Megújult a Pécsi Nemzeti homlokzata

Átadták a Pécsi Nemzeti Színház teljesen megújított homlokzatát.

A városnak eredetileg csak az életveszélyes erkély megerősítésére és eredeti állapotának visszaállítására volt pénze, de a kivitelezésben részt vevő helyi vállalkozók úgy döntöttek, építőanyagokkal és munkájukkal hozzájárulnak a rekonstrukcióhoz és felújítják a színház teljes homlokzatát. A város mintegy hatvanmillió forinttal támogatta a rekonstrukciót.

pecsinemzetihomlokzat

A hétfői átadáson a kivitelező cég tulajdonosa, Szabadi Béla elmondta, hogy megerősítették, szigetelték, újrabetonozták az erkélyt, kicserélték a teljesen korrodálódott tartókonzolokat, valamint visszahelyezték és részben újragyártatták a díszítőelemeket. Eredeti állapotában állították vissza a teljes homlokzatot, elkészült a kupola felületkezelése és kicserélték a tető bádogelemeit is.

A színház belülről is megújul: egy pécsi vállalkozó felajánlásának köszönhetően a költségek feléért, 7,5 millió forintért végzik el a festést és az aranyozást. Ezek a munkák várhatóan augusztus 20-ig tartanak, a színház finanszírozza őket idei, felújításra szánt keretéből.

Csizi Péter (Fidesz), Pécs alpolgármestere a kültéri munkák hétfői átadásán arról beszélt, hogy a színház további felújítását illetően uniós pályázatokban és lokálpatrióta pécsi vállalkozók további segítségében bíznak.

A színház vezetői korábban többször nyilatkoztak arról, hogy az idén 116 éves épület beázik, erkélye rekonstrukcióra szorul, világítóberendezései, hangtechnikája és színpadgépezete pedig nem felel meg a komoly európai produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek.

süti beállítások módosítása