Számkivetett - Dante és Oberfrank Pál találkozása

A Gyulai Várszínház két év múlva 50 éves lesz. Az évfordulóra készülve a színház vezetése elhatározta, hogy az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb színdarabjait újra műsorra tűzi. Az idén a monodrámákkal kezdik a visszaemlékezést. 2.-án, új produkcióként mutatják be A Számkivetett című darabot, ami a nagy olasz költőt, a Firenzéből száműzött Dantét idézi meg, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának főszereplésével.

 

„Haza sem megyek már, nem is szitkozódom. Itt dőlök el, vén koldus.
Szeretteim sehol. Arno-parti házam rommá dúlták prédálók.
Egyszer ideles tán a borús Teremtő elfeketült arcomba.”

(Szepesi Attila: Dante Ravennában)

 

Augusztus 2-án és 3-án Dante Alighieri életének egy szeletébe nyerhetnek betekintést a Gyulai Várszínház nyári fesztiváljának nézői, az ő ravennai száműzetése, valamint az ennek során mindvégig megőrzött erkölcsi tartása és szellemi függetlensége áll ugyanis A számkivetett című alkotás középpontjában. Az Isteni színjáték íróját Oberfrank Pál kelti életre, az előadás játszóhelye a múzeumként működő egykori polgári otthon, a Ladics-ház udvara.

oberfrankOberfrank Pál a Szentivánéji álomban Veszprémben

Maróti Lajos:

SZÁMKIVETETT

 

Dante: Oberfrank Pál

rendező: Juhász Róza

 

Dante száműzetésben
Dante idejében a firenzei polgárság két pártra szakadt: a pápa híveit tömörítő guelfekre és a császár híveire, a ghibellinekre. A guelfek további két ágra szakadtak: a szél¬sőséges pápapárti fekete guelfekre és a fehér guelfekre. Dante úgy látta jónak, hogy a pápák inkább az egyház ügyeivel foglalkozzanak, a világi dolgok irányítását pedig az arra illetékesekre kellene hagyniuk. Bár Dante a fehér guelfek táborát erősítette, közvetítő szerepet vállalt a fehér és a fekete guelfek közötti viszály mérséklésében. A béke helyreállítása érdekében száműznie kellett mindkét párt vezetőit, köztük jó barátját, Guido Cavalcantit is, aki belepusztult ebbe a száműzetésbe. A fekete guelfek, miután magukhoz ragadták a hatalmat, kegyetlen bosszút álltak fehér riválisaikon. Így Danténak menekülnie kellett, s soha többet nem sikerült visszatérnie szülőföldjére. Távollétében máglyahalálra ítélték. Ő lett a számkivetett.

 

ELŐADÁSIDŐPONTOK a Gyulai Várszínházban:

augusztus 2. (kedd) és 3. (szerda), 20.30

JEGYVÁSÁRLÁS

süti beállítások módosítása