Rómeó és Júlia Körmenden - A KASZT bemutatója

Körmenden már augusztus 19.-én kilövik a petárdákat, kigyulladnak a fények, apró mécsesek pislákolnak majd a Rábán átúszó csónakokon, tutajokon. A szóbeszéd szerint a tradíció még a múlt század ötvenes éveiben alakult ki; mielőtt a fővárosban eldördültek a Fűzfőn gyártott petárdák, főpróbát tartottak, és úgy vélték, hogy erre a legalkalmasabb helyszín a határ közeli kisváros. Ma már vitatható - aki nem hiszi, járjon utána -, hogy mennyi igaz a legendából, de a hagyomány megmaradt. A tizenkétezer lelkes Rába-parti városban már most készülnek az ünnepre, amikor majd benépesül a belváros, kiállítások nyílnak, a Batthyány-kastély 400 fős színháztermében pedig bemutatót tartanak: William Shakespeare történetét a Gábor Miklós-díjas Szegezdi Róbert rendezi.

Körmendi Kastély Színház Társulat bemutatója kapcsán Szegezdi elárulta, mindenképpen klasszikus darabot kívánt színpadra állítani. A választást megkönnyítette számára, hogy amikor egy májusi éjszakán - a Körmendi Kastélyszínház Társulata (KASZT) éppen akkor ünnepelte a X. Jubileumi Országos Színjátszó Fesztiválon szerzett díjakat - belibbent a sörözőbe egy feltűnően szép, huszonéves leányzó, Kovács Nóra - aki Júlia megformálója lett -, és akkor még mit sem sejtve letelepedett a most Rómeót alakító Szép Dániel mellé. A társaságban persze ott volt "Mercutio" is.
 "Éppen arról beszéltem a társulatnak, hogy a díjakkal együtt kell tudni élni, ami arra ad lehetőséget, hogy magasabb színvonalon csináljunk színházat, amikor aznap este együtt láttam a Rómeó és Júlia kulcsszereplőit. Azonnal tudtam, hogy ezt a darabot kell bemutatnunk" - nyilatkozta Szegezdi.
    

Ami a kitüntetéseket illeti, Yasmina Reza Művészet című darabjával a társulat arany minősítést szerzett, Szép Dániel, Vörös Attila és Tahin Zsolt kiemelkedő színészi alakításért kapott díjat, a legjobb rendezőnek pedig Szegezdi Róbertet ismerték el.
    

"Jó emberek közé megyünk, imádok velük játszani, mert energiát ad. Jó látni, hogy mekkora lelkesedéssel teszik a dolgukat, bár ingyen csinálják. A napi robot után nem pihennek, hanem komoly szellemi munkát végeznek" - nyilatkozta Balázs László, a Tybalt szerepét játszó zalaegerszegi bábszínész.    "Nem tudom, hogy milyen a "nagybetűs rendező", de Robi türelmes, tudja, hogy más dolgaink is vannak az életben, de mégis felszínre hozza az érzéseinket. A szerepekről mindenkinek van egy kialakult képe, amihez mégis mindig tud valami pluszt adni" - magyarázta Szép Dániel.
    

Az apró termetű Mesterházy Dórina négy éve tagja a KASZT-nak, egyetemre készül, lehet belőle pszichológus, gyógypedagógus vagy akár andragógus is. Mint mondta, elfárad a próbák alatt, de mégsem a Rába parton hűsöl, mert a színjátszás feltöltődést jelent számára, ahol leadhatja a stresszt, és olyan emberek között lehet, akikkel jól érzi magát.

romeo

A Mercutiót alakító Tahin Zsolt gondnok egy Rába-parti kempingben, de volt már benzinkutas, csapos, és ahogy változott a foglalkozása, úgy kerültek a szövegkönyvek az ártáblák, itallapok vagy éppen a házirend mellé. "Soha nem gondolkoztam azon, hogy mennyi időt, energiát, pénzt, karriert, párkapcsolatot áldozok fel és veszítek el az élet más területén. Aki teljes odaadással végzi a hivatását, legyen az pap, orvos, színész vagy éppen újságíró, mindig veszít valamit, mert nem mérlegel, és csak később derül ki, hogy megérte vagy sem" - fejtette ki.
    

Rajner Tibort a kíváncsiság vitte bő egy évtizede a társulathoz.
 "Már az első próbanapon szerencsém volt. Nem volt nagyhangú főinkvizítoruk, ezért nagy kegyesen megengedték, hogy "beolvassak", aztán meg úgy döntöttek, hogy maradhatok. Közben annyi kedves néző lett a barátom, hogy már presztízskérdés, hogy egy jó darabban megtaláljam a helyem.
 Az ember arra törekszik, hogy mindent megismerjen és elsajátítson, mert ez az élet hajtóereje. Tudjuk magunkról, hogy beavatatlanok, amatőrök vagyunk. Ösztönös megérzésesünk, kötődésünk van az irodalmi művekhez, de hiányzik a technikai felkészültségünk. Volt olyan időszak, amikor beszédtanár járt a KASZT-hoz, próbáltunk helyzetgyakorlatokat, most pedig ott tartunk, hogy az új generációnak már sokkal kevesebb a lehetősége, hogy táncot, beszédet, színpadi mozgást tanuljon" - egészítette ki a gondolatsort Rajner Tibor.
    

Az előadás víváskoreográfiáját Mihály Péter, a Hevesi Sándor Színház színművésze készíti. Körmenden született, 17 esztendősen itt lépett először színpadra. Programozónak tanult, amikor bekopogtattak a szülői ház ajtaján, hogy kellene egy ifjú a színjátszáshoz. A KASZT-hoz hol színészként, hol rendezőként azóta is visszajár. A miértre egyszerű a válasza. "Segíteni szeretnék, hogy azok a fiatalok, aki ilyen irányba bontogatják a szárnyaikat, kapják meg a lehetőséget" - szögezte le.

 

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Előadja: Körmendi Kastélyszínház Társulat és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színészei

Rendező: Szegezdi Róbert

Szereplõk:
Júlia - Kovács Nóra
Romeo - Szép Dániel 
Escalus - Vörös Attila 
Mercutio - Tahin Zsolt 
Benvolio - Nagy Péter 
Baltazár - Mesterházy Dorina 
Capulet - Kékesi István 
Capuletné - Takács Adrienn 
Tybalt - Balázs László 
idõs Lõrinc - Rajner Tibor
Lõrinc barát - Mihály Péter 
Dajka - Ecsedi Erzsébet 
Péter - Szekér Mátyás

"A szép Veróna tárul itt elénk, 
Hol két jeles család vetélkedett."

 

ELŐADÁSIDŐPONT: augusztus 17.

süti beállítások módosítása