Gyógyír északi szélre - Bemutató Óbudán

Beleszerethetünk-e valakibe az interneten, e-maileken keresztül? Valóságossá válhat-e egy virtuális kapcsolat? Erről szól az Orlai Produkciós Iroda legújabb előadása, melynek főszerepében Fullajtár Andreát és Őze Áront láthatja a közönség. A Gyógyír északi szélre című darabot szerdán mutatják be az Óbudai Társaskör kertjében. "A regényben az tetszett meg, hogy a szerző nagyon jó emberismerettel ír. Sokat tud arról a jelenségről, hogy mostanában szüntelen önkommunikációval vagyunk elfoglalva, például a Facebookon" - mondja róla Göttinger Pál rendező. A részletekről cikkünk még többet árul el.

gyogyir

"A regényben az tetszett meg, hogy a szerző nagyon jó emberismerettel ír. Sokat tud arról a jelenségről, hogy mostanában szüntelen önkommunikációval vagyunk elfoglalva, például a Facebookon" - mondta Göttinger Pali és hozzáfűzte, hogy egy képet alkotunk magunkról, amelyhez aztán hűnek maradni, azt követni rettenetesen kíméletlen dolog és csak kudarccal végződhet.

A darab története szerint Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Így veszi kezdetét a levélváltás, amelynek során egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább? "Írjon nekem Emmi, a írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel" - írja Leo az előadásban. A darab főhősei szerelmi viszonyba bonyolódnak, anélkül, hogy találkoznának és úgy tűnik, mintha csak a jó részek érdekelnék őket egy kapcsolatból.

gottingerpaliGöttinger Pál

"Ha az ember odaadja magát a másik embernek, annak az egész másik ember az ára, és ők ezt az árat nem fizetik meg. Ha bosszúsak, vagy rosszban vannak, akkor nem írnak egymásnak, akár hetekkel később jelentkeznek újra, amikor már megint jókedvük van. A szereplők bejárják egy kapcsolat tetejét és alját egyaránt. A találkozást gyáván halogatják, mert annyira boldogok azzal, amit sikerült egymásból kihozniuk, hogy félnek a valóságtól. Hamar kiderül azonban, hogy ha elkezd lefoszlani az álarc, a kép, amit kialakítottak egymásról, semmi nem marad alatta. Kiderül, hogy amikor lemondanak erről a kialakított képről, akkor saját magukról mondanak le" - fogalmazott Göttinger Pál, aki úgy tapasztalta, két fantasztikusan felkészült színésszel, Fullajtár Andreával és Őze Áronnal dolgozhatott együtt. "Két teljesen más alkat, színházi szocializáció, az ő találkozásuk eleve izgalmas, és a darab erősségévé vált, hiszen a megformált két karakter is nagyon különböző" - mondta.
Kitért arra, hogy nemrég színészként is dolgozott a Telefondoktor című darabban, és ez tanulságos számára, mert azt tapasztalta, sokkal több múlik rajta kívülálló szempontokon, mint rendezőként gondolta volna. "Ezért türelmet tanultam a színészek kapcsán. Kevésbé vagyok erőszakos, mert tudom, mi az, amit nem szabad kihajtani a színészekből, és mi, amit ki kell" - fejtette ki.

 

GYÓGYÍR ÉSZAKI SZÉLRE

 

Az előadás az Óbudai Társaskör, a Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével jött létre.

Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedéséről. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás, melynek során a teljes ismeretlenség és kedves bensőségesség közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább?

gyogyir1

„Írjon nekem Emmi, Az írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel.”

Lebilincselően szórakoztató darab, megszólít fiatalt, időst, magányost, családost, mindenkit, aki szereti látni mindennapjaink ellenmondásait, emberi útvesztőit.

 

Szereplők:

Fullajtár Andrea

Őze Áron

 

Stáb:
Díszlet és jelmez: Sebő Rózsa

Grafika: Szöllősi Géza

Fordította: Kajtár Mária

Producer: Orlai TIbor

Rendezőasszisztens: Gerő Szandra

Rendező: Göttinger Pál 

 

Időpontok:

2011.07.20, 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 - 21:00

Helyszín: 

Óbudai Társaskör kertje

JEGYVÁSÁRLÁS

 


süti beállítások módosítása