Schiffer András: ne szívja el az erőt a pénzhiány

Normatív alapon garantálnia kellene az államnak az országos formátumú és turisták tömegeit csalogató fesztiválok anyagi hátterét, különösen, ha a magyar termékeknek, a kézműves remekeknek is teret biztosítanak - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője Kapolcson.

Nem vagyok biztos abban, hogy ezt törvényi szinten kell tenni, de mindenképpen jogszabályilag kellene rendezni - tette hozzá, megjegyezve: nem parlamenti, hanem kormányzati szinten szükséges a megoldást megtalálni. Ezzel csatlakozott L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnökéhez, aki csütörtökön, szintén Kapolcson, ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy turizmusra szánt forrásokból is támogatni kellene a nagy fesztiválokat.

Schiffer szerint fontos, hogy sem Márta Istvánnak, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatójának, sem másoknak - akik ilyen szintű rendezvényekbe "teszik bele a kreatív energiáikat" -, az erejét és kedvét "ne szívja el az, hogy lesz-e pénz jövőre, és mennyit kell majd megint rohangálniuk pályázatok miatt, támogatási pénzek után".

schiffer
Másfelől az sem lenne szerencsés, ha csak egy-egy rendezvényt, szervező egyesületet választana ki a kormányzat, hanem ki kell dolgozni egy olyan objektív feltételrendszert, amely ennek a tucatnyi kiemelt rendezvénynek a működését garantálni tudja - fogalmazott az LMP frakcióvezetője. 
Szerinte egy ilyen megoldás egyben értékteremtő és ösztönző funkcióval is bír, ha ugyanis az állam jogszabályban meghatározza, hogy melyek azok a kritériumok, amelyek alapján garantálja egy-egy fesztivál fennmaradását, az éppen arra ösztönzi a kultúrmunkásokat, közösségeket, hogy hozzanak létre minél több ilyen szintű rendezvényt, "olyat, ahol nem a bóvli, nem a kommersz népszerűsítése a cél és nem a profithajsza dominál".
Schiffer András szerint ugyanakkor hosszú távon a nonpropfit kezdeményezések életképessége nem függhet kizárólagosan az államtól, vagyis ehhez egy olyan "adórendszeri környezet" is kell, amely arra ösztönzi a magánvállalkozásokat, hogy minél többet áldozhassanak a nonprofit kezdeményezések támogatásra. Álláspontja szerint ha integrált támogatásban gondolkodunk, akkor nem szerencsés "lehatárolni" a turizmust a kultúráról és vidékfejlesztésről - jelenleg ugyanis turisztikai alapokból nem támogatnak fesztiválokat -, pedig ezeknek a falvaknak a jövőjét a falusi turizmusra lehetne alapozni. 
Az LMP integrált vidékfejlesztésben gondolkodik, amelynek lényegi eleme a kulturális vidékfejlesztés; az országmarketingre szánt pénzeket nagyobb arányban kellene összpontosítani a kis településekre, azok kulturális, turisztikai kínálataira, ezek a dolgok ugyanis összefüggnek. 
Schiffer András azt is közöltet: el tudná képzelni, hogy falvakban alkotóházak épüljenek, hogy a művészeket oda vonzzák, a népi hagyományok ápolásával, az igényes kézművességgel a külföldi és hazai turistákat lehetne csalogatni.

süti beállítások módosítása