U21, avagy közeleg a 21. Thealter

Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját – 21. alkalommal rendezik meg. Az idei év témája: U21. Az elmúlt 20 évben arra törekedtek a fesztivál szervezői, hogy nyitottak legyenek a fiatal alkotókra, a friss színházi látásmódra. Idén is igyekeznek a fókuszba állítani az utánpótlást – ezzel is megidézve a tragikus körülmények között elhunyt Bába Krisztina emlékét, aki a kilencvenes években nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Maszk Egyesületünek, illetve a THEALTER fesztiválnak. 

Mi a Thealter?

Az 1991-ben alkalmi jelleggel induló fesztivál ma Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, amely már a ’90-es évek végére önálló, összetéveszthetetlen arculatú fesztivál, a független, alternatív, kísérletező színjátszás legfontosabb hazai művészi és dokumentációs terepe lett. A fesztivál fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, amely Magyarország egyetlen befogadó színházi profilú vidéki intézménye, de az elmúlt években számos szokatlan, új helyszínt is felfedeztek a szervezők a színháznak a városban, és jelen vannak produkcióikkal Szeged terein, utcáin is minden nyáron.

   

Thealter 2009

A programsorozat célja a kezdetektől a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása. Az itt első lehetőséget kapó alkotók közül sokan (többek között a Derevo, Lajkó Félix, Urbán András vagy Ivo Dimcsev) ma már jól ismert művészek. Ezentúl, a már elismert alkotók mellett a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is megjelenhetnek Szegeden. A kezdetektől fontos volt a határon túli magyar művészek bemutatása is, 2003-tól pedig a Déli Vonal koncepcióval – Dél- és Kelet-Európa színházainak középpontba állításával – kapott végleges karaktert a fesztivál. Az elmúlt húsz évben több mint 30 ország több mint 140 színházi alkotóműhelye mutatkozott be Szegeden.

Mit kínál idén a Thealter?

A fesztiválnak első alkalommal lesz nulladik napja, ekkor mutatják be Éder Enikő és Harsányi Attila közreműködésével az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült Kvartett című előadást.

aradi_kvartett

Kvartett

Ugyanezen a napon, július 19-én láthatja a közönség a PanoDráma produkcióját többek között a Krétakör egykori színészeinek közreműködés

ével, Szóról szóra címmel. A Lengyel Anna vezetésével létrehozott előadásnak nem csak a témája különleges – a magyarországi rasszista romagyilkosságok –, a színpadra állítás módja is újdonság itthon: ahogy a cím is jelzi, a színpadon elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, az alkotók nem változtattak az interjúk során elhangzottakon.

A fesztivál nyitóelőadásaként július 20-án a Régi Zsinagógában a szegedi közönség egyik nagy kedvence, a legutóbbi POSZT-on is számos díjjal kitüntetett Pintér Béla és Társulata mutatja be A soha vissza nem térő című alkotását.

soha_dusagaborA soha vissza nem térő

Az idei évben is készültek előadások a fesztivál felkérésére, valamennyit női rendező jegyzi. Itt lesz a premierje a tavalyi produkciójával nagy sikert aratott Szegedi Focus Műhely Good Bye, Sweet Naivety! című, a gyermeki ártatlanság elvesztését témául választó előadásának – rendezője Benkő Imola Orsolya -, melyben a színészek mellett az egyre népszerűbb szegedi Sheket zenekar zenészei is közreműködnek.

Ugyancsak premierrel várja a közönséget a GoBe Társulat, Góbi Rita vezetésével. vaDULva – Generációs táncerotika című előadásukban a társulat fiatal tagjai mellett látható lesz az Operaház művésznője, Tallós Andrea Aphroditéként, M. Kecskés András pedig Éroszként. Góbi Rita táncosnőt újra láthatja a színpadon is a közönség az Aradi Kamaraszínház és az Andaxínház magyarországi premierjében. A Rejtőzködők – Utolsó tangó Párizsban - koreográfus-rendező: Zsalakovics Anikó - a fesztivál záró napján lesz látható.

andax_gobiRejtőzködők

Első alkalommal mutatkozik be a magyarországi közönségnek két nagy múltú színház, a belgrádi Bitef és a zágrábi Montažstroj. Mindkét produkció jól illeszkedik az idei fesztivál témájához, hiszen mindkettőben a legifjabb művészgeneráció mutatkozik be, akik tapasztalt alkotók irányításával hozták létre előadásokat, klasszikusokat újragondolva.

othelloOthello

A Bitef ifjú táncosai a szenvedélyt, a féltékenységet és a félelem érzését fogalmazzák újra az Othellóban, előadásukat többek között Lajkó Félix zenéjére hangolta Zoran Marković és Maša Kolar koreográfus. A Vatrotehna 2.0 Borut Šeparović rendezésében a hatalom és az erőszak mechanizmusával foglalkozik, a színház 1990-ben bemutatott előadását alapul véve, de nagyon is a közelmúltra és a jelenre fókuszálva a fiatal energiákat és szókimondást.

