HoppArt premier jön: Hajrá Háry!

Nem mindennapi esemény szemtanúi lehetünk Kőszegen a Zwingernél: Háry János párbajra hívta világhírű vetélytársát, Münchausen bárót, és bár nem fegyverrel, karddal, mordállyal, pisztollyal küzdenek meg az ellenfelek, a harc mégis vérre megy. Ki tud vajon nagyobbat hazudni?

Miért éppen Kőszeg?

A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult, a kezdeti években magyar szerzők, magyar történelmi drámáinak bemutatását tűzte ki célul a szakmai vezetés. 1988-tól - a közönség igényeihez igazodva - a könnyedebb, szórakoztatóbb vígjátékokat részesítik előnyben. 1996-tól nem csupán prózai előadásokat lehet találni a színház programjában, hanem opera, operett, komolyzenei hangversenyek, utcaszínházi produkciók, táncbemutatók és folklórprogramok is színesítik a palettát.

Idén egy sikeres bemutatót, Hrabal Sörgyári capriccioját már maga mögött tudhat a fesztivál, azonban a HOPPart Társulattal közösen készített előadás, a Hajrá Háry! július 19.-én lesz látható. 

Az alkotók a Hajrá Háryról

Pirult már el?
Hebegett, habogott, izzadt a tenyere?
Történt már olyan, hogy egy füllentésen rajtakapták?
Érezte már magát rosszul a bőrében?
Gyűlt már meg a baja a Hivatallal?
Tragikus kimenetelű állásinterjú?
Kellemetlen családi konfliktusok?
Huncut kalandok, zsiványságok?
Hétköznapok, ünnepnapok?
Jövőkép?

Szerezzen diplomát a Háry János Igazmondó Szabadegyetemen!
(A diploma alapfokú oktatásra jogosító végzettséget ad!)

Hárynak, Münchausennek és más sorstársuknak az a dolga, hogy minél szellemesebb, nagyobb hazugságot mondjanak. Kevesen tudják, hogy a magyar népmeseanyagnak körülbelül a fele a hazugságmesékből, bolondmesékből áll össze. Egy részük visszaköszön Boccaccióból, másik részük antik szerzőkhöz, vagy netán az Ezeregyéjszakához nyúlik vissza. Van sok, ami eredeti magyar anyag. A hazugságmese jellemzően magyar specialitás, nagyon sok alakváltozata ismert. Szintén ismert motívum a hazugságverseny, a győztes általában ingyen vacsorát, vagy italt kap. 
A hazugság a fantázia eseménye, valódi költészet. Igazi szellemi kihívás és eredmény, ha valaki ki tud találni valami igazán jó hazugságot. Rossz hazugságból nem lesz mese.


A mi mesénk Münchausen báró és Háry János történetei, és más magyar hazugságmesék alapján íródik. A színészekkel közös munkában az eredeti motívumokhoz keverjük a körülöttünk lévő világ motívumait, saját fantáziánk és a valóság képtelenségeit. A mesék néha megelevenednek, megzenésednek, a hazugságverseny a közönség kegyeiért folyik.

hajra
Budapesten jártam a múltkor, akkora madarat láttam, hogy az egyik szárnya eltakarta Pestet, a másik Budát. Igaz ez? Nem tudom, én nem láttam, csak egy akkora tojást, mint a Gellért hegy. Az semmi, mert abban az országban a házak fala szalonnából, a kerítések kolbászból vannak, a patakok medrében tej és méz folyik, az utcákon sült malacok szaladgálnak, hátukban késsel, villával. Az semmi, de egy asszonynak a gyereke bajusszal, kalapban és nyitott esernyővel jött a világra, na, az a gyermek három hónapos korában már miniszter lett! 
Ugye-ugye… hazugság és valóság olykor nem is esik olyan távol egymástól. 


Hajrá Münchausen, Hajrá Háry! Döntsük el együtt ki nyeri a versenyt, és gurítsunk le együtt egy jó pofa sört a Rocco udvarán a győztes egészségére. 

A Háry János Igazmondó Szabadegyetem 
felvételt hirdet nyáresti tagozatára
Az oktatás helyszíne: Kőszeg - Zwinger, Chernel István u. 16.
Időpont: 2011. július 19. és 20. (esőnap 21.)
Mindkét tanévnyitó 19 órakor kezdődik, a tanévzáró és diplomaosztó bankettet 21 óra körül tartjuk a Rocco dísztermében.


Tanári kar: Háry János rektor 
a Hárytás és Nagyotmondás Tanszék vezetője

Igyálisz Katalin – Kozmetika Tanszék, 
a terelés és mismásolás mestere

Sikk Magdolna Dialektika – Vakítás Tanszék, 
Szakirány: sötét igazságok kivédése 

Chován Aspiráns
Kutatási témája a sánta kutya gyorsulási dinamikája

Meglepetés-vendégprofesszor: Báró Münchausen, 
a Globális Átverés nemzetközi hírű nagymestere

Bukott diák: Barabás Richárd

Tandíj: 2000 forint (tartalmaz egy italt a banketten)


süti beállítások módosítása