Szörényi Levente az Operettszínházba készül

A közönség szeretetével nem szabad visszaélni, ezért is fejezte be a Hattyúdal elnevezésű fellépéssel a koncertezést - mondta Szörényi Levente zeneszerző, a legendás Illés együttes frontembere szombaton Kapolcson, a kávéház udvarába zsúfolódó mintegy kétszáz érdeklődő jelenlétében. "Még egyszer kimegyek a színpadra, s ami tőlem telik, azt beleadom. Ha az a magam szempontjából jó, akkor biztos lehetek abban, hogy a közönségnek is jó" - mondta.

Hozzátette: a közönség ugyanis a harmadik vagy negyedik szám után észreveszi, "ha már nem vagy az igazi". "Ezt nem szabad megvárni, így már nem szabad fellépni" - jegyezte meg. 

szorenyiek

Nagy meglepetést okozott a beatlegenda azzal is, hogy kijelentette: mindenre büszke, csak arra nem, amit létrehozott a pályáján. A magyarázatával aztán megnyugtatta a közönségét, mondván: a zenélést, zeneszerzést a hivatásának és természetesnek tartotta, azt "csinálnia kellett, és a lehető legjobban". Ám a szőlőművelés és a borászkodás más, mert például micsoda nagy öröm egy chardonnayt keverni olaszrizlinggel vagy juhfarkkal, s ha az jól sikerül, "na, arra büszke vagyok" - fogalmazott. Elárulta, hogy a Balaton-felvidéken, a káptalantóti hegyoldalban van a szőlője, a présháza, ahonnét "lélegzetelállító" a kilátás a balatoni tájra.

  A szerkesztőség (egyik) kedvenc Illés dala az Ezek a fiatalok című filmből


Szörényi Levente utalt Bródy János zenész- és szerzőtársának véleményére is, miszerint "az a bajom Leventével, hogy olyan küldetéstudatos". Szörényi Levente úgy reagált: "mi a frász lennék más". Hozzátette: ha nem küldetéstudattal dolgozik egy művész, akkor "azt megette a fene" és Bródy arra gondolt, hogy "nekem van egy extra küldetéstudatom". "Pontosabban van egy megingathatatlan és megmásíthatatlan hitem. Maradjunk annyiban: ahogy telt az idő, egyszer csak azt vettem észre, nem tölt el különösebb büszkeséggel az, amit csinálok, és annak sikere van. Az szolgálat, feladat, jól kell csinálni, de ennyi" - fogalmazott Szörényi Levente

 

illes

 

Márta István, a Művészetek Völgyének igazgatója vetette közbe, hogy az Illés zenekar "fantasztikusan játszotta" annak idején a Beatles-számokat. Szörényi ezután arról beszélt, hogy a kezdetekkor el kellett dönteniük: Beatlest vagy Rolling Stonest játszanak, és a Beatles-pártiak voltak többen. Elmondta: szereti a Rolling Stones stílusát, egyes számait is, de azt "nagyon utálja", ha valaki megkérdőjelezi a zenei vagy énekesi tehetség bizonyos fokát, s úgy vélekedik; "jó lesz az úgy is".  

 


Szörényi Levente kitért arra is, hogy jövő tavasszal készül felújítani a 2000-ben, Esztergomban bemutatott Veled, uram című musicalt, amely az István, a király folytatása, és az Operettszínház mutatja majd be. 
Azt nem érti - vetette fel -, hogy miért próbál "fogást találni rajta" a katolikus egyház. Csak azért, mert azt mondta egy rádióriporternek, amikor Csíksomlyón mintegy félmillió ember énekelte az István, a király dalait, hogy ha lenézne most István király, azt látná; az országa nincs egyben, az egyháza is bajokkal küzd, idegenből pénzelt szekták "hajtanak a fiatalok lelkére" és sajátítják ki. "Ha itt megállok, nincs semmi baj, de azt találtam hozzátenni: ezért kár volt Koppányt felnégyelni" - emlékeztetett. Azóta a "pogányság zászlóvivőjének vagyok kikiáltva", de minimum gyanús figurának - közölte. Ezután Szörényi Leventét alig akartak elengedni a rajongók Kapolcsról, körülállták, kérdezgették, autogramot kértek tőle, kávéra, üdítőre invitálták.

süti beállítások módosítása