Nemcsák Károly a József Attila Színház igazgatója

Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművészt nevezte ki a József AttilaSzínház igazgatói posztjára Tarlós István főpolgármester.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a színészt augusztus 1-jétől, ötéves időtartamra kérik fel a színház vezetésére. Arra, hogy mégsem Horgas lesz a befutó, eddig az utalhatott, hogy a főváros közölte: a bizottság nem csak az ő pályázatát támogatta. „A bizottságnak javaslattevő szerepe van, a döntéshozó nyilvánvalóan mérlegeli a bizottság javaslatát és szempontjait" - hangsúlyozták.

"A szakmai bizottság két személyt, Horgas Pétert és Nemcsák Károlyt javasolta a poszt betöltésére. A főpolgármester a szakmai szempontok tiszteletben tartása mellett a pályázatában a színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó kandidálót nevezi ki, mivel a jelenlegi anyagi feltételekkel a teátrum az ő elképzelései alapján működtethető" - szerepel a közleményben.

nemcsakHorgas pályázatát javasolta a szakmai bizottság
A múlt héten a József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben a szakmai javaslattevő bizottság Horgas Péter tervező pályázatát találta a legjobbnak. A megmérettetésen a június 8-án menesztett megbízott igazgató, Koltay Gábor, valamint Nemcsák Károly és Darvasi Ilona párosa is indult. A pályázatokról Meczner János rendező-igazgató, Radnai Annamária dramaturg, Bagó Bertalan rendező, Őze Áron színész-igazgató, a minisztérium és az önkormányzat képviselői döntöttek. Horgas öt, a páros két voksot kapott.

 

Januártól Koltayig
A József Attila Színházzal kapcsolatban még januárban vetődött fel sajtóhírekben, hogy a költségvetési támogatás jelentős mértékű elvonása miatt a bezárás veszélye fenyegeti. Méhes László - aki tavaly júliusban vette át a színház vezetését - felajánlotta lemondását a színház fennmaradása és színvonalas működtetése érdekében, és - elmondása szerint - reményteli választ kapott a városvezetéstől.
Február végén azonban ismét arról lehetett hallani, hogy feloszlik a színház társulata, miután a főváros vezetése arra kérte fel az igazgatót, ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes határozottan cáfolta a József Attila Színház megszűnését, ugyanakkor hozzátette, hogy bár Méhes László még ezt az évadot végigvitte volna, megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát. Elmondta azt is, hogy első körben színházi célú hasznosítási pályázatot, ha pedig az eredménytelen lenne, igazgatói pályázatot írnak ki.
Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatói kinevezését március közepén jelentették be, addigra a hasznosítási pályázatot elvetették, a színházigazgatói pályázat kiírását áprilisra ígérték. Koltay Gábor akkor úgy nyilatkozott, indulni kíván a pályázaton.
A igazgatói pályázatot végül május 17-én írta ki a főpolgármester, az új direktor feladatául szabva klasszikus és kortárs magyar és világirodalmi művek, igényes és korszerű zenés darabok bemutatását, a színházművészet megújítását célzó előadások létrehozását. A pályázónak vállalnia kellett továbbá, hogy helyet ad a határon túli magyar nyelvű színházak és színházi fesztiválok kiemelkedő előadásainak, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosít a vidéki színházaknak. Az új igazgatónak ezenkívül gondoskodnia kell a színház felhalmozott adósságállományának rendezéséről, és ki kell dolgoznia egy sikeres működési struktúrát is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is közzétett kiírás a július 31-ig várható adósságállományt 120 millió forintban becsülte meg, az augusztus-december hónapokra eső önkormányzati támogatást 85,2 millió forintban határozta meg.

 

Koltay után Nemcsák a választott
A József Attila Színházat megbízott ügyvezető igazgatóként április 1-jétől irányító Koltay Gábort június 8-án azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Tarlós István. Az indoklás szerint megrendült benne a városvezetés bizalma, mivel fő feladata a válságmenedzselés volt, ám kényszerhelyzetbe hozta a fővárost azzal, hogy összesen 79, július 1-jével hatályba lépő szerződést kötött a színház dolgozóival.
A színház éves támogatása 132 millió forint, amelyhez képest az újonnan megkötött szerződések további 204 millió forint terhet jelentenek.    "Fedezet hiányában ezt a főváros csak más fontos feladatok rovására tudja biztosítani, adott esetben másszínházak művészi munkájának terhére" - írta a Főpolgármesteri Hivatal korábban.
Koltay Gábor júniusi sajtótájékoztatóján azt mondta, a fővárossal egyetértésben szerződtette a társulat tagjait, hogy elkezdhessék a felkészülést a következő évadra. A volt megbízott igazgató szerint a társulattal a spórolás jegyében írták alá a szerződéseket, így például a színészek ingyen vállalták el a jövő évad első három előadását, a szolgálat lemondott a túlórapénzről. Az igazgató szerint "több tízmillió forintot" spóroltak meg a színháznak.

 

„A Nemcsák család már három színházat igazgat”

„A Nemcsák család már három színházat igazgat” – kommentálta a Klubrádióban Makay Sándor színész a hírt. Arról számolt be, hogy Nemcsák felesége a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a lánya pedig a Turay Ida Színházat vezeti, ehhez csatlakozik most a budapesti József Attila Színház

 

Nemcsák Károly a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1981-ben végezte el, majd Szegeden, később Zalaegerszegen, 1986-89-ig a Radnóti Színpadon, 1989-91-ig a Nemzeti Színházban, 1991-1996-ig a Budapesti Kamaraszínházban játszott. 1999-től a soproni Petőfi Színház, 2002-től a Turay Ida Színház tagja. A Magyar Televízióban 1987-99-ben sugárzott Szomszédok című teleregény egyik főszereplőjeként vált országosan ismertté. Művészete elismeréseként 1992-ben Jászai Mari-díjat kapott.

 

A Színház.hu friss interjúja Horgas Péterrel itt olvasható .

                                                Koltay Gáborral itt elérhető.

  

süti beállítások módosítása