Új magyar nemzeti színházat alapítanának

Délvidéken régi álom, de magyar körökben is többen fenntartással fogadták a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház megalapításának ötletét.

Tavaly, a kulturális autonómia intézményeként megválasztott Magyar Nemzeti Tanács, azaz kisebbségi önkormányzat kezdett el komolyan foglalkozni azzal, hogy megalapítsa a Vajdasági Magyar Nemzeti Színházat. A terv szerint ehhez első lépésként a szabadkai Népszínház magyar társulatát kellene önállósítani, majd bővíteni, az alapítói jogokat pedig a Magyar Nemzeti Tanács gyakorolná. Azonban még magyar körökben is többen fenntartással fogadták az ötletet, főként a többi délvidéki magyar színtársulat.

Mezei Zoltán 2009-ben a társulatról

Az elmúlt egy évben több fordulóban egyeztettek a szakmán belül, mondta el a városi fenntartású szabadkai Népszínház magyar társulatának igazgatója, Mezei Zoltán, s a konszenzus eredményeképpen elkészítettek egy koncepciót arról, mivel foglalkozzon az új intézmény. A tervek szerint bővülne a jelenlegi társulat, kiemelt szerepet kapna a tájolás, s a nemzeti értékek és drámák propagálása lenne a feladata.

süti beállítások módosítása