Álrendőrök és eltévedt serpák - Színház költözik a Szigetre

Álrendőrök és tényleg eltévedt serpák, jártukban-keltükben zenélők, táncolók, vicces sapkákban, színes jelmezekben menetelők, minden előzetes figyelmeztetés és pontos előjelzés nélkül, hirtelen előbukkanva a fák és a sátrak közül, ők a világ minden pontjáról a Szigetre érkező utcaszínházak, utcazenészek, akikkel egész héten bárhol találkozhatunk.

Minden este 22:00-kor

PAN.OPTIKUM (D): TRANSITion

PAN.OPTIKUM 1982-óta veszi be magát a világ különböző köztereire, hogy az akciószínház műfaját az irodalommal, a klasszikus színházzal és az opera műfajával ötvözve kápráztassa el közönségét. 1999-ben egyesítették erejüket a stuttgarti Nachwerk pirotechnikai csapatával, így a lenyűgöző látvány-, hangelemek (furcsa gépek, szines játékok, hátborzongató emberi és gépi hangok) a PAN.OPTIKUM előadások védjegyeivé váltak. A társulat ezalkalommal (2005-ben már egyszer jártak a Szigeten) TRANSITion című előadását hozza el a Szigetre, mely produkció 2011. februárjában az ausztráliai Perth Nemzetközi Művészeti Fesztivál nyitóelőadása volt.

panoptikum

A TRANSITion egy a társadalmakról, a közösségekben való együttélésről szóló, klasszikus filozófiai kérdéseket feszegető előadás, melyben olyan alapvető kérdések kerülnek terítékre, mint „Ki vagy mi tekint le ránk? Vajon van-e felsőbb erő vagy teljesen egyedül vagyunk a világban? Létezésünk a földi létre korlátozódik csupán?” A legtöbb vallás által feszegetett kérdések alapvető félelmünkkel szembesíthetnek minket, miszerint nincsenek felsőbb erők és létezésünk a halállal végleg befejeződik. A Wajdi Mouawad, libanoni író „The Sun nor the Death” című műve alapján készült előadásban megtalálhatóak a görög mitológia alakjai és a jelenkor figurái is, akik a különböző történelmi korokon keresztül cikázva keresik a boldogságot, a reményt. Mindeközben a rombolás – újjászületés körforgásának szimbólumain keresztül szembesülnek az élet körforgásával és annak gyönyörűségéivel.

Természetesen a műnek nem feladata, hogy a felmerült kérdéseket megválaszolja, sokkal fontosabb, hogy elvezessen mindenkit saját válaszaihoz. Pont ez a folyamat, melynek szimbólumai a fináléban csúcsosodnak ki egy, az egész emberiség számára fontos kérdést felvet: Lehetséges, hogy mi mindnyájan a létezés részesei vagyunk és ezáltal kapcsolódunk minden emberi lényhez az Univerzumban.

mandingue

La Complet’ Mandingue (F) Augusztus 9–14., minden délután Tarka jelmezekben és őrült táncos menetekben kavarognak a nép között egész héten a francia zenészek, akik virtuális karneváli koncertjeiket a lopótökökből készülő dél-afrikai

hangszereken, balafonokon adják elő. Repertoárjukon hagyo- mányos ritmusok, népszerű slágerek és saját szerzemények is szerepelnek reggae, ska, jungle és salsa stílusban.

sneeker

The Sneakers (UK): The Streetlights Augusztus 10–14., minden délután Három vidám angol fickó, kifogástalan eleganciával, széles mosollyal és ki- fogyhatatlan repertoárral szolgáltat egész héten. Hol itt, hol ott érdemes a mobil házibuli-hangu- latot keresni és követni őket minden rongylábú parkettördögnek.

The Flying Buttresses (UK) Augusztus 10–14., minden délután A két idős serpa egye- nesen Obliviából jön el hozzánk, évmilliók- kal ezelőttről, hogy új, izgalmas embe- rekkel találkozzanak és keressenek egy tisztességes helyet, ahol letáborozhatnak. Hodman Dodmanott és Sally Forth szívesen beszélget mindenki- vel, miközben egész héten át rendíthetet- lenül keresik táborhe- lyüket a Szigeten.

the2men

The 2 Men (UK): The Wardens Augusztus 11–14., minden délután A két furcsa egyenruhás fickó lépten-nyomon őrült szabályaik betartását ellenőrzi. Nevetséges előírásaiknak meg kell felel- ned! Ha találkozol velük, ne lépj repedésre és ne telefonálj sétálás közben, de ne állj meg az úton és semmiképpen ne énekelj mást, mint amit ők szeretnének hallani.

Schaplin (H) Augusztus 10–14., minden délután Ágoston Béla menetzenekarával a fesztivál bármely napján össze- futhatunk. Ha a fülünk után me- gyünk, egy vidám rezesbandát kell keresnünk, ha a szemünk után, hangszereket formázó vicces ne- mezsapkákat, amik menetelés köz- ben fel-felvillannak a tömegben

prevolution

R-Evolution Dance Company (H) Augusztus 12–14., minden délután A kortárs tánctársulat váratlan helyeken és időben bukkan fel, alkalmi színpaduk az utca, vagy jelen esetben maga a feszti-

vál.Produkciójukkalmeghökkenteni,megállítaniéselgondol- kodtatniszeretnékközönségüket,akikazeseményeknézőiből észrevétlenül válnak résztvevőkké.

Bloco X (D) Augusztus 12–14., minden délután ANémetországbólindultkezdeményezéshezmáraEurópaszin- temindenországábólcsatlakoztakfiataldobosok,akikszeretnék a riói szambások játékát Európa-szerte népszerűsíteni. A kifino- mult zenészekből álló, egyre növekvő társaság játékos és köny- nyed szórakozást, igazi karneváli hangulatot ígér a hét végére.

süti beállítások módosítása