Titkos mozgalom és világsiker - Völgynapló 2011 7. rész

Rakendroll, szoborrá faragott almacsutkák, világsiker születőben... Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről szól a mai Völgycsirip. Tragikus hír, hogy neve eltitkolását kérő munkatársunk heréje szétdurrant. Az ügy rejtélyességét fokozza, hogy az illető munkatárs nőnemű. De erről részletesebben a következő Völgy-ódában, melyből kiderül, mi is a fesztivál igazi hozadéka.

volgy22

BANKKÁRTYA, DURRANÓ HERE

Tragikus hír, hogy neve eltitkolását kérő munkatársunk heréje szétdurrant. Az ügy rejtélyességét fokozza, hogy az illető munkatárs nőnemű. A talányt némiképp feloldja, hogy a here egy adag kakastöke-pörköltben volt fellelhető, és a túlzott mikrózás következtében vált robbanásveszélyessé. Petárda-durrogásra lettünk figyelmesek, majd csurogni kezdett a világító mikróajtón a ragacsos herelé. Rögtön szereztem is rá egy kis rakendroll-slágert:

"Szétdurrant a herém a mikróban,
Most már biztos nincsen benne mikróba".

SZOBORRÁ FARAGOTT ALMACSUTKA ÉS A MEGLEPETÉS

Túl a reggeli szemétszedésen, amelyen áttetszik a tegnapi nap erezete,
keresztmetszete: megivott borok címkéje, beszedett jegyek maradványai, fél kifli, absztrakt szoborrá faragott almacsutka, sorsmondó kártya valakinek a jövőjével (ezt elpuskázta!). És igen: elhagyott intim betét, nyilván nekünk hagyták itt, tudván, hogy nehezebb napok ezek - szerencsére még nem használt. Meg egy valódi bankkártya, épp csak a PIN-kód nem volt a hátára írva. Utóbbinak tulajdonosa örömünkre ismerős újságíró, aki igencsak hálás a telefonban, mikor közöljük vele, milyen leletre bukkantunk. Amúgy hátborzongató, hogy a földre hintett szalmarétegen milyen gátlás nélkül dohányoznak az emberek, eldobálva csikkjeiket. Erről annyit, hogy házigazdánk, Tibor találó megjegyzése értelmében: aki szalmán dohányzik, azt "érheti meglepetés".
Tegnap este az italosan elvonuló ifjak örömmel hemperegtek a kapu előtti szalmakupacban, szakasztott úgy, mint napközben a gyerekek.
 Amikor aztán sörrel locsolták volna a halmot vagy belehugyozási ingerenciájuk támadt, kénytelenek voltunk leállítani a heves anyagcsere-folyamatokat. A bulizó társaságok pedig bekiabáltak nyitott ablakunkon, mintha csak a Versudvar szelleméhez igazítanák a
köszöntést: "Szabadság, szerelem!".
Éjszaka felriadva derengő fényt észleltem: Margit lányom mobiltelefonja mellett Jókait olvas, náthás szipogással.
- Menj aludni! - mormogom.
- Nem megyek - szól a válasz.
- Miért? - kérdezem.
- Mert olyan szép! - feleli, és ekkor fogom fel, hogy sír a könyv felett. Ennél nincs erősebb érvem, visszaalszom.

volgy

HATODIK NAP: VILÁGSIKER SZÜLETŐBEN

A tegnap beharangozott Stereo Partizan teljes mértékben beváltotta az előzetesen hozzá fűzött reményeket. Ugyan Magyarországon még nem volt meg az áttörés, de külföldön immár Emir Kusturica the No Smoking együttessel és Dj Robert Sokoval egy programban szerepelnek. Ezekben a napokban éppen egy esztendős a projekt, tavaly a Palya-udvarban állt össze Barcza Gergely és Sulla Balázs egy spontán együttzenélésre. A név is csak később jött, ahogy a sikerek is. Az első koncert mindenesetre annyira jól sikerült, hogy a duónak nem is volt kérdés, hogy folytassák.

Többféle előadási mód jellemzi a koncerteket. Részben elektronikus, részben hangminták állnak DJ1000arc rendelkezésére, melyek nincsenek összerakva, csak egymás mellé. Ezekből varázsol alapot, melyre Barcza Gergely, a Besh o droM alapítója, különböző fúvós és egyéb hangszerrel adja a pörgős balkáni dallamokat.

