Kezdődnek a 91. Salzburgi Ünnepi Játékok

Dóm-téri hagyományos nyitóelőadásnak, Hugo von Hofmannsthal Jedermann (Akárki) című drámájának keddi nyilvános főpróbája jegybevételét, egy 40 ezer euróról szóló utalványt adott át Helga Rabl-Stadler fesztiválelnök a Caritas igazgatójának, Hans Kreuzedernek. A főpróbát a következő jelmondattal tartották meg: "az otthon nélkül maradt, játékok nélkül élő gyermekeknek a Jedermann segít". A tekintélyes summát valószínűleg egy alexandriai menekülteknek, otthontalanoknak szükségmegoldást adó intézményre fordítják.

A hagyományokhoz híven szerdán este a játékok egy Mozart-operával és az egyik alapító atya, Hugo von Hofmannsthal Jedermann (Akárki) című  drámájának előadásával kezdődnek. Christian Stückl Jedermann-rendezése a Dóm-téren látható, a Claus Guth által színpadra állított Figaro házassága pedig a Mozart-házban, Robin Ticciati vezényletével hallható. 
A Mozarteumban elindul a Mahler-jelenetek elnevezésű kamarasorozat is, az első esten a IV. szimfónia mellett négy Johann Strauss-szám is elhangzik, méghozzá Schönberg, Berg és Webern feldolgozásában, Mahler ugyanis nagyon kedvelte a valcerkirály muzsikáját.  
Markus Hinterhäuser zongoraművész-karmester koordinálja idén a rendezvényeket, mivel Jürgen Flimm intendáns már távozott, viszont az új, Alexander Pereira még nem érkezett meg. Hinterhäuser, aki öt évig szerkesztette a fesztivál koncertműsorát, úgy véli, hogy a tartalmat illetően alig kellett kompromisszumot kötnie. (A karmester 2014-ben Luc Bondy helyére lép a Bécsi Ünnepi Hetek programjának élén.) 

salzburg
A 213 színházi és operaelőadásra, zenekari hangversenyekre 218 ezer belépőt bocsátottak ki, ezek javarésze elővételben elfogyott, a   jegyeladásból 22,8 millió eurónyi bevételre számít Helga Rabl-Stadler. A fesztivál elnöknője szerint a teljes költség 52 millió euróra rúg. 
Új betanulásban frissítik fel Guth Cosi fan tutte és Don Giovanni rendezését, tehát a Da Ponte-librettókra készült trilógia ismét műsoron lesz. A Cosi fan tuttét Marc Minkowski, a Don Giovannit pedig Yannick Nézet-Séguin dirigálja. 
Peter Stein viszi színre a véres drámát, Verdi Macbethjét a sziklák közti Felsenreitschuléban, a produkciót Riccardo Muti vezényli. Különlegességnek számít Janácek műve, A Makropulosz ügy, amelyet a Teatr Wielkivel, a lengyel Nemzeti Operaházzal koprodukcióban mutatnak be. Christoph Marthaler rendező a női főszerepre Angela Denokét választotta, akivel korábban a Kátya Kabanova salzburgi előadásában már sikerrel dolgozott, a fesztivál rezidens zenekarát, a Bécsi Filharmonikusokat Esa-Pekka Salonen vezényli. 
A filharmonikusok játszanak Christian Thielemann irányításával Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának premierjén is, amelyet a német rendezői iskola egyik jeles egyénisége, Christof Loy állít színpadra. A főbb szerepeket Stephen Gould, Anne Schwanewilms, Michaela Schuster, Wolfgang Koch és Evelyn Herlitzius alakítja. 
A bécsi zenekar egyébként minden fesztiválon öt estet is ad, idén Pierre Boulez, Christian Thielemann, Riccardo Muti, Mariss Jansons és Franz Welser-Möst vezényletével késő romantikus alkotásokat játszanak, Verdi, Strauss, Mahler, Liszt, Berg és Zemlinsky kompozícióit.     
A színházi produkciók elég súlyosak - ismeri el Thomas Oberender, aki ezekért felel. Végigülni is kemény feladat Nicolas Stemann maratoni, kilenc órás Faust I. és II.-jét, a német klasszicizmus gyöngyszemét, a Goethe-mű előadása ebben a verzióban Oberender szerint másutt elképzelhetetlen. 
Roland Schimmelpfennig írta és rendezi Die vier Himmelsrichtungen (Égtájak) című darabját, amely a berlini Deutsche Theaterrel közös produkció. Peter Handke darabjánál a hamburgi Thalia Theater a partner, az Immer noch Sturm leveleken, naplókon alapuló, személyes élményekből táplálkozó dráma, amely 1936-tól az osztrák történelem kritikus korszakát mutatja be.

süti beállítások módosítása