Nyílik a 100. Wagner fesztivál

Az előadás kezdetét jelző harsonák hétfőn délután négy óra előtt szólalnak meg a bayreuthi Zöld Dombon, a Festspielhaus erkélyén. Az első produkció a Tannhäuser lesz, a 42 éves Sebastian Baumgarten rendezésében, a svéd Lars Cleveman címszereplésével.

Szinte az egész csapat debütál hétfőn Bayreuthban: a fiatal, eddig barokk interpretátorként elismert karmester Thomas Hengelbrock, az Erzsébetet éneklő finn Camilla Nylund, aki idén a Budapesti Wagner-napokon a Lohengrin Elzájaként mutatkozott be, s ugyanebben a produkcióban lépett fel Michael Nagy, aki Wolfram von Eschenbachot kelti életre. 

Bayreuth-Festspielhaus

Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékokon felújítják Hans Neuensfels tavalyi Lohengrinjét, a karizmatikus német tenort, Jonas Kaufmannt a címszerepben Klaus Florian Vogt váltja. Műsoron marad a Parsifal Stefan Herheim 2008-as koncepciója alapján, ennek címszerepét Simon O. Neill alakítja. 
Tovább játsszák A nürnbergi mesterdalnokokat, Katharina Wagner sok felháborodást kiváltó 2007-es rendezésében. A "legöregebb" produkció 2005-ből Christoph Marthaler rendezése zárja idén a sorozatot. 
Közben folynak a találgatások ki rendezi majd Wagner születésének 200. évfordulója esztendejében, 2013-ban a vadonatúj Ringet. Annyi bizonyos egyelőre, hogy a Niebelungok gyűrűje tetralógiát a fiatal orosz karmester, Kirill Petrenko vezényli. Wim Wenders neve után most a neves berlini színházi rendezőnek, a Volksbühne vezetőjének, Frank Castorfnak a neve vetődött föl, de fesztivál szóvivője, Peter Emmerich, elutasította a találgatásokat. Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier intendánsok majd a szerződés aláírása után jelentik be, ki viszi színre a ciklust. 
Arra is felkészülhet a szerencsés néző, aki esetleg - mint általában - kilenc éve vár a belépőjére, hogy a német iskolát képviseli az idei premier, Sebastian Baumgarten Tannhäuser rendezése. A rendező előzetesen elmondta, a megszokott hat hét helyett csupán három és fél hétig dolgozhatott a szereplőkkel, ez szó szerint kemény munkát igényelt. De szabad kezet kapott az elképzeléseihez, ma más, szabadabb stílus uralkodik a Zöld Dombon, mint Wolfgang és felesége, Gudrun idejében - tette hozzá. 
Sebastien Baumgarten egyébként színházi családban nevelkedett, nagyapja, Hans Pischner 1963-1984 között a (kelet-)berlini Állami Operaház intendánsa, édesanyja pedig énekesnő volt.

süti beállítások módosítása