Rivalda - 2010 legjobb magyar drámái egy kötetben

A Rivalda első kötete 1970-ben jelent meg. Azok a gyűjtők, színház- és drámakedvelők, akik rendelkeznek az elmúlt 40 év köteteivel, nemcsak a kortárs irodalom fejlődését és nyelvi változásait, hanem Magyarország történelmi, politikai és közéleti kérdéseinek alakulását is nyomon követhetik - vallják a sorozat legfrissebb kötetének szerkesztői. A 2010. január 1. és december 31. között bemutatott magyar drámákból válogatott Fábri Péter rendező, Hegedűs D. Géza színművész, rendező és Radnai Annamária dramaturg. 

Péczely Dóra, a kötet szerkesztője elmondta, első körben hetven magyar drámát szemlézett a zsűri.

„Ezt a listát szűkítettük huszonkettőre" – idézte fel a válogatás menetét a szerkesztő, megemlítve: a drámákat szigorú rendszer alapján pontozták, így végül sikerült rangsorba állítani a műveket. „Eredetileg hét drámát szerettünk volna a kötetbe szerkeszteni, de azoknak a mérete már meghaladta egy kötet lehetőségeit. Így tovább szűkítettünk, végül öt mű került a könyvbe" – tette hozzá.

 

rivalda2011

A Rivaldába így Térey János futurisztikus drámája, a Jeremiás avagy Isten hidege című, a Nemzeti Színházban bemutatott drámája, Závada Pál Magyar Ünnep című, az 1930-as években játszódó, szintén a Nemzetiben színre kerülő műve, Háy János Völgyhíd című, a Kolibri Színházban színre vitt drámája, Németh Ákos Deviancia című műve, amit a Zsámbéki Színházi Bázison is láthattak a nézők, valamint Vörös István Ördögszáj című drámája került. Ez utóbbinak ősbemutatóját a budapesti Nyitott Műhelyben tartották tavaly tavasszal.

 

A szerkesztő leszögezte: mind az öt mű rendkívül különböző nyelvileg, ezért a kötet élvezetes, érdekes olvasmány. Bár a bemutatott műveket szemlézték, a válogatók csak dráma szövegét nézték, a belőle készült előadás színvonalát nem.

 

Arra a kérdésre, hogy a szemlézett művek nagy száma, a magyar drámaírás felvirágzását mutatja-e, a szerkesztő egyértelmű igennel felelt. Péczely Dóra szerint ennek részben az az oka, hogy az írók számára egy kőszínházi bemutató sokkal nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülést hoz, mint amit addig szépíróként tapasztalhattak. 

süti beállítások módosítása