Nagyszabású Shakespeare-konferenciát tartanak Prágában

Több száz történész, színházkritikus, tudós érkezett az ötnapos Shakespeare Világkonferenciára Prágába. A cseh főváros először ad otthont a vasárnaptól július 22-ig tartó rendezvénynek.

A kilencedik alkalommal megrendezett, A reneszánsz Shakespeare - Shakespeare reneszánsza című Shakespeare Világkonferencia a drámaíró életét, munkásságát, valamint a kulturális rendezvényekre gyakorolt hatását vizsgálja. A konferenciát a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara szervezi a Nemzetközi Shakespeare Szövetséggel és a prágai Cseh Nemzeti Színházzal együttműködve.A rendezvényt 1971 óta ötévente szervezik meg.

A vasárnap esti nyitógálának a prágai Nemzeti Színház történelmi épülete adott otthont. A felszólalók között volt Václav Hampl, a Károly Egyetem rektora, Michal Stehlik, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Martin Hilsky műfordító, az életmű elismert szakértője, valamint az angol-amerikai irodalom professzora, Zdenek Stribrny is.

shakespeare

A kongresszusra a világ minden tájáról, a többi között Kanadából, Francaországból, Olaszországból, Japánból, az Egyesült Államokból érkeztek az angol irodalom és a reneszánsz színház szakértői, valamint művészettörténészek. A konferencia sajtóközlénye szerint a résztvevők új megközelítésekről, felfedezésekről cserélnek eszmét, amelyek nemcsak Shakespeare életét és munkásságát érintik, hanem Csehország és Anglia kulturális kapcsolatait, az angol reneszánsz hatását Csehország és a világ kultúrájára.

Szemináriumokon olyan témák kerülnek majd elő, mint például Shakespeare művei a filmvásznon, a szerző életének részletei, valamint külön szemináriumok foglalkoznak majd a Shakespeare szonettjeivel, illetve ázsiai recepciójával. A kísérőprogramokat workshopok, színházi előadások és kirándulások színesítik, valamint egy fotókiállítás is nyílik. A Nemzeti Színház udvarán szabadtéri mozielőadásokat tartanak; a vetítések Peter Greenaway Vihar-adaptációjával, a Prospero könyvei című filmmel kezdődnek hétfő este.

süti beállítások módosítása