LYUK A ZENEI PALETTÁN

Gyorsan le is csaptam Barcza Gergelyre, hogy meséljen a projektről. Szerinte ez a felállás, és ez a fajta zenei megközelítés még lyuk a magyar zenei palettán. Reményei szerint be is fognak törni előbb-utóbb, de fura módon ez Magyarországon nehezebb, mint külföldön. Körülbelül 10 éve végigszáguldott Európában a Balkan Beats zenei hullám, aminek az élvonalába tartozik a Besh o droM is. Ez a szubkultúra figyel egymásra, a Stereo Partizan „ügyben” nem is kellett külön szólni, a youtube-on hamar megtalálták a zenét, és ez már belépő is volt a nyugati fesztiválokra.

Ezzel szemben hazánkban körülbelül 30 zenekar lép fel az összes fesztiválon, szinte lehetetlen bekerülni közéjük. Az sem út a projekt számára, hogy a Besh o droM hátán benyomuljunk. hiszek abban, hogy a maga lábán meg fog állni. – elmélkedett Barcza, és egyetérthetünk vele. A tegnap esti koncert is bebizonyította, hogy az elején csak álldogáló közönség, aki nyílván nem ismerte a zenekart előtte, egy idő után veszett táncolásba fogott, mert magával ragadta őket a zene. Titkos jóslatom, hogy 1-2 múlva úgy fogunk rájuk tekinteni, mint egy újabb magyar sikertörténetre, amire büszkék leszünk.

Magad is megtapasztalhatod az élményt, mivel ma és holnap is fél11-től beindul és beindít a duó a Palya-udvarban!

(...)

6,5. NAP - AZ IGAZI HOZADÉK

Ha van a Művészetek Völgyének igazi hozadéka, az akkor az, hogy helyzetbe hozza a helyieket. Ilyen kezdeményezés a Kék Abrosz-mozgalom. Négy kapolcsi család összefogott Márvány Elli és Kocsis Csaba felhívására, hogy létrehozzanak egy szövetséget, ami a házias vendéglátást tűzte ki céljául.

Ez az első „idényük" csupán, mégis sikeresnek mondható a mozgalom. Az emberek vevők az ilyetén vendéglátásra, a házias ízekre és hamar megismerve a családokat vissza-visszajárnak, mintha hazamennének.

borimami

- Saci, a ribizlit a nagymamánál szedtétek? - dobja tovább kérdésemet a Sári család talán legkisebb tagjának a szintén családhoz tartozó lány. Igen - jön a határozott válasz, és ez nem is meglepő, abban az összes család egyetért, hogy csak helyben, Kapolcson és környékén megtermelt alapanyagokat használnak fel a termékeikhez, legyenek ezek friss ételek, vagy akár szörpök, lekvárok. A Sári család ribizliszörppel és rétesekkel várja az érdeklődőket. János édesanyja gyúrja a tésztát, búzadara kerül a meggy, vagy a cseresznye mellé, de van káposztás változat is. Ha sikeres lesz ez az év, akkor jövőre szélesítenék a választékot.

A KÉK ABROSZ, MINT LEHETŐSÉG

Sáriék figyelnek arra is, hogy elérhető árakon kínálják az árujaikat, hisznek benne, hogy hosszútávon megtérül ez a fajta kereskedői hozzáállás. Ebben tökéletesen egyetért vele Fekete Ferencné, Bori Mami is, aki egytálételek mellett lekvárt is forgalmaz. „Csak ami, a ház körül, vagy a kiskertben megterem" - mondja. A Kék Abrosz egy olyan lehetőség szerinte, amiben van ráció. A résztvevő családok kiváltották az őstermelői és a kistermelői igazolványt, ami feltétele is volt a belépésnek. Innentől kezdve 40 kilométeres távolságban mehetnek piacozni is. Ez mindenképpen előrelépés. Ahogy Karafiáth Metta a Völgyfutár 2011-es első számának nagyszerű cikkében már megírta: a falunak terve egy helyi termelői piac megvalósítása. Ennek keretében a Kék Abroszosoknak is lehetősége nyílna étellel ellátni a piacozókat.

Bori Mami a főzést nem adja át másnak, ő maga készíti az ételeket a pacaltól a gyümölcslevesig. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a család többi tagja ne sürögne-forogna az udvarban. Ha nem lenne elcsépelt a szó, hogy bio, akkor ezt írnám, így viszont azt, hogy nem permetezi a veteményest, a gyümölcsfákat. - Ha nincs fagy, megterem a kései gyümölcsökön kívül itt miden. Nagyon finom a cseresznye, a korai szilva, a meggy, a zöldségek közül a babnak, a sárgarépának, hagymának igazán jó a kapolcsi föld. - mondja búcsúzóul Bori Mama.

