Schilling: virágzik a trollkultúra

A norvégiai mészárlás fényes bizonyítéka annak, hogy mire képes az elvakult ideológiai meggyőződés. Magyarországon évek óta folyik a baloldali és liberális érzelmű emberek szisztematikus megbélyegzése és kirekesztése. Schilling Árpád rendező írása. Lapszemle.

"A tudatos hangulatkeltés félelmetes fegyver. Választásokat dönt el a politikai ellenfél diszkvalifikálása. Nem kell program, elég a másikat alázni, főleg, ha az csak a leggyengébb oldalával képes a nyilvánosság felé fordulni. Évtizedek óta folyik meddő vita a gyűlöletbeszéd büntethetőségéről" - írja Schilling Árpád a HVG-ben.

schilling

"A jobboldali sajtóban nem keltenek feltűnést az olyan szófordulatok, mint például a „lelőni, mint egy kutyát”, vagy a „kár, hogy nem végeztek minddel az orgoványi erdőben”. A gyilkolásra való utalás rendszeres és megengedett a magyar közbeszédben. A baloldali orgánumokban is megjelenik olykor, mint komment, de semmiképpen nem újságírói véleményként. A Népszava online kiadásában feltűnt, Orbán Viktor halálát kívánó olvasói megjegyzést az oldal szerkesztői felszólítás nélkül eltávolították, ellentétben azzal a töménytelen, gyűlölettől duzzadó beszólással, amely széltében-hosszában önti el az online felületeket. Virágzik a trollkultúra, mondhatnánk. Véleményem szerint ez már nem a trollok kultúrája, hanem a magyar véleményformálás alapja" - teszi hozzá.

 

Úgy látja, mérhetetlen bűnt követnek el azok, akik művelik, pártolják vagy akárcsak elnézik a gyűlöletbeszédet. "Morálisan minden olyan politikus elítélendő, aki akárcsak egyszer is utalt arra, hogy fizikai erővel kellene megsemmisíteni az ellene érvelőket vagy tüntetőket. (...) Ma már teljesen természetes, hogy a zsidó származású közszereplők nevét csokorba gyűjti a kuruc.info, hogy a cigány származású embereket leállatozzák, hogy jobboldali művészek tétlenül nézik, ahogy homoszexuális művésztársukat nyilvánosan lebuzizzák, és nevetség tárgyává teszik. (...) Vajon ki állítja meg az egyre fokozódó gyűlöletbeszédet? Ki fogja értésére adni kellően felpaprikázott honfitársainknak, hogy a tőlük eltérő gondolkodású vagy civilizáltsági fokon álló szomszédjaik is csak emberek?" - veti fel a kérdést Schilling Árpád.  

 

Az eredeti cikket itt olvashatják.

süti beállítások módosítása