Az UNESCO eltávolíttatná egy kastélypark forgó nézőterét

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felszólította a Cseh Köztársaságot, hogy gyorsítsa fel az UNESCO világörökségi listán szereplő Cesky Krumlov kastélyának parkjában található szabadtéri színház forgó nézőtérének lebontását.

A világörökség védelmezői szerint a modern szerkezet árt a kastély barokk kertje eredeti zsánerének. Az UNESCO azt is kérte a Cseh Köztársaságtól, adjon közre egy jelentést az örökségvédelem jelenlegi állapotáról Cesky Krumlovban, és teljesítse az UNESCO követeléseit legkésőbb 2013. február elsejéig.

Emellett folyamatos tájékoztatást kér a Cesky Krumlovban zajló korszerűsítések más részleteiről is, köztük az autóbusz-pályaudvar felújításáról, az autók számára készülő aluljáróról és a Moldva folyón keresztül ívelő új hídról. 
A 644 néző befogadására alkalmas forgó nézőteret 1958-ban állították fel a kastély barokk kertjében lévő szabadtéri színházban. Miután a dél-csehországi Cesky Krumlovot felvették az UNESCO világörökség listájára, a Cseh Köztársaság és az UNESCO 1992-ben megállapodott a színház áthelyezéséről egy másik helyszínre, mivel az a kastélyt övező ritka barokk parknak eredetileg nem volt része. 
A színházat 1999-re kellett volna lebontani a parkban, ám a cseh kulturális tárca öt évvel meghosszabbította a határidőt, végül eltolta egészen 2011-ig.
Az UNESCO világörökségi bizottsága júniusban tartott tanácskozásán sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a Cseh Köztársaság ismételten figyelmen kívül hagyta a határozat határidejét, és meghosszabbította azt 2015-ig.
A cseh kulturális tárca szóvivője a CTK cseh hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium az ügyet augusztusban fogja értékelni, miután hivatalosan is megkapta az UNESCO-tanácskozásról készült jelentést.

süti beállítások módosítása