"Kapaszkodj belénk!" - Magyar Teátrum Színházi Sátor 1. nap

Színházi tejszippantásra, az „utókapaszkodó” élőzenés bulira és színházi szakemberek vitájára is sor került Tusványoson a Magyar Teátrumi Társaság a 120 főt befogadó sátraiban. "Színház - kapaszkodó az élethez. Kapaszkodj belénk!" – szól a fesztiválmottó. Ennek jegyében gyűltek össze igazgatók, művészek és látogattak el politikusok az eseménysorozat első napjára.

sator

1. nap összefoglaló

 

Németh Zsolt: "A színházi sátorral hiánypótló kezdeményezést valósít meg a Magyar Teátrumi Társaság a tusnádfürdői táborok több, mint két évtizedes történetében".

A Tusványos22 nyári egyetemen első alkalommal színesíti a kulturális kínálatot színházi program. A 2011. július 19-24 között megrendezésre kerülő tábor első napján a Magyar Teátrum színházi magazin sátrában a főszerkesztő: Fekete Péter (a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója) ötletgazda mottója fogadja a betérőket: „Színház − kapaszkodó az élethez. Kapaszkodj belénk!” 

szipp

A program reggel babajátszóval kezdődött, ahol a kicsiket az első színházi tejszippantásra invitálták a szervezők. A spontán és önfeledt játék a nagyobbak számára a gyermek-kapaszkodóval folytatódott. A Napsugár Bábszínház társulatának tagjai Vásárfiak bábelőadásukon a gyerekekkel együtt keresték a választ arra, hogy széna vagy szalma, fiú vagy lány, rabló vagy pandúr.

A felnőtt táborlakókat várta délután teltházas előadáson Besenczi Árpád, aki Petőfi: A helység kalapácsa című darabját adta elő „teltsátras” előadáson.

A nyári tábor rövid nadrágos közéleti hagyományaihoz kapcsolódva a sátor a kulturális programok mellett különböző témakörökben beszélgetéseknek adott helyet. A színház témakörhöz kapcsolódott a „Színház és oktatás” kerekasztal, melyen Fekete Péter moderálásával, Seregi Zoltán a Jókai Színház rendezője, a Színitanház vezetője, Ferencz Attila, a kézdivásárhelyi Városi Szinház gazdasági igazgatója és Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesy Sándor Színház igazgatója cseréltek véleményt arról, hogy a színház az oktatás különböző szintjein miként tud – sátor mottójához kapcsolódva − „kapaszkodó” lenni a diákok és egyetemi hallgatók számára. A különböző tapasztalatok között elhangzottak a finanszírozás kérdései mellett olyan innovatív ötletek is, mint a szabad kreditként teljesíthető színházlátogatások bevezetésének lehetősége − mondta Fekete Péter, ami az élet során a színház pótolhatatlanságát segítene felismerni − egészítette ki Besenczi Árpád.

Ahelysegkalapacsa_Besenczi

A színházi programok mellett a befogadó helyként került megrendezésre a Magyar Teátrumi Társaság sátrában a Transylvanian Monitor kisebbségjogi figyelő gyűjteményes kiadásának bemutatójára. Az Antal János szerkesztette kötetet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mutatta be. Az államtitkár a kötet bemutatója után hangot adott örömének, hogy a színházi sátorral hiánypótló kezdeményezést valósít meg a Magyar Teátrumi Társaság a tusnádfürdői táborok több, mint két évtizedes történetében.

A mai programot az „utókapaszkodó” élőzenés buli zárja Szomor György és az Antovszki Band közreműködésével.

Pavlics Tamás

Gyerekekszulok

Ne maradjanak diákok színház nélkül

Színház és Oktatás címmel vitáztak, elemeztek színházi szakemberek határon innen és túlról. Fekete Péter, a magyarországi Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, a Magyar Teátrum főszerkesztője vezette beszélgetésen Besenczi Árpád a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, Ferencz Attila a Kézdivásárhelyi Városi Színház igazgatója és Seregi Zoltán rendező, a színészképzéssel és színházi szakmák képzésével foglalkozó Színitanház szakmai vezetője alaposan elemezték a színház és oktatás viszonyát. Először az anyaországi és határon túli színészképzésről volt szó, majd a közoktatási intézményekhez való viszony és felelősség került elemzésre.

eloadas

Rendkívül szegényesek a felsőoktatásban részt vevő hallgatók színházi ismeretei, a színházművészet befogadására csak egy szűk elit egyetemista csoport nyitott. Azonnal tenni kell valamit ez ügyben, főként a pedagógusképzés területén – mondta Fekete Péter, majd hozzátette – Kreditpontot kell kapniuk a főiskolásoknak, egyetemistáknak színházlátogatásért, akár annak árán, hogy egy-egy elemző esszét is kelljen írni a látott darabból. Az eredetileg Vidnyánszky Attilától, a Magyar Teátrumi Társaság elnökétől származó ötletet valamennyien támogatandónak ítélték meg, a minisztériummal tárgyalásokat kezdeményez ez ügyben a társaság.

A hátrányos helyzetben lévő általános iskolás gyerekek nem kerülhetnek diszkriminált helyzetbe. Az alsó tagozat elvégzése alatt legalább egy alkalommal, kötelező jelleggel meg kell látogatniuk egy színházi előadást – szólt a javaslat. Ennek forrásairól jelentős vita folyt, de a céllal minden fél egyetértett. További tárgyalások várhatóak e témakörben.

J. M.

NemethZsolt

Könyvbemutató a Magyar Teátrum Színházi sátrában

Vörösmartyval nyitotta és zárta a könyvbemutatót Nemes Csaba lelkész, Tőkés László Európa parlamenti alelnök irodájának vezetője, a bemutató moderátora.

Az angol nyelvű kiadvány jó kapaszkodó, útmutató a nyugat európai országokban az erdélyi magyar helyzet aktuális kérdéseinek tisztázására, hangzott el Német Zsolt, külügyminisztériumi parlamenti államtitkár méltatásában. Bírálat is érte a könyvet, miszerint egy erős, összefoglaló, bevezető jobban segítené a kiadvány értését. Antal János külügyi előadó-tanácsos, Tőkés László EP irodájának munkatársa, a könyve szerkesztője erre ígéretet tett.

(-)

süti beállítások módosítása