Újra Egri csillagok az egri várban

Egerben 1975-től kezdődően működött nyári színház, ami az Agria Nyári Játékok rendezvénysorozatában éledt újjá. Számos rendezvény mellett az utóbbi évek visszatérő programja az egri várban, augusztus elején több alkalommal színre kerülő musical, az Egri csillagok. Idén még négyszer láthatják az érdeklődők.

Kelemen Csaba az Agria Nyári Játékok ügyvezető igazgatója a rendezvénysorozat kapcsán korábban elmondta: a fesztivál gerincét jelentő nagyszínpadi előadások a Várban lesznek, s ezzel az Agria Nyári Játékok sorozata országosan egyedülálló várszínházi program, amely felvonultatja az Egri Csillagokat, a Zrínyit, A fejedelem című előadást és A Tenkes kapitánya című táncprodukciót.

Rázsi Botond alpolgármester pedig kifejtette: Eger nagyon gazdag kulturális életének egyik pillére az igen népszerű sorozat, melyet a város 12 millió forinttal támogat. "Fontos, hogy a Kultúra Magyar Városa címet elnyert Egerben a nyár a turistáknak, de az egrieknek is tartalmas programot kínáljon. A Fényünnep, a Bikavér Ünnep után az Agria Nyári Játékok gazdag kavalkádjában mindenki megtalálhatja a neki tetsző eseményt" - fogalmazott.

  

Az Egri csillagokról

A Nyári Játékok visszatérő produkciója az Egri csillagok. Moravetz Levente rendezését az egri várban adják elő. "Még 1992-ben kaptam felkérést arra, hogy Zrínyiről készítsünk egy rockoperát. Pécsett élünk, s a megyeszékhely közelében fekszik Szigetvár. Onnan jött a megkeresés erre a zenés darabra. Megírtam először a szinopszist, de végül abból nem lett semmi…Ezután vetődött föl az ötlet, hogy az Egri csillagok musicalt az egri várban, az eredeti helyszínen mutassuk be. Ez 2004-ben meg is történt, azóta minden nyáron játsszuk ezt a művet, s immár  380 ezren tekintették meg a darabot, de ebbe a nézőszámba a sikeres csíksomlyói előadást is beszámítottuk. Amikor felvetődött, hogy 2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa, újra reménykedhettünk abban, hogy a Zrínyi-darab bemutatásra kerül. Sikeresen felbosszantottak, mert a szervezők egyetlenegy forint támogatást sem adtak" -nyilatkozta a darab kapcsán Moravezt Levente a miép.hu-nak.

moravetz

"Az Egri csillagok tavalyi utolsó előadásán zsúfolt volt a nézőtér. Egy idős néni viszont mindenáron meg akarta nézni, kezében egy 20 ezres bankót lobogtatva. Szinte zokogott, s mondta, hogy egész évben erre spórolt. Természetesen ebből a pénzből több jegyre is futotta volna, s az is természetes, hogy ezután egy pótszékre ültettük a nénit, mint díszvendéget" - tette hozzá a rendező.

 

EGRI CSILLAGOK

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből az Erkel-díjas Várkonyi Mátyás és Béres Attila musicalt írt, melynek ősbemutatóját 2004-ben tartották az egri várban. A rendezvénysorozat megszervezésével az Agria Játékok Kft. foglalkozik, a szereplőket pedig az egri Agria Színtársulat hivatásos színészei alakítják.

egricsillagok

„Ma már mindenki előtt ismert, hogy Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, s szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgál hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjára, s a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára…” – írják a szerzők a játékról..

Rendező: Moravetz Levente

Színész:

Dobó István – Kelemen Csaba

Bornemissza Gergely - Nagy Lóránt

Cecey Éva – Kascsák Dóra

Cecey Péter – Sata Árpád

Ceceyné – Saárossy Kinga

Jumurdzsák – Tunyogi Péter

Szolimán szultán – Blaskó Balázs

Gábor pap – Vokó János

Sárközi – Rácz János

Hegedűs István – Hüse Csaba

Izabella királyné – Szilágyi Olga

Török Bálint – Kincses Károly

Kristóf - Saárossy György

Gergő - Pintér Kristóf

Vicuska – Király Zsófi, László Laura

török anya – Blaskó Zsófia

egricsillagok2

Díszlet: Bényei Miklós

Jelmez: Horváth Kata

Koreográfus: Halmi Zoltán, Balogh Edina

Korrepetitor: Marík Erzsábet

Az Agria Nyári Játékok részletes AUGUSZTUSI programja:

5. péntek 20:00 Vár Egri csillagok - történelmi musical

6. szombat 20:00 Vár Egri csillagok - történelmi musical

7. vasárnap 20:00 Vár esőnap (Egri csillagok)

8. hétfő 20:00 Vár esőnap (Egri csillagok)

10. szerda 19:30 Vár Csókos asszony – operett

Kassai Thalia Színház és az Agria Játékok Kft. produkciója

12. péntek 20:00 Vár Egri csillagok - történelmi musical

13. szombat 20:00 Vár Egri csillagok - történelmi musical

14. vasárnap 20:00