Hatalmas az érdeklődés a New York-i magyar Don Giovanni iránt

Fischer Iván vezényletével és rendezésében a Budapesti Fesztiválzenekarral és világhírű szólistákkal láthat és hallhat két Don Giovanni-előadást a New York-i Lincoln Center Rose Theatre közönsége augusztus 4-én és 6-án; a Mostly Mozart elnevezésű fesztivál keretében sorra kerülő előadásokra minden jegy régen elkelt.

"A Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ) igazán jó híre van New Yorkban és az Egyesült Államokban, de ilyen hatalmas érdeklődést még sosem tapasztaltam" - mondta Fischer Iván zeneigazgató csütörtökön.
Mint kifejtette, a rangos nemzetközi szereposztáson túl több dolog is felkeltette az előadások iránti rendkívüli érdeklődést. Például az, hogy a The New York Times vezető zenekritikusa megírta, ezen a nyáron ezt a produkciót semmiképpen sem hagyná ki, a Metropolitan Opera egyik igazgatója pedig szintén jelezte, hogy jön megtekinti az előadást.

fischer
A BFZ Don Giovannija két szereplőváltozástól eltekintve koncepciójában azonos a budapestivel, beleértve a rendezést, a közreműködő színművészeti egyetemi diákokat, a díszletet és jelmezt. A zenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tavaly februárban mutatta be az operát a Da Ponte szövegkönyvekre készült trilógia utolsó részeként. Ezt látta a Lincoln Center igazgatója is, aki elhatározta, hogy meghívja a produkciót, és már akkor elmondta, mennyire érdekesnek tartja Fischer Iván elképzelését, amelyben mindent élő emberi testek jelenítenek meg, beleértve a színpadképet és a kellékeket.
A nagy érdeklődés miatt valószínűleg beengedik az érdeklődőket a főpróbára. Harmadik előadás megszervezése New Yorkban azért nem volt elképzelhető, mert a produkciót támogatás nélkül, a BFZ saját költségvetéséből hozták létre.
Az énekes szereplőkön kívül a Színház és Filmművészeti Egyetem színész hallgatói élő "díszletként" és mint kar lesznek jelen a színen. Mint Fischer Iván kiemelte, a Don Giovanni esetében egy zseniális szövegkönyv párosul egy zseniális zenei anyaggal.
"Nagyon izgalmasnak érzem a kettő egyensúlyát, egységét és ezt most úgy tudom legjobban színpadra állítani, ha egy kézben marad mindkettő. Az a jó, ha a nézőtéren ülő ember számára a látvány és a "hallvány" azonos szinten jelenik meg. Ehhez az kell, hogy ne túl erőteljes színházi és zenei effektusokkal bombázzam a nézőket. Minden képnek, mozdulatnak és hangnak ugyanazt a gondolatot kell kifejeznie" - mondta Fischer Iván.
A címszerepet New Yorkban is Tassis Christoyannis alakítja, Donna Elvira szerepében Myrtó Papatanasiu mutatkozik be. Laura Aikin lesz Donna Anna, José Fardilha pedig Leporello, Don Ottaviót Megyesi Zoltán, Zerlinát a René Jacobs-növendék Sunhae Im énekli. Kristinn Sigmundssoné a Kormányzó szerepe, Masettót Riccardo Novaro játssza.
A két New York-i előadással nem ér véget a produkció utóélete: novemberben Las Palmas operaházában három előadáson a spanyol közönség is láthatja-hallhatja Mozart remekművét a BFZ előadásában.

süti beállítások módosítása