Startol a Művészetek Völgye

A korábbi hat helyett idén csak három faluban - Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden - rendezik meg a 21. Művészetek Völgyét, a pénteken kezdődő tíznapos fesztivál azonban így is gazdag kínálattal, 90 helyszínen mintegy kétezer programmal várja érdeklődőket.

Mint azt Naszály György, a fesztivál sajtófőnöke elmondta, a Balaton-felvidék három településén július 22. és 31. között zajlanak majd a programok, az ünnepélyes megnyitót pénteken 17 órakor tartják a központi községben, Kapolcson.

muveszetekvolgye

A programok közül kiemelte a Művészetek Hölgye címet idén is viselő Palya Bea fellépéseit, illetve a Palya-udvart, ahol az énekesnő több színészt, zenészt és írót lát majd vendégül a fesztivál ideje alatt. Fellép a Művészetek Völgyében Dés László dzsesszzenész, zeneszerző, Esterházy Péter író, Snétberger Ferenc gitárművész, és lesz Hobo retrospektív sorozat is, amelynek keretében Földes László Hobo hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé.
A sajtófőnök újdonságként említette a kapolcsi Kaláka Versudvart, ahol esténként a zenét és a költészetet "kötik össze" neves művészek, előadók, például Máté Gábor, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági és Harcsa Veronika közreműködésével. A versudvarban - ahol számos gyermekprogram is lesz - az "udvarmesteri" tisztséget Lackfi János költő látja el.

muv2
Nagy várakozás előzi meg Szörényi Levente zeneszerzőnek, a legendás Illés együttes frontemberének első vendégszereplését a Művészetek Völgyében: Néha furcsa hangulatban című műsorában személyes történeteket ad elő, mesél önmagáról, életéről, zenéjéről.
A VölgyJazz Minifesztivál keretében fellép a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet. Ott lesz a Völgyben az Amadinda Ütőegyüttes, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar.
Vigántpetenden Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri 100 film közül választ majd győztest. Vigántpetenden Árok Partyk elnevezéssel zenei estek is lesznek. A Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseihez biztosít lehetőséget, az Alexandra Könyvudvarban pedig koncerteket és könyves rendezvényeket is tartanak, valamint a Magyar Írószövetség programjai is itt zajlanak majd. 
Számos zenei, színházi és más program lesz Taliándörögdön is, s a három faluban összesen ötven helyszínen láthatók majd különböző témájú kiállítások.

 

A Színház.hu itt számol be bővebben a Fesztiválról.

süti beállítások módosítása