Liliom öt asszonya - Molnár Ferenc regényes élete

"A XX. században nem volt híresebb, sikeresebb drámaíró Molnár Ferencnél. A "Színház az egész világ" róla szól, unokája írta. Nem esztétikai értekezés és nem irodalomtörténet, még csak nem is családregény. Molnár életének főbb eseményeit, karrierjének csomópontjait beszéli el, laza anekdotafüzérben. Olyan olvasmányosan, élvezetes és enyhe iróniával átitatott stílusban, ahogyan a nagypapa is írt." (Barabás Tamás)

"Mulatságos könyvet írt Sárközi Mátyás anyai nagypapájáról. Tallóz Molnár elmés mondásaiból, válogat megtörtént vagy hírlelt anekdotáiból. Közöl továbbá eddig publikálatlan leveleket, közöl családi szóbeszédeket, amiket serdületlenül hallott. Szépen megírta nagyapja "regényes életét"." (M.G.P.)

molnar_400

"Sárközi Mátyás könyvről könyvre, színdarabról színdarabra kíséri végig Molnár Ferenc pályáját. Érdekes, szellemes történetekkel fűszerezve mutatja be az életutat, s világít rá egyszersmind a korszak jellegzetességeire." (Kenyeres Zoltán)

 

A "Liliom öt asszonya" az asszonybolond és asszonygyötrő Molnár Ferenc hamisítatlan arcmását felvázoló, keserédes összeállítás, sok irodalmi illusztrációval és mind ez ideig ismeretlen Molnár Ferenc szemelvényekkel. A portré megrajzolásához Molnár Ferenc kor- és pályatársainak, ellenségeinek és barátainak a segítségét is igénybe vette Sárközi Mátyás." (Lőcsei Gabriella)

 

"Ady vetélytársaként megnyerte feleségnek főszerkesztőjének leányát, Margitát, azaz Vészi Margitot, reménytelen, tehát soha el nem múló szerelmet érzett Varsányi Irén iránt. Meghódította - igaz, meg is fizette - Fedák Sárit, a legmerészebb és legvonzóbb pesti primadonnát. Azután pedig a nála huszonnégy évvel fiatalabb, gyönyörű, modern tehetséget, Darvas Lilit. Élete utolsó, örömtelen korszakában, a New York-i száműzetésben is megtalálta a vonzó és hűséges asszonyt, Bartha Vandát, aki utolsó percéig társa lett. Minderről, szerelmekről, házasságokról publikált Sárközi Mátyás sokrétűen dokumentált, elfogulatlan tanulmányt." (Földes Anna)

 

Sárközi Mátyás: Színház az egész világ - Molnár Ferenc regényes élete - Liliom öt asszonya

Noran Kiadó, 2010

 

Forrás: libri.hu

süti beállítások módosítása