HÁROM GENERÁCIÓS GASZTROCSAPAT

Illés Lászlóné Magdihoz veszem az irányt, aki szintén házába várja az éhes látogatókat. Édesanyja, lánya és ő alkotja a három generációs gasztrocsapatot. Kapormártás, sóskamártás, medvehagyma izgalmas befőttesüvegei állnak sorban az asztalon, az -akác, és bodzaszörpös üvegek mellett. - El kell menni az erdőre, ott lehet találni szörpnek valót, ahogy medvehagymát is - mondja Magdi, minden más a kertben megnő. Természetesen ők is készülnek egytálételekkel is. - jól esik az elismerés, vannak visszatérő vendégeink is, sőt még a barátaikat is hozzák - büszkélkedik. Reményei szerintem a Kék Abrosz mozgalom idővel ki fog szélesedni.

A SZÖRPFELFŐZÉSRŐL

Fejlődik most is, van egy fiatal testvérpár Szabó János és Szabó Eszter, akik a Malomsziget mögött találhatóak, és házi szörpökben és lepényekben utaznak. Technikai dolgok miatt maradtak ki a Kék Abroszból, de tagjának érzik magukat. Mottójuk: „Csak olyat adunk el, amit mi is megennénk!". Igazán elhivatott testvérpárt ismertem meg bennük, a környezetvédelmet is fontosnak tartják. Az általuk termelt alapanyagokat nem permetezik, a szörpökhöz használt üveget újrahasznosítják.

kekabrosz_ODOR

Az országban talán egyedüliként készítenek tárkonyos-borsmenta szörpöt, mely spontán ötlet eredményeképpen született meg. Egy szörpfelfőzés (szakszó) alkalmából éjjel fél 12 körül Eszter meglátta a kertben a tárkonyt, megvilágosult és számára nem volt kérdés, hogy harmonizálni fog a mentával. Miután megkóstoljuk számunkra sem lesz az. Alaposan kidolgozták a készítési technikát, sok apró fortéllyal készítik a szörpöket. Nem is áruljuk el a részleteket, annyi, hogy nagy szerepe van a dunsztolásnak benne.

EGY LEGENDÁS DÖRÖGDI

A lepényekhez a sajtot és a tejfölt is kizárólag Ódor Dezsőtől vásárolják, aki legendás dörögdi sajtkészítő. Eszter szerint jó lenne, ha beindulhatna az árucsere intézménye, nagy segítség lenne a helyieknek. Sajnos, ennek vannak törvényi nehézségei jelenleg, teszi hozzá. Szerinte a Kék Abrosz egy olyan lehetőség a helyi családoknak, hogy több lábon tudjanak állni.

GÉZÁÉK

Utunk utolsó állomása a falu határához vezet, ahol Buda Géza és családjának konyhája van, egy nagyon hangulatos kertben. Géza érdekes ember, és akkor még nem is túloztunk. Bölcsész, aki Kelet-Afrika a gyarmatosítás előtt témakörben kutatott, szuhaéliül fordít, most éppen a kertjét műveli, ahol a zöldségeken és gyümölcsökön kívül, mintegy 80 fűszernövény is megterem. Csak bazsalikomból három különböző fajta van. Nem hisz a monokulturális gazdálkodásban, igazi varázskertet hozott létre, ahol szerintem csak ő ismeri ki magát mi merre található. - Akkor erős a növény, ha egy másik megpróbálja - mondja el alapelvét.

Mónika a felesége nemezel, de besegít a főzésbe, ahogy Géza is a nemezelésbe. Az egész család egymásra van utalva, együtt küzdenek. Ez egyébként az összes család felkeresésénél szembe tűnő volt. Izgalmas ételkínálattal várnak mindenkit egész késő estig. Amikor arra jártam éppen birkacombok voltak előkészítés alatt, káposztás birka, és tárkonyos birka csorbalevest kezdtek főzni. Nem meglepetés, ők is Ódoréktól vették az árut. Frissensültek, glutén-mentes ételek, zöldséges - húsmentes ételek ugyanúgy beleférnek a kínálatba, mint a szörpök, az üvegben árult csatni, sóskakrém, szárított erdei gomba.

kekabrosz_1

A MOZGALOMRÓL

Géza abban bízik és tapasztalata is, hogy a Művészetek Völgye után is van élet, és azt látja, hogy évről-évre egyre többen jönnek meglátogatni Kapolcsot. A fesztivál forgatagából ugyan kiesik a házuk kertje, ami most étteremként funkciónál, de van aki pont ezt keresi. Ők meg ezeket az embereket keresik. „Nehezen találnak ide, de még nehezebben mennek el"- és ebben is egyetértünk, de ez a mondat nem csak rá igaz, hanem az egész Kék Abrosz mozgalomra is.

 

Forrás: BAUM, Színház.hu

süti beállítások módosítása