Első alkalommal találkozhat a szegedi közönség a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyével. Az ugyancsak klasszikus művet újraértelmező Nóra Reloaded című előadásuknak nem csak a címszereplője – megformálója a sokszoros díjnyertes Tompa Klára –, hanem rendezője is hölgy, Patkó Éva. Az előadás az egyetem tanárainak és diákjainak közös munkája.

marosvasarhelyiekNóra Reloaded

Vendégünk lesz a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Mady-baby című produkciója is, B. Fülöp Erzsébet rendezésében. A címszereplőt alakító, ezzel a produkcióval több fesztiváldíjat is begyűjtő Borbély B. Emília három alkalommal invitálja közös utazásra az érdeklődő nézőket.

A FÜGE és a MŰHELY Alapítvány produkciójában színpadra kerülő Forget it! / Felejtsd el! című, nemzetközi alkotócsapattal készült táncszínházi előadás magyar részvevőit – Dombi Katit és Dózsa Ákost – már jól ismeri a szegedi közönség, alkotótársaik ezúttal francia, olasz és román művészek. Nagyon friss és egyedi a Neptun Brigád és a MANNA Produkció (Budapest) előadása, ők ugyancsak első ízben a fesztivál vendégei. A magyar Belmondót Baksa Imre mono-előadását Rába Roland rendezte.

felejtsdelFelejtsd el

A bemutatkozó alkotók legifjabb korosztályát képviseli a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Művészeti Szakközépiskola csapata. A Test-Odüsszeia című produkcióval a KIMI 9 alkalommal várja Keserű Imre vezetésével kalandtúrára és érintésterápiára mindazokat, akik szeretnék otthon érezni magukat a személyre szabott színházi utazásban.

Idén is helyet kaptak a fesztivál programjában szegedi alkotócsoportok is.

A Lábjegyzet Színház Sakuntaláról, szerelemről és áldozatról mesél Kalidásza és Hegedűs Géza nyomán Az élők vágyai című előadásában.

A Metanoia Artopédia pedig két alkalommal várja közönségét az Artopéd Műteremben Löw Immánuel egykori szegedi főrabbi alakját és sorsát felidéző Tizenhárom hónap (házi őrizetben) című előadására.

Visszatérő vendég a Moncsicsi Tanulmányi Kör, Bereczki Csilla bábrendező szakos egyetemi hallgató vezetésével. Az SZFE vizsgaelőadása Michael Ende kevéssé ismert, sötétebb oldalát villantja fel bábok segítségével, a színpadon azonban nem bábszínészek „szólaltatják meg” a szereplőket, hanem fiatal színészek Máté Gábor legendás, ma is rendszeresen együtt dolgozó egykori osztályából: Péter Kata és Máthé Zsolt.

eljenaszerelemÉljen a szerelem

Az előadásaival rendszeresen nagy sikert arató szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a filmrendezőként is jól ismert Tolnai Szabolcs rendezésében mutatja be Éljen a szerelem! című múltidéző előadását.

A fesztivál záró produkciója pedig a KDSZ és a MASZK Egyesület 2003 óta tartó, számos kiváló előadást és nagyszerű díjat eredményező koprodukciós együttműködésének tízedik darabja, a tavasszal bemutatott Béres Márta One Girl Show lesz, Urbán András rendezésében.

Kísérőprogramok, workshopok

Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, produkciójuk címe: Vissza a természetbe.

Idén utcaszínházi kortárs táncprodukcióval lesz vendégünk Svájcból a magyar származású Trefeli József és Varga Gábor is.

Szakmabeliek és érdeklődő laikusok számára egyaránt nyitott a két, ingyenes workshop is. Négy napon át vezet test-hang tréninget Zygmunt Molik metódusa alapján Liszkai Tamás, a wrocławi Grotowski Intézet ösztöndíjas munkatársa, két alkalommal pedig Trefeli József és Varga Gábor táncos-koreográfusok várják a mozogni vágyókat a Millenniumi Kávéházban.

trefeli_vargaTrefeli József és Varga Gábor

Immár ötödik éve vendégszerepel ajándékprogrammal a THEALTER Fesztivál a szegedi Csillag Börtönben. Idén a hazánkban is jól ismert erdélyi színésznő, Éder Enikő estjével kapcsolódunk a Dankó Pista Fesztiválhoz.

A programok két fő helyszíne idén is a Régi Zsinagóga lesz, de a Szegedi Nemzeti Színház jóvoltából a Kisszínházban is mutatnak be előadást.

Minderről közvetít a Rádió Mi 89.9

Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, a Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap a fesztivál, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel (www.radiomi.hu).

 

A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

És természetesen jelen vannak a Facebookon is (www.facebook.com/thealter).

süti beállítások módosítása