L. Simon László: turisztikai forrásokra lenne szükség

Jó volna, ha lennének olyan turisztikai pénzforrások, amelyekkel a fesztiválokat lehetne támogatni. Nincsenek és ez baj - mondta csütörtökön Kapolcson L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke, aki a nyitás óta a Művészetek Völgyében tartózkodik.

Rámutatott: az lenne a szerencsés, ha "visszajönne" a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az a pénzforrása, amely korábban rendelkezésre állt, és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) ad hoc kollégiumát támogatta. Szerinte az lenne a jó, ha a turisztikáért felelős államtitkárság odaadná a NKA nagy fesztiválokért felelős ad hoc kollégiumának az összeget, amely 200 millió forintos pluszpénzt jelentett a fesztiválok támogatására.
    

gulyaslsimon2011. június 15. L. Simon László és Gulyás Dénes bizottsági tag

"Tudomásul kellene venni, hogy az ilyen nagy fesztiválok, mint a Művészetek Völgye is, igen jelentős áfabevételt termelnek, hiszen 100 ezernél több ember fordul meg itt is 10 nap alatt" - mutatott rá az elnök, megjegyezve, hogy ez a falvaknak is jó, mert a helypénzekből extrabevételeik lesznek. L. Simon úgy fogalmazott, hogy egy ilyen nagyszabású fesztivál "a vidékfejlesztésnek is egyfajta speciális lehetősége".
    

A Magyar Fesztivál Szövetség által kidolgozott regisztrációs és minősítési rendszert jónak és használhatónak nevezte. Mint mondta: azt tartja a legjobbnak, hogy a szervezők maguk kezdeményezték a fesztiválok minősítését, ami az anyagi támogatás alapja is lehet. Szerinte szükség is van a minősítési rendszerre, mert "igen sok fesztivál jelent meg" az utóbbi másfél évtizedben.
    

Arra is felhívta a figyelmet, hogy szükség van a közösségeket erősítő falunapokra, a helyi ünnepekre, de "lassan már minden falunapi rendezvényt fesztiválnak neveznek". Hangsúlyozta: egy falunapot nem lehet összevetni azzal, amikor három vagy öt-hat településen 10 napon át megfordul 200 ezer ember, előadóként pedig a magyar művészeti élet színe-java.
    

lsimon

A Művészetek Völgyének kulturális kínálatát különlegesnek nevezte. Véleménye szerint itt félretehetőek a világnézeti és politikai különbségek és esztétikai ellentétek is; olyan zenészek, színművészek, írók fordulnak meg a Völgyben, akik adott esetben nem dolgoznának egymással egy színpadon - mondta a parlament kulturális bizottságának elnöke, megjegyezve: "ez tényleg egy össznemzeti kulturális találkozó".
    

"Tetszik a színes vásári forgatag is, remek kézműves munkák kaphatók. Sok nemez- és textilmunka és igényes kerámia látható. Van bóvli is kétségtelen, de azért kínai cucc és műanyag nincs, az igényes kézműves termékek dominálnak" - mondta a politikus, megjegyezve: jó látni a számos könyvsátrat is.

süti beállítások módosítása