Megnyitja kapuit az Operettfalu Kübekházán

Július 30-án ismét megrendezik Kübekházán az Operettfalut. Az ország és világszerte ismert, ezreket és ezreket vonzó rendezvény 1999-ben vette kezdetét. Molnár Róbert polgármester úr elmesélte, hogy rengeteget segítenek a készülődésben a falu lakói és, hogy ezúttal is várnak vendégeket Amerikából, Kanadából, sőt még Japánból is az év legjelentősebb operett-gálájára, melyen a Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel.

Molnár Róbert Kübekháza polgármestere már nagyon várja július utolsó hétvégéjét.

 

- Az Operettfalu tizenkét  évvel ezelőtt nyitotta meg először kapuit és rengeteg változást hozott Kübekháza életében. Idén miként készülnek a falu lakói a nagyszabású, több ezer vendéget fogadó programra?

 

- Kissé elcsigázva, de hatalmas lelkesedéssel. A munkánknak többszörösen meg van a gyümölcse, már hetekkel ezelőtt elkezdtük az előkészületeket. Szinte hihetetlen az emberek lelkesedése, mindenki önkéntes munkát vállal, sőt van olyan polgárunk, aki a szabadságát ilyenkor aktivizálja, hogy részt tudjon venni a szervezésben. Korosztálytól függetlenül segítenek Kübekháza lakói, több mint 200 rendezőnk lett mára.

 

kubek01

 

- Külföldön is híre megy az Operettfalunak?

 

- Erre egy aranyos történettel válaszolnék első körben. Pár évvel ezelőtt a feleségemmel Ausztráliában jártunk, ahol kezünkbe került egy Sydney-i magyar újság. Legnagyobb meglepetésünkre cikket olvashattunk benne a kübekházai Operettfaluról, sőt mellékletként a gála DVD-jét is csatolták a szerkesztők. Nagyon büszkék voltunk. Ez is bizonyítja, hogy ebben a műfajban nincsenek országhatárok. Egyébként legtöbben Németországból és Ausztriából érkeznek – általában szervezett buszos kirándulással – de jönnek nézők és érdeklődők a világ minden pontjáról, a tengerentúlról is.

Az a jó, hogy nem csak teátrális élményben lehet részük a Kübekházára látogatóknak, klasszikus találkozási helyszínként is számon tartják a falunkat. Manapság sajnos kevés igazi közösségi élményben lehet részünk, a gála és körülötte zajló rendezvényeknek köszönhetően az Operettfalu azonban pont ilyen, évről évre visszajáró vendégeink – akár az országhatáron belül is - itt futnak össze. De az is tény, hogy az Operettszínház színvonalas gála-műsora az, ami visszacsábítja évről évre nem csak azon nézőinket, akik kifejezetten ezt a műfajt kedvelik.

 

 

- Miben rejlik az Operettfalu sikerének titka?

 

- Sajnos nulla állami támogatással rendezzük meg minden évben, de az emberek lelkesedése, a külföldiek szeretete, az önkéntes munkák és a nagylelkű támogatóink lehetővé teszik, hogy 2011-ben is színvonalas gálát szervezhessünk. Az egész falunak a miliője megváltozik erre a pár napra, Kübekháza főterén a fákat kivilágítjuk, a színpadokkal körülölelt terek megtelnek lelkes nézőkkel. Amolyan álomvilágba lépünk át ilyenkor, és akár csak az operett előadásokban, csak a jókedv és a happy end dominál. Az emberek ledobják a monoton hétköznapok béklyóját. Ahogy a honlapunkon is írjuk, az Operettfalu sikerének titka a helyben végzett közvélemény-kutatások szerint a rendezvény falusias környezetében, a helyiek vendégszeretetében, a professzionális szervezésben, a színvonalas műsorban és nem utolsó sorban abban keresendő, hogy nem profitszerzés céljából, hanem egy kis magyar falu egyediségének ország-világ előtt való megmutatása, a kulturális identitás ápolása és a vidék-Magyarország értékeinek bemutatása céljából lett kitalálva és kerül immár egy évtizede megtartásra.

 

kubek02

 

- A több ezres tömeg koordinálása nem kis feladat, ezt, hogy oldják meg?

 

- Külön busszal rengetegen érkeznek, de például Szegedről is sűrítve indulnak járatok. Sokan jönnek gépkocsival, ők a faluba nem hajthatnak be, hiszen akkor megbénulna az élet. De Kübekháza határán, a focipályán például rengeteg parkoló lesz. Külön kisvonatot is indítunk, és azoknak a vendégeinknek, akik anyagilag is támogatják a rendezvényt, a főtéren biztosítunk parkolási lehetőséget.

 

- Milyen kísérőprogramokra számíthatunk?

 

- Szerdán Oszvald Marika veheti át az Operettfalu nagykövete címet. A szombat esti gála előtti próba már rengeteg érdeklődőt vonz, az előadást megelőzően lovas-hintós felvonuláson érkeznek a fellépő művészek, és a csodálatos virágdekoráció is rendkívül látványos. Június utolsó hétvégéjén lesznek a templomunkban komolyzenei, míg a színpadon könnyűzenei koncertek is, a nagyobb sátrakban pedig finom ételekkel és italokkal várjuk nem csak az operett műfaj rajongóit, hanem minden kedves érdeklődőt.

 

kubek04

 

Amit érdemes tudnunk az Operettfaluról:

 

Az Operettfalu idei fellépői

Kalocsai Zsuzsa

• Bódi Barbara

• Oszvald Marika

• Teremi Trixi

• Szendy Szilvi

• Bordás Barbara

• Vadász Dániel

• Vadász Zsolt

• Faragó András

• Bozsó József

• Peller Károly

Kerényi Miklós Máté

• Közreműködnek: a Budapesti Operettszínház zenekara Balassa Krisztián vezényletével

• A Budapesti Operettszínház balettkara Lőcsei Jenő koreográfiájával

 

Operettfalu művészeti igazgatói

Kalmár Magda operaénekes (1999-2003)

Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház direktora (2004, 2010-2011)

Mága Zoltán hegedűművész (2005)

Bozsó József táncos-komikus (2006-2009)

 

kubek08

 

Az Operettfalu jelene

Az Operettfalu főbb vonásaiban megtartotta kezdeti jellegét. A széksoros, sörpados nézőtér-kialakítást, a büfésátrak elhelyezését és a színpad helyét. A színpad ugyan 2004-óta már fedett, professzionális nagyszínpad; olyan, amelyet nagyobb, más jellegű koncertek alkalmával is használnak. A hang- és fénytechnikában is a mai legmodernebb eszközöket vonultatják fel, amely a rendezvény költségvetésében is komoly kiadási tételt jelent. Olyannyira komoly technikai háttérbázist igényel egy-egy rendezvény lebonyolítása, hogy az ahhoz szükséges elegendő áramot a falu meglévő elektromos hálózata által nem képes biztosítani, ezért Budapestről külön 3 x 300 Amperes aggregátor-kocsit bérelnek a hiányzó energiaszükséglet pótlására.

 

Az Operettfalu programjáról

A rendezvény 20 órakor kezdődik, ám kora délutántól érkeznek a vendégek a faluba. Még délelőtt kitelepülnek a kézművesek, árusok és vendéglátósok, akik már napközben biztosítják az érkező vendégek ellátását. Délután 16 órára a tér telítettsége 80 % körüli, 18 órára pedig szinte teljesen megtelik. A későn érkezőknek célszerű ülőalkalmatosságot hozniuk, mert a rendezvénynek helyet adó főtér adottságai korlátozzák a széksoros ülőhelyek számát.

 

kubek07

 

A kulisszatikokról

A rendezvény napján 13 és 14 óra között külön busszal érkeznek Budapestről a fellépő művészek, akik a helyszínen a kamerabeállásokat és a zenekarral együtt az esti gálából egy-egy nehezebb darabot próbálnak el. A próbák 16 óráig tartanak, majd a színpad takarítására és utolsó virágdíszeinek elhelyezésére kerül sor.

A virágok túlnyomó részét szőregi, balástyai, deszki, szegedi rózsa- és más virágtermesztőktől, valamint a Top-Flóra Kft-től támogatásként kapja a rendezvény. Egy-egy Operettfaluhoz - beleértve a színpad, a fiákerek, az Operettfalu kisvasút, a templom, a VIP-asztalok díszítését - mintegy harmincezer szál - nem tévedés (!) - virágot használnak fel a virágkötők.

A művészek a próbák után délutáni ebéden vesznek részt, beszélgetnek a téren a gyülekező vendégekkel, majd a Szirovicza-majorba mennek, ahol a helyi házigazdák látják vendégül őket. A művészek az esti fellépés előtt itt sziesztáznak, egyeztetik a szükséges részletkérdéseket.

 

Fotók: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása