The show must go on - Völgynapló 2011 4. rész

Múzeumavatás, értékmegőrzés, összevont órák, dinamikus előadás, Esterházy Péter és Dés László közönségcsúcsa, Bokréta és biciklilánc filmfesztivál és Harcsa Veronika lesznek a mai Völgycsirip témái, no meg az, hogy a tükör nem tehet arról, hogy torz képet kénytelen mutatni.

Szombaton múzeumot avattak Kapolcson. Boldog-szomorú esemény volt ez, hiszen a 2008-ban bezárt kapolcsi Általános Iskola termét értékmegőrzés céljából alakították át múzeumi tárlattá. Szívszorító volt hallani Nagy Lajos volt iskolaigazgató szavait, aki a megnyitóbeszédet mondta. Az iskolát 1945-ben alapították, majd 53 év elteltével becsukta kapuit, bár a helyiek reményei szerint nem csöngettek ki örökre, a bezárás csak átmeneti lesz. Márvány Elli, Kapolcs polgármester-asszonya kérdésemre elmondta, az a baj, hogy kevés a gyerek, nem lehetett tovább fenntartani az intézményt, de amennyiben a mostani lakosságszám 400-ról felmenne 600-ra, akkor érdemes lesz elgondolkodni az újranyitáson. Az Önkormányzat addig is megőrzi az épület jelenlegi jónak mondható állagát, és múzeumként működik. Kíváncsi voltam mi a helyzet a mostani helyi gyerekekkel: az alsósok Dörögdre, a felsősök Apátira kénytelenek iskolába járni.

falu

Megható és terhelt megnyitó volt, ülni a padokban, ahol kisiskolásoknak kellene ülniük. Lapozgatni a „archivált” füzeteiket, nézni a tablóikat a falon, a mindennapi sulis tárgyakat, és közben hallgatni az iskola volt tanulójának, a jelenlegi polgármester visszaemlékezéseit a már az ő idejében is összevont órákról.

szaloki

Nem is tudom hogyan, de a Kaláka-udvarban találtam magam miközben kavarogtak a gondolatok a fejemben. Ott egy dinamikus, ámde mélyen megérintő előadásra leltem. A Gryllus-testvérek Szalóki Ágival kiegészülve a Volt egyszer, volt egy kis zsidó c. koncertjére, ahol jiddis népdalok Kányádi Sándor fordításában hangzottak el. Szenzációs harmóniában volt a helyszín, a zene, Kányádi mester szavai a három zenésszel, a közönség a zenészekkel. Olyan koncert volt, ami magával ragad és nem enged. Megpróbáltam volna továbbmenni, mert muszáj lett volna, dologból kifolyólag, de 5 perc múlva újra visszavonzott, mint valami mágnes.

desester

Este a Palya-udvaron, pedig közönségcsúcsot döntött Esterházy Péter és Dés László közös produkciója. A Szó és szaxofon című műsorukban az író felolvasott saját műveiből, a zenész pedig reflektált az elhangzottakra. Esterházy gondosan építette fel a programot. Két „felvonás”-ra volt osztva a felolvasás, az író anyához és apához való viszonyát, megfigyeléseit tárta elénk. Az elsőhöz a 2008-ban megjelent Semmi művészet, míg utóbbihoz a Harmonia cælestis adta a szöveget. Esterházyt hallva új értelmet kaptak a gondolatok, a már olvasott és szeretett regények esetén is. Még hangsúlyosabban fogható volt az íróra jellemző szarkasztikus őshumor, ahogy sejteti az előző rendszer struktúráját, melyet nem megítél, csak tényszerűen elmesél. A tükör nem tehet arról, hogy torz képet kénytelen mutatni. Dés László rendkívül alázattal reflektált a szövegekre, és hűen adta vissza azok hangulatát. Csodálatos ívet adott az egész napnak.

kozonseg

The show must go on - új nap áll előttünk, új néznivalókkal. A Kaláka-udvarban a Harcsa Veronika Quartet adja elő Lámpafény címmel koncertjét 3-tól. A Palya-udvarban a Momentán Rögvest előadás fél 8-kor kezdődik, mely nem lesz más, minthogy a társulat interaktív, improvizációs színházi játékot ad elő a közönség ötletei alapján. Dörögdön a világzenei színpadon a virtuóz Lajkó Félix csap oda Brasnyó Antal kíséretével.

muschmitt

Schmitt Pál vasárnap a Művészetek Völgyébe látogatott, hosszas sétát tett Kapolcson, ahol ellátogatott a Kaláka versudvarba, belehallgatott a Harcsa Veronika Quartet koncertjébe és Márta Istvánnal  a Palya-udvart követően megtekintették a Kapolcsi Völgyközpontot. A köztársasági elnököt kötetlen sétáján a családja kísérte.

Petendről is jöjjön egy ajánló: a Bokréta és biciklilánc filmfesztivál egész napos lehetőséget ad a pécsi Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéknek, hogy megmutassák magukat, Valóságváltozatok 2.0 címmel. A hallgatók alkotásait vetítik egész nap, ami elsősorban a mai mindennapi életet, életünket dolgozza fel. A filmek után rögvest meg is lehet beszélni az alkotókkal és tanáraikkal a látottakat. De lesz beszélgetés az új kommunikációs csatornákról is, amik szépen lassan életünk részeivé válnak (amatőr youtube felvételek például). Tudtátok, hogy Beck Zoli, a 30y énekese is a pécsi Egyetemen tanít? Pedig igen, és ha már így van, akkor meghívást kapott ő is, amit el is fogadott. Este kilenctől pedig zenélni fog, egy akusztikus koncertet ad Ligeti Györggyel (Puzzle) kiegészülve, a különlegesség az lesz, hogy a dalok alatt fényfestés is lesz, amiket a zenéhez igazítanak, szintén a tanszéki hallgatók műveit felhasználva. Szubjektív vélemény: megér egy túrát felzarándokolni Petend legtávolabbi programhelyszínére, hiszen a kert egészen hangulatos, ez a program meg igen minőséginek tűnik. A Tó-kerttől egészen a helyszínig ki van táblázva merre kell menni.

 

Baum

süti beállítások módosítása