Szimbóleumizáció és Parasztopera - Színház költözik a szigetre

Szimbóleumizáció, Haidau, Felületi Kötődések, Negatív Varieté, Mindennapi Rutin, Parasztopera, (ál)dokumentarista krízisszínház - és még sorolhatnánk, hogy mi várja a Sziget Fesztivál vendégeit augusztus 10.-étől 14.-éig a Színház és Tánc Színpadon. A programból válogattunk. 

Bajor Gizi Színészmúzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet sátrában egykori tündöklő sztárok bútorai közt letűnt korok ruháiba bújva bizonyíthatod tisztességedet vagy tisztességtelenségedet.

Előadások:

Természetes Vészek Kollektíva: FIF - A Te Felekezeted!

"Nem tudja a megoldást a jelen válsághelyzetére? Mi tudjuk...itt van a FIXA-IDEA FELEKEZET."

Közreműködik: Katona László

Az előadások időpontja: 2011. augusztus 11., 15 és 17 órai kezdettel

 

SZÍNHÁZ ÉS TÁNC SZÍNPAD Az Octopus összművészeti helyszínen.

 

AUGUSZTUS 10., SZERDA

23.15

A Budapest Tánciskola jelenlegi és ex-diákjainak estje

HAIDAU – a Budapest Tánciskola diákjainak előadása

A HAIDAU a Kárpát-medencei eszközös (bot, kasza, kard, seprű), küzdőjellegű táncok, fegyvertáncok (pl. botolók: cigánybotoló, pásztorbotoló) egyik fajtája. Farkas Zoltán Batyu adta iskolai feladatul e motívum kortárstánc-szemléletű feldolgozását. A „diák-etűd”-ből sikeres mű lett, a korábbi utcai előadások után, most színházi körülményekre gondoltuk újra.

Koreográfia, tánc: BÓDI Alexandra, BORDÁS Emil, CSUZI Márton CSÁK Beatrix, DRÁVUCZ Petra, KELEMEN Patrik, SZŰCS Dóra Ida

Zene: DRESCH Mihály, és „Kerek a szőlő levele…” – népdal

budapesttanciskola_

FELÜLETI KÖTŐDÉSEK – A Budapest Tánciskola ex-diákjainak előadása

Mindannyian egy alomból származunk. Ki tizenöt, ki tíz, ki egy-két éve lépett ki közös iskolánk ajtaján. 
Ki kicsoda? Ki kivel kicsoda? 
Ki kihez kapcsolódik? Ki kihez nem? 
Én nem mi vagyunk. 
Találunk-e közös nyelvet? 
Hol kezdődött? 
És leginkább: hol válik visszafordíthatatlanná az együttlét? 
találkozunk. 
bár ha nem is értjük
ki - honnan - mit - hogyan,
a jelenünk közös.
megosztjuk, amit.

tánc: Bakó Tamás, Biczók Anna, Fülöp László, Mészöly Andrea / Vadas Zsófia Tamara, Varga Viktória / külső szem: Furulyás Dóra / mentor: Karczag Éva / zenei koncepció: Mizsei Zoltán / hegedű: Ellina Khachaturyan / hang: Gaya Harutyunyan és Mizsei Zoltán / ruha: Imre Katalin

01.00

NEGATÍV VARIETÉ - az első Moholy-Nagy performansz

Sziluett színházi előadás Moholy-Nagy László 1922-es A nagyváros dinamikája c. filmvázlata alapján. Fény lények, lebilincselő sziluett-játék, testek ritmusos, egymásba oldódó hömpölygése a NEGATÍV VARIETÉ. Hétköznapi torz tükreink, sebesség és külvárosi kutyák – „élő fényképek”-ből komponált árnyjáték, melynek alapja Moholy-Nagy László 1922-ben írt, A nagyváros dinamikája című filmforgatókönyve.

Van-e élet a lakás előtt? A lámpaoszlop rávilágít az igazságra! Útlevél a Bauhausba, 8 test elvarázsolt nyelvén.

