Idén is világsztárokkal várja vendégeit a VeszprémFest!

Immár 8. alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű kulturális fesztivál a „királynék városában", mely eddig Veszprémi Ünnepi Játékok néven volt ismert. A július 27-30-ig tartó eseményre ezúttal Afrikából, Brazíliából, Londonból és Stockholmból érkeznek világhírű fellépők.

VeszprmFest2011_meghv_Veszprm

 

Április 15-én megtartotta programbemutató sajtótájékoztatóját a VeszprémFest2011. A rendezvényen Mészáros Zoltán fesztiváligazgatón kívül jelen volt Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere, Patay László a rendezvény főtámogatója, az E.ON képviseletében és Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

VeszpremFest_MeszarosZoltanMészáros Zoltán

A fesztivált a Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, dalszövegíró Gilberto Gil koncertje nyitja szerdán.

gileGilberto Gil

Másnap a funk és acid jazz rajongóit a londoni Incognito és a skandináv Nils Landgren Funk Unit zenekar várja.

incognito

Incognito

Magyar sztárokból sem lesz hiány: július 29-én, pénteken a Concerto Budapest lép fel az Amadindával és Snétberger Ferenccel, akik ezúttal egy romantikus hispán éjszakát varázsolnak a veszprémi várba.

amadindaAmadinda

A szombati zárókoncertet a világzene egyik legnevesebb afrikai előadója, Youssou Ndour adja.

 

youssuYoussou Ndour

Az idei programot a főműsoron kívül két esemény is gazdagítja: a nulladik napon, 26-án a Pomádé király új ruhája című gyerekoperát láthatják a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciójában, a plusz napon, 31-én Auer Szimfonietta ifjúsági szimfonikus zenekar lép színpadra.

 

Ismertetők

 

GILBERTO GIL

A Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, dalszövegíró 1942-ben született Bahia államban. Joao Gilberto hatására döntött úgy, hogy zenész lesz. Zenei pályafutása bossa nova zenészként indult. Tagja volt a többféle zenei irányzatot vegyítő tropicalia mozgalomnak, de dalait lázítónak tartották hazájában és a börtön elől Londonba menekült, ahol közel 3 évet töltött. 1972-ben tért vissza Brazíliába. Számos lemezzel büszkélkedhet, 1978-ban és 1982-ben fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon. A Raca Humana c. lemezt Bob Marley & the Waliers –szel készítette. 1998-as Quanta: Live Ao Vivo c. albuma a legjobb world music kategóriában nyerte el a Grammyt, 2006-ban pedig Eletracústico c. albumát jutalmazták szintén Grammy-díjjal. 2005-ben neki ítélték a Svéd Királyi Zeneakadémia díját, a Polar Music Prize-t, és a Francia Becsületrenddel is kitüntették. 2003 és 2008 között Brazília kulturális minisztereként tevékenykedett. Gilberto Gil a brazil populáris zene egyik leghíresebb alakja; dalaiban egyedülálló módon ötvözi a jazz, a samba, és a bossa nova elemeit. 30 éves pályafutása alatt 50 lemeze jelent meg, melyek közül 12 aranylemez, 5 platinalemez lett; eddig 7 Grammy-díjjal jutalmazták és több, mint 4 millió albuma kelt el világszerte. Az idei VeszprémFest-en a 2010-es Fé na Festa c. albumot mutatja be.

 

www.gilbertogil.com

 

 

Nils Landgren

Nils Landgren 1956-ban Svédországban született. 6 évesen kezdett el dobolni, 7 évvel később pedig klasszikus harsonán tanult. Tanulmányai után a svéd folk-jazz úttörő, Bengt-Arne Wallin és a fantasztikus pozános Eje Thelin hatására kezdett el foglalkozni az improvizációval. Diploma után Stockholmba költözött, ahol profi harsonásként kereste kenyerét. Hamarosan a népszerű svéd pop sztárral Björn Skifs-szel turnézott, majd Thad Jones Big Band projectjében a Ball of Fire-ben játszott. A piros harsonájáról könnyen felismerhető művész egyaránt otthonosan mozog a jazz, a rock, a soul, a hip-hop és a funky világában. 1983-ban jelent meg első önálló szólóalbuma Planet Rock címmel, amit olyan sikerek követtek, mint a Streetfighter, a You Are My Nr 1, Miles from Duke, Chapter Two/2, vagy a Follow Your Heart. A '85 és '87 között színészként is dolgozó Landgren legalább 500 albumon hallható olyan nemzetközi sztárok társaságában, mint az ABBA, a The Crusaders, Eddie Harris, Bernard "Pretty" Purdie, Wyclef Jean vagy Herbie Hancock. A Nils Landgren Funk Unit 1992-ben debütált színpadon és ekkor készült első lemezfelvételük is. Számtalan albumot jelentetett meg eddig, köztük a: Live in Stockholm, Fonk da World, 5000 miles, Funky ABBA, a Licence to Funk vagy a legújabb Funk For Life (2010) c. korong, melynek bevételeiből a Nairobiban élőknek segít.

www.nilslandgren.com

 

Incognito

A 13 tagú londoni zenekar immár 30 éve töretlen népszerűséggel képviseli az acid jazz műfaját. A csapatot a mauríciuszi Jean-Paul Maunick „Bluey" és Paul Williams már 1980-ban megalapította, de igazi karrierjük csak a 90-es években indult. A szerzőpáros nevéhez olyan ismert szerzemények kapcsolódnak, mint a Don't you worry 'bout a thing, az Everyday, a Still a friend of mine, a Givin' it up, vagy a Talkin', de legismertebb slágerük talán a Ronnie Laws klasszikus dalából készült feldolgozás, az Always There. Stevie Wonder egykori vokalistája, az amerikai Maysa Leak '92 óta erősíti a zenekart, a Tribes Vibes és a Scribes c. albumokat már vele rögzítették. '94-es Positivy c. lemezük 11 országban lett aranylemez. Bár a mai felállásban csak Bluey maradt, a zenei igényesség és a lendületes funky a régi. Az 1990-es évek legmeghatározóbb táncos, funk-os acid jazz zenekarában fennállása óta több mint 1500 zenész fordult meg, de az időről-időre megújuló csapat ugyanolyan elementáris erővel játssza a funky-t, mint régen.

 

www.incognito.org.uk

 

Concerto Budapest Snétberger Ferenccel és az Amadindával

Műsor:

SNÉTBERGER: EMPATHY
RODRIGO: ARANJUEZI KONCERT (Km.: Snétberger Ferenc)
BIZET – SCSEDRIN: CARMEN I. és II. szvit (Km.: Amadinda ütőegyüttes )

Közreműködik:

Concerto Budapest - vezényel: Keller András
Snétberger Ferenc - gitár
Amadinda - ütőhangszerek

 

CONCERTO BUDAPEST

A Concerto Budapest ma Magyarország legdinamikusabban fejlődő, legfiatalabb nagyzenekara.

A mai Concerto Budapest jogelődje, a Postás Zenekar 1907-ben alakult. A fővárosi bemutatkozás után az együttest a húszas évektől rádióközvetítések tették ismertté. A művészi fejlődés a II. világháborút követően bontakozott ki, a hatvanas évektől állandó bérletsorozatok indulnak, nemzetközi fellépések következnek. A nyolcvanas évektől a mind professzionálisabbá váló zenekart Lukács Ervin, majd Medveczky Ádám karmesterek vezették - Magyar Szimfonikus Zenekar néven.

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója Ligeti András Kossuth díjas, Liszt-díjas, kétszeres Bartók-Pásztory-díjas, Érdemes Művész vezette 1997 és 2007 között.. Az új művészi koncepció következetes megvalósulása révén a társulat Magyarország vezető nagyzenekarai közé emelkedett. Az egyébként is változatos repertoárt kortárs zeneművek, oratóriumok, ifjúsági hangversenyek tették színesebbé. A zenekar neves vendégei között lépett fel Barbara Hendricks, José Cura, Vadim Repin, Olga Kern szólisták, Kobayashi Ken-Ichiro karmester. 2004-től a zenekar olyan világhírű művészekkel lépett színpadra, mint Bobby McFerrinnel, vagy a jazzvilág egyik vezető muzsikusával, a Grammy-díjas szaxofonossal Branford Marsalissal, 2006-ban pedig a világhírű zongoraművésszel Chick Coreával.

Keller András Liszt-díjas hegedűművész 2007-es zeneigazgatói kinevezése döntő változást hoz a Zenekar életében. Világhírű magyar muzsikusok fogadják el a zenekar meghívását, mint Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Takács-Nagy Gábor. A külföldi előadóművészek közül Jevgenyij Koroljovot, Gidon Kremert, Gilles Apapot, Alexander Lonquichot, Kim Kashkashiant, Evelyn Glenniet látták vendégül.

2009 decemberétől a Zenekar Concerto Budapest néven folytatja tevékenységét.  A kisérletező, újító zenekar most Snétberger Ferenccel és az Amadindával lép színpadra két nagyszerű spanyol szerző darabjának átiratával.

www.concertobudapest.hu

 

SNÉTBERGER FERENC

A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként.

Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USÁ-ban. Többek között David Friedman, Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin partnereként is színpadra lépett, utóbbival először a VeszprémFest2004-en .

Az "Empathy" c. szerzeményének első változatát 2004-ben komponálta. Ekkor kérték fel egy japán film zenéjének megírására, melyhez roma ihletésű dallamokat képzeltek - így születtett meg az "Empathy". Snétberger 2005-ben átírta az darabot trió felállásra is - melyben gitár, nagybőgő és ütőhangszerek szerepeltek. Még ebben az évben megjelent az 'Empathy' az enjarekords-nál kiadott 'Nomad' c. lemezén. Ugyanekkor ez a dallam lett a 2005-ös "Romanes Rhapsody No.1" főtémája is, melyet Szakcsi Lakatos Bélával közösen hangszerelt gitárra és vonósokra.

Snétberger gyakran improvizál az "Empathy" dallamra szólókoncertjein.

www.snetberger.com

 

AMADINDA

Az Amadinda együttes 1984-ben alakult meg, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az együttes megalakulásakor két alapvető célkitűzést állított működésének középpontjába: egyfelől az addig még Magyarországon előadatlan, ugyanakkor addigra már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, másfelől pedig a magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Az együttes megkülönböztetett fontosságot tulajdonít annak, hogy működése inspirációt nyújtson a magyar és külföldi zeneszerzőknek új darabok megkomponálásához.  A 90-es évek második felében a már meglevők mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratban való megszólaltatása. Korunk egyik legismertebb és legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Steve Reichnek darabjai különösen fontos szerephez jutottak az Amadinda repertoárjában, John Cage ütőhangszerekre írt darabjaiból 6 CD születtett.

Az Amadinda együttes az elmúlt 25 évben aktívan együttműködött olyan világszerte ismert művészekkel mint Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Schiff András, Kurtág György, Keller András és James Wood. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

www.amadinda.hu

 

YOUSSOU NDOUR

Az 1959-ben, Dakarban született muzsikus az egyik legnépszerűbb afrikai előadó és a világzene meghatározó alakja. Youssou Ndour a legismertebb szenegáli zenei irányzat a mbalax első számú képviselője. A 70-es években kialakult stílusirányzat zenészei az afrikai és karibi ritmusokat pop, jazz és soul elemekkel ötvözik. Ndour 1983-ban Párizsban találkozott Peter Gabriel-lel, aki So című lemezére azonnal meghívta közreműködőnek. A Shaking the Tree című duettjük pedig 1989-ben rövid idő alatt felkerült a slágerlistákra. A nemzetközi hírnevet azonban a Neneh Cherryvel készített 7 Seconds c. duett sikere hozta meg számára. Eddig csaknem harminc szólóalbumot készített, és legalább ugyanennyin szerepelt közreműködőként. A 2004-ben megjelent Egypt c. lemeze Grammy-díjat kapott. A VeszprémFest közönsége a 2010-es Dakar – Kingston c. albumából hallhat ízelítőt.

 

www.youssou.com

 

 

 

Fotó és forrás: VeszprémFEST

süti beállítások módosítása