Veszélyessé vált a Barlangszínház

Biztonsági okok miatt augusztustól nem üzemel a fertőrákosi Barlangszínház, mivel a barlang egyes részeit balesetveszélyesnek nyilvánította a bányakapitányság - írta a Kisalföld pénteken.

Augusztus elsejétől ingyenesen látogatható a kőfejtő, sőt, a parkolásért sem kell fizetniük a látogatóknak – döntött Fertőrákos képviselő-testülete.
Mindennek oka – tudtuk meg Baltigh Márta polgármestertől –, hogy a Barlangszínházat üzemeltető Pro Kultúra kft. elsejétől zárva tartja a barlangot. A településen úgy gondolják, ha a barlangba nem is jut be a turista, a kőfejtő külső helyszíne ettől még érdekes, ám úgy tisztességes, ha ennek megtekintéséért nem kérnek pénzt.

A kőfejtő a fertőrákosi önkormányzat kezelésében van, a Barlangszínházat viszont a soproni önkormányzat tulajdonában lévő Pro Kultúra Sopron Kft. üzemelteti.

barlangszinhaz

"Nem zárjuk be a barlangot, ez így nem igaz!" - nyilatkozta Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra ügyvezetője, aki szerint a megfogalmazás így helyes: átmenetileg nem üzemeltetik a Barlangszínházat.

A bányakapitányság ugyanis balesetveszélyesnek nyilvánította a barlang egyes részeit. Elrozsdásodott a mennyezetet védő hálós biztosítás, elöregedtek a lépcsők korlátjai. A bányakapitányság állagmegóvási terv benyújtására kötelezte Sopron önkormányzatát, ami meg is történt. Hamarosan azonban uniós forrásból megkezdődik a Barlangszínház teljes felújítása és korszerűsítése, amelynek során nemcsak szebb, biztonságosabb is lesz az egykori kőfejtő, ami tíz éve a világörökség része.a

süti beállítások módosítása