lobbyjában, a Budapesti Operettszínház művészeivel.

 

flashmob02

Kerényi Miklós Máté és Bordás Barbara

Képzeljük el, hogy betérünk egy kávéra a turistákkal,üzletemberekkel teli hotel pompás lobbyjába, elvegyülünk a különböző korosztályú külföldi vendégek között, lógatjuk a lábunkat, szürcsölünk, bambulunk, majd egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy valami nem stimmel. Az egyhangú morajlást affektáló, Szörnyella de Frászra hajazó hang töri meg, él a mikrofon, egy emberként fordulnak a fejek, díva érkezik. Bordás Barbara primadonna angolul méltatlankodik, nagyasszonyként vonul be karján a klasszikus felsőosztálybeli jelképpel, kutyájával. Mögötte csetlik botlik a londiner - az imént még bőröndöket szállított – aki „civilként" elismert művész.

A táncos-komikus Kerényi Miklós Máté emelkedik ki a tömegből, hogy a képzeletbeli reflektorokat átirányítva már is lehetőséget adjon a dalra fakadó szubrettnek, Szendy Szilvinek, a bárpultos lánynak. Mikor és, hogy került a pult mögé, nem tudni, de szerencsére nem röstell annak tetejére pattanni és elénekelni a Ringó vállú csengeri violám című nótát. Ekkor az akcióhoz csatlakozik a concierge is, és a turisták már semmit sem értenek, csak tapsolnak és ovációval fogadják a nem mindennapi produkciót.

 

flashmob05Boncsér Gergely

A flash mob célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása. Az pedig egyértelmű, hogy a figyelem egy, egészen pontosan négy irányba összpontosul, előkerülnek a kamerák, a fényképezőgépek, a széles vigyorok, és már tudjuk jól, ez a villámcsődület is hamarosan ott lesz az interneten, ráadásul több országban, kuriózumként. A concierge ezúttal nem ad ki kulcsod, de nem ám, hiszen ő Boncsér Gergely, elismert operett színész, bonviván, így aztán papír kitöltés helyett Kerényi Miklós Mátéval dalpárbajozik a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket kezdetű örökzöld operett-slágerrel, négy zenész kíséretében.

 

flashmob07Kerényi Miklós Máté és Szendy Szilvi

Bordás Barbara, Szendy Szilvi és a két színész is megválik szállodai öltözékétől és átrendezve a teret, táncra perdülnek. Nem csoda, szól a Marica grófnő egyik slágere, a Szép város Kolozsvár.... A pár perces előre megbeszélt cselekmény – mert ez is egyfajta magyarázata a falsh mobnak – véget ér, a szereplők tovaillannak, a dal azonban ott marad a fülekben és az utcáról betévedt, valamint a délutáni üdítőre várakozó érkező és a távozó turisták, az üzletemberek életre szóló élménnyel gazdagodnak.

 

flashmob08Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté

Az akció, a flash mob célja elsősorban a hungarikum műfajnak számító magyar operett, illetve annak otthona, a Budapesti Operettszínház, s természetesen egyúttal a helyszín, a legszebb panorámával rendelkező duna-parti szálloda népszerűsítése volt. Remek példája a kulturális élet, illetve a turizmus-vendéglátás szakma két kiváló képviselőjének összefogására. A rengeteg felvételnek köszönhetően pedig ez a flash mob öregbíteni fogja hírnevünket, valamint hungarikumunkat, az operettet. Köszönjük a londinernek (Kerényi Miklós Máté), a concierge-nek (Boncsér Gergely), a bárpultosnak (Szendy Szilvi) és az elégedetlenkedő turistának (Bordás Barbara) ezt a szép délutánt.

 

Fotók: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása