Egy nagyratörő vállalkozás - Egy nyári éj mosolya

A Keszthelyi Nyári Játékokon kerül bemutatásra Stephen Sondheim: Egy nyári éj mosolya című musicalje – mindössze négy alkalommal. Az exkluzív előbemutató  a londoni West End-en és a New York-i Broadway-n is látható előadás replika-változata Törőcsik Marival, Nagy-Kálóczy Eszterrel. A Színház.hu cikkéből egy nagyratörő vállalkozás története bomlik ki.

Szerelem, féltékenység, titkok - A történetről

A történet a századfordulón játszódik, Svédországban. Desirée Armfeldt, a gyönyörű színésznő úgy érzi, hogy sok viharos esztendő után itt az ideje, hogy megállapodjon. Kiszemeltje nem más, mint hajdani szeretője, a sikeres ügyvéd, Fredrik Egerman. Van azonban egy kisebb bökkenő: időközben Fredrik elvett egy tizenkilencéves lányt, aki még az esküvő után is megáltalkodottan ragaszkodik szüzességéhez. Desirée furfangos tervet eszel ki: Szent Iván éjjelén meghívja a házaspárt édesanyja, a hajdani kurtizán kastélyába. Csakhogy ezen a bizonyos estén váratlanul beállít Desirée jelenlegi szeretője, egy dölyfös dragonyos, féltékenységtől tébolyult felesége társaságában és Fredrik felnőtt fia, aki papnak készül, és titokban szerelmes ifjú mostohaanyjába. A fehér éjszakától és a vörös bortól megmámorosodott vendégek őrült szerelmi kergetőzésbe kezdenek...

littlenight

Angela Lansbury és Catherine Zeta-Jones

Egy kis éji zene és a Chocolate Factory - A darabról

A már akkor elismert zeneszerzőt-dalszövegíró, Stephen Sondheimet Ingmar Bergman 1955-ben készült Egy nyári éj mosolya című filmje ihlette az Egy kis éji zene című musical megírására. A musicalt, melynek szövegkönyvét Hugh Wheeler írta, először 1973-ban állították színpadra a Broadway-en; a West End-i premier 1975-ben volt. A darab legutóbbi bemutatóját Trevor Nunn rendezte a Menier Chocolate Factory-ben 2008-ban. A produckióban, mely aztán újra megjárta a Broadway-t, olyan világhírű színésznők szerepeltek mint Catherine Zeta-Jones és Angela Lansbury (Gyilkos sorok).

sondheimStephen Sondheim

A West Side storytól a musical-látomásokig - Az alkotókról

Az idén 81 éves Stephen Sondheim a huszadik századi zenés amerikai színház legfontosabb alakja. Pályája első jelentős sikerét a West Side Story dalszövegírójaként aratta, a hatvanas évektől kezdve már zeneszerzőként is dolgozott. Műveit újszerű, szokatlan dramaturgiai megoldások, a musical műfajától látszólag idegen témák jellemzik. Írt darabot az amerikai történelem elnökgyilkosságairól (Assassins), morbid operettet egy tizenkilencedik századi tömeggyilkosról (Sweeney Todd), Grimm-mesehősökkel telezsúfolt poszt-freudi musical-látomást (Into the Woods), de feldolgozta Georges Seaurat egyik főművét is (Sunday in the Park with George).

Az előadás rendezője Trevor Nunn. Az idén 71 éves Nunn 1968 és 1986 között a Royal Shakespeare Company művészeti vezetője volt, később pedig a londoni Nemzeti Színház művészeti vezetője lett. Pályája során számtalan klasszikus darabot rendezett, köztük a teljes Shakespeare-életművet, de a zenés színházakban is jelentős sikereket ért el, ő volt például a Macskák vagy a Nyomorultak ősbemutatóinak rendezője. A sokszori jelölés mellett háromszor nyerte el a Tony-, háromszor az Olivier- és háromszor a Drama Desk-díjat.

trevornunn_dench_mckellenTrevor Nunn, Judi Dench, Ian McKellen

Az újrafelfedezett - A megvalósítókról

Sondheim a posztmodern, és az azutáni kultúra elválaszthatatlan része, műveit az elmúlt másfél évtizedben jelentős (elsősorban londoni) színházi műhelyek rendezői újra felfedezték. A londoni Nemzeti Színház, a Donmar Warehouse bemutatói az eredeti helyszín után rendre átkerültek a West End és Broadway nagyobb színházaiba is. A Menier Chocolate Factory a felsoroltakhoz képest fiatal intézmény, alig hét éves, ám már egy évvel a megnyitása után a londoni színházi élet egyik legjobb nevű és legizgalmasabb helyszínévé vált. Ezt nem utolsó sorban Sondheim: Sunday in the Park with George című darabjának felújításával érték el, mely óriási kritikai és közönségsikert aratott. Második Sondheim bemutatójukat az Egy kis éji zenét 2008 őszén mutatták be, majd a nagy sikerre való tekintettel 2009 tavaszától a West Enden, a Garrick Theatre-ben játszották. 2009 decemberében a produkció átköltözött a Broadway-ra (Walter Kerr Theatre), ahol 450 előadást ért meg. 

torocsik

Egy nagyratörő vállalkozás

A Centrál Színház eddigi legnagyratörőbb vállalkozása az Egy kis éji zene színpadra állítása a Menier Choclate Factory-val közösen, Trevor Nunn rendezésében. Színház a bemutató szervezését már két éve elkezdte és bár a darab szerepei zeneileg rendkívül nehezek, mégis sikerült megtalálni a tökéletes szereposztást. A hajdani kurtizán, Madame Armfeldt szerepére Törőcsik Mari mondott igent. Az események középpontjában álló Desirée szerepét Nagy-Kálózy Eszter alakítja, míg a kislány, Fredrika szerepére az ifjú felfedezettre, Patai Annára esett a választás. A szolgálólányt, Petrát, a közkedvelt musical énekesnő, Balogh Anna eleveníti meg, Charlotte-ot, a fanyar homorú grófnét pedig Kovács Patrícia alakítja. A történetet a szereplők számára láthatatlan kvintett, a Liebesliederek kommentálják. A próbák június közepétől július végéig tartanak, az eredeti, londoni produkció hét fős alkotógárdájának vezetésével. Előbemutató a XII. Keszthelyi Nyári Játékok alatt lesz Keszthelyen, július 28-31 között, premier és az ünnepélyes díszbemutató október 14-én lesz a Centrál Színházban.

 

 

egy_nyari_ej_7._jpg

Egy nyári éj mosolya

(A Little Night Music)

musical

Fordította: Fábri Péter

 

Szereplők:

 

Madame Armfeldt Törőcsik Mari

Desirée Armfeldt  Nagy-Kálózy Eszter

Fredrik  Gergely Róbert

Anne Egerman Ágoston Katalin

Henrik  Szemenyei János

Carl-Magnus Malcolm gróg Egyházi Géza

Charlotte Malcolm grófné  Kovács Patrícia

Petra Balogh Anna

Fredrika Patai Anna

Frid, az inasa Vári-Kovács Péter

Lindquist úr  Nótás György

Nordstrom asszony (Nordtstrommné)  Balog Tímea

Anderssen asszony (Anderssenné)  Bende Zsuzsanna

Erlanson úr  Csapó József

Segstrom asszony (Segstromné)  Megyesi Schwartz Lúcia

 

A Menier Chocolate Factory production

 

Díszlet és jelmeztervek: David Farley

Koreográfia: Lynne Page

Fénytervező: Hartley T A Kemp

Zenei rendező: Caroline Humphris

Hangszerelte: Jason Carr

Hangtervező: Gareth Owen

Dramaturg: Baráthy György

Zenei vezető: Lázár Zsigmond

Jelmezkivitelező: Andó Ildikó, Marton Dianna

Rendezőasszisztens: Kántor Nóra 

Producer és művészeti vezető: David Babani

Színpadra állította: Tom Littler

Rendezte: Trevor Nunn

 

Bemutató: 2011. október 14. 19 óra

A Keszthelyi Nyári Játékokon: Július 28., 29., 30., 31

JEGYVÁSÁRLÁS

süti beállítások módosítása