Megkezdődtek a Valahol Európában próbái

Megkezdődtek Szegeden a Valahol Európában próbái, a produkciót Béres Attila rendezi. Az előadásban 78 gyerek, 60 színész és felnőtt lép színre, őket 44 fős zenekar kíséri. Tompos Kátya alakítja Suhancot, Szőcs Artur Hosszút, Keresztes Tamás Ficsúrt, Pindroch Csaba a tanítót, Szarvas József a leventeoktatót, Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház direktora egy nyilast játszik, Simon Péter karmester szerepében pedig az Örkény Színház igazgatója, Mácsai Pál látható. Hogy mit gondoltak az alkotók a készülődés előtt? Kiderül cikkünkből.

valaholMácsai Pál. Tompos Kátya, Alföldi Róbert, Keresztes Tamás, Szőcs Artúr

Mácsai Pál a Valahol Európában-ról: „Ez a darab toposz: a háborúban elárvult és általa elvadult gyerekek története a görögök óta létező őstörténet, gondolom, a mi előadásunk ezt próbálja elmesélni.”

Béres Attila rendező: “Hideg, száraz, kegyetlen előadást szeretnék, amely nem válik érzelgőssé”.

“Szerintem sokkal erősebb lett az elmúlt közel tíz évben az a féltés, amit ezek a kisgyerekek szimbolizálnak ebben a darabban. Az ártatlanságot, a naivitást, a tisztaságot ma sokkal jobban kell óvnunk. 2002-ben nem volt még olyan iszonyatos hasadék a magyar társadalom gondolkodásában, mint most, és hiszek benne, hogy ez az előadás nagyon meg tudja mutatni, hova vezet a kegyetlenség, a gyűlölködés. Kell egy áldozat ahhoz, hogy rájöjjünk, vannak fontosabb, minden mást felülíró értékek, és ez aktuálisabb, mint gondolnánk. Az, hogy a mindennapi személyes pillanatnyi ellentétek fölött vannak olyan értékek, amik összetartanak. Az életben nem kell, nem szabad eljutnunk oda, mint az előadásbeli történet, hogy a második felvonás végén meghal egy gyerek. Nekem Kuksival egyidős gyerekem van, és összeszorul a gyomrom és az öklöm, ha arra gondolok, ekkora gyerekekkel milyen kegyetlenségeket műveltek és művelnek a felnőttek, de a darab ennél képletesebb, és sokkal többet jelent. Mást gondolok azért is, mert más lesz a díszlet. Balázsnak (Horesnyi Balázs díszlettervező - a szerző) volt egy fantasztikus ötlete, bár lehet, hogy úgy járok, hogy a díszlet fogja megrendezni az előadást. Mindenesetre Balázs azt gondolta, ez az egész nem "valahol Európában", hanem a szegedi Dóm téren történik, ahol bomba érte a templomot, és fel szeretnék újra építeni”.

 

Szőcs Artúr színész-rendező: Béres Attilával Pécsről ismerjük egymást. Tavaly felkért a Gettó főszerepére, ami szintén egy zenés darab. A közös munka mindkettőnk számára olyan élmény volt, hogy Attila már októberben jelezte, nyáron számít rám Szegeden. Talán azért is vállaltam el Hosszú szerepét a Valahol Európában musicalben, mert az éneklés olyan kapukat tud kinyitni bennem, ami a többi munkámban is nagy-nagy segítség. (…) Nem ez az első alkalom, hogy kipróbálom a Dóm teret. Néhány évvel ezelőtt a Marica grófnőben már felléptem Szegeden, tehát az első izguláson, hogy milyen is négyezer ember előtt játszani, énekelni már túl vagyok, de ahogy akkor is szerettem a Dóm teret, most is nagyon várom ezt az előadást. Szegedre meg egyébként is bármikor szívesen jövök!

 

Forrás: Délmagyar, Fidelio, Színház.hu

süti beállítások módosítása