Táncosok: Balogh Zsófia, Dulics Éva, Monojlovits Eszter, Nagy Fruzsina, Nagy Zsuzsanna, Sipos Mária Angéla, Szász Anna, Varga Renáta / Fénydíszletek: Garami Richárd / Manufaktor, Zádor Tamás / Kiégő Izzók / Zene: Zságer Balázs / Zagar / Koreográfus konzulens: Demcsák Ottó / Győri Balett / Jelmez: Csergő Noémi / Rendező asszisztens: Nagy Zsuzsanna, Rendező: Szépvölgyi Viktória 

hodworks_400Hodworks

AUGUSZTUS 11. CSÜTÖRTÖK

23.15

HODWORKS

MINDENNAPI RUTIN

A Hodworks együttest Hód Adrienn alapította 2007-ben. A koreográfus radikális kísérleteiről vált ismertté, munkáit az elmúlt öt év során négyszer jelölték Lábán-díjra. A HODWORKS előadásait a kortárstánc bevett formáinak elvetése és újrafogalmazása, a mozdulatok ízekre bontása és újraösszerakása, egy új mozgás- és formanyelv kidolgozása jellemzi, miközben elmaradhatatlanul sajátja a humor és a játékosság.

Zene: Mizsei Zoltán / Tánc: Hadi Júlia, Molnár Csaba, Garai Júlia, Cuhorka Emese / Koreográfia: Hód Adrienn

japan_400

AUGUSZTUS 12. PÉNTEK

17.00, 19.00

Faifai - Faifai March (JP)

Ebben a rövid performanszban a fiatal japán társulat egyszerű mozgások repetitív ismétlésével valami egészen új jelentést kísérel meg létrehozni. Egy vidám, energikus induló, amely emellett a társadalmi folyamatokra is reflektál a maga szarkasztikus módján. A társulat idén nyáron magyar előadókkal dolgozik Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A Szigeten bemutatásra kerülő rövid előadásukat mindig a helyi – ezúttal budapesti – szereplőkkel közösen hozzák létre és adják elő.

                          

23:15

DARVAS BENEDEK- PINTÉR BÉLA: PARASZTOPERA

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

Szereplők: A vőlegény - Pintér Béla / Anyja - Baranyi Szilvia / Apja - Tóth József / Mostohatestvére - Enyedi Éva / A menyasszony – Nagy-Abonyi Sarolta / Anyja - Szalontay Tünde / Apja - Bencze Sándor / Állomásfőnök - Thuróczy Szabolcs / Az idegen - Deák Tamás

Zenészek: Darvas Benedek - csembaló / Nyíri László - hegedű / Pelva Gábor - hegedű / Veér Bertalan - hegedű / Póta György - bőgő

Díszlet: Horgas Péter, Tamás Gábor / Jelmez: Benedek Mari / Fény: Vida Zoltán / Hang: Gresicki Tamás / Technikus: Kulifay Tamás / Korrepetitor: Berecz Bea / Dramaturg: Enyedi Éva / A rendező munkatársa: Hajdú Rozi / Gazdasági munkatárs: Inhaizer Gyula / Produkciós munkatárs: Hidvégi Anna / Zeneszerző: Darvas Benedek / Írta és rendezte: Pintér Béla

taote

AUGUSZTUS 13. SZOMBAT

23:15

FEHÉR FERENC - TAO TE 

halad egyik, követi másik,
virul egyik, hervad másik,
erősül egyik, gyengül másik,
keletkezik egyik, elenyész másik.
Lao-ce
TAO TE KING Az Út és Erény könyve (Weöres Sándor fordításában)

„Elhagytam egy korábbi álláspontot, de nem azért, hogy egy másikkal cseréljem föl, hanem mert az előző is csak szálláshely volt az út mentén. A maradandó a gondolkodásban az út. És a gondolkodás útjai magukba rejtik azt a rejtélyt, hogy előre- és hátrafelé egyaránt bejárhatók, sőt, igazán előre csak a visszavezető út visz.” (Martin Heidegger: Útban a nyelvhez. – Egy japán és egy kérdező párbeszédéből.)

Alkotók: FEHÉR FERENC, DÓZSA ÁKOS / táncosok: DÓZSA ÁKOS, FEHÉR FERENC / Fényterv: BÁNKI GABI / zene: FEHÉR FERENC / fény és hang: KOVÁCSOVICS DÁVID / jelmez: SIMON JUDIT / koreodgráfia: FEHÉR FERENC

A TAO TE című koreográfia érdemelte ki a 2010-es év legjobb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat.

Támogatók: OKM, NKA, Műhely Alapítvány, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Katlan Csoport, Új Előadóművészeti Alapítvány 

AUGUSZTUS 14. VASÁRNAP

23:15

BORLAI GERGŐ – LADÁNYI ANDREA: BL

 A BL című előadás Borlai Gergő ütőhangszeres komponált és improvizációs zenéjére és Ladányi Andrea táncművész táncelőadására és koreográfiájára készül. Az előadás az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül. A zene az ütőhangszer és a táncos test összefeszüléséből keletkezik. Az élőzene komponált és improvizatív jelenléte, ereje, sodrása interferál a táncos mozgásával.

"Amikor egy táncos és egy zenész találkozik a színpadon, sokszor az az érzésünk támadhat, hogy tisztelettel méregetik ugyan egymást, de ahelyett, hogy valóban kapcsolatba kerülnének, párhuzamos monológokba kezdenek, önnön nagyszerűségük önkéntelen fitogtatásaképp. Ladányi és Borlai kettőse nem ilyen: nincsenek monológok, párbeszéd zajlik, két olyan, egymásra valóban kíváncsi lény között, akik szépen lesétáltak saját talpazatukról, és vállat rándítva a "Magyarország legjobb táncosnője/dobosa" címkére, úgy döntöttek, hogy ezen az estén mindent az alapoktól kezdenek újra, méghozzá közösen."

Koreográfia, tánc: Ladányi Andrea / zeneszerző, ütőhangszerek: Borlai Gergő

Stylist: Lakatos Márk /fény: Payer Ferenc / videótechnika: Keserű Zsolt / színpadtechnika, sofőr: Kondella Krisztián  

mindennap_space_200

AUGUSZTUS 11–14.

14.00, 17.00

SPACE Színház (NL/H) PEACE NO. 28. - angol nyelvű, (ál)dokumentarista krízisszínház

Érkezésed izgatottan várva, A felhő tárlatvezetésen, a jövő panoptikumában. Megemlékezés, köztéri hangjáték és séta, dinnyeceremónia étellel-itallal – beszélgetés a világ dolgairól. 2061-ben vagyunk, ötven évvel a nagy változás után, amely az emberiség történetében végre boldogító fordulatot hozott. Az évforduló alkalmából megnyílt a múzeum, ahol a fordulat évére emlékezünk. 2061-ben az emberek jól élnek, mindenük megvan. Annyira jó az élet, hogy nem is tudjuk már értékelni. Elfelejtettük a történelmüket.

Koncepció: Ardai Petra, Luc van Loo, Veress Anna

Szereplők: Ardai Petra, Luc van Loo, Stephanie Pan.

 

MINDENNAP

09.00–10.00 Thai-chi a szigetlakóknak

10.00–12.00 Jóga a szigetlakóknak

15.00–17.00 Kontakt jam a szigetlakóknak

 

19.00, 23.00

ARTUS – FILTERPERFORMANCE: SZIMBÓLEUMIZÁCIÓ

A szimbólum szimbóluma szimbolikusan egy új szimbólumot szimbolizál. Ezek az új szimbólumok szimbiózisban vannak a szimbolizmusra alkalmas szimbolizálóval, szimbolizálva a szimbólumozó szimbolikus szimbiózisát önmagával. De mind- ez csak szimbolikusan értendő.

Alkotó-előadók: Az Artus és a Filterperformance társulata

süti beállítások módosítása