Önálló magyar színház Nagyváradon

A prefektúra törvényesnek nyilvánította azt a határozatcsomagot, amely kimondja a nagyváradi magyar színház létrejöttét. A Határok nélkül című műsorban Ionescu Nikolett Szabó Ödön Bihar megyei tanácsossal beszélgetett.

2004-ben kezdődtek el a Nagyváradi Állami Színház felújítási munkálatai. A színháztörténeti kuriózum, az időkapszula megtalálása, és a benne fellelt dokumentumok restaurálása csak fokozta a várakozást. A munkálatok befejeződtek, s idén egy korszerű színházban kezdheti meg az évadot a társulat, pontosabban a társulatok. Féléves huzavona után ugyanis végre eldőlt, lesz önálló magyar színház Nagyváradon.

 

A prefektúra törvényesnek nyilvánította azt a határozatcsomagot, amely kimondja a nagyváradi magyar színház létrejöttét. A színház ettől kezdve önálló jogi személy, melyen belül három magyar alintézmény működik: a Nagyvárad Néptánccsoport, a Liliput Bábszínház és a Szigligeti Társulat. A román társulat külön, Nagyváradi Színház néven működik tovább. Jelenleg a vagyonmegosztás, a leltározás, az adminisztratív munkák zajlanak.

süti beállítások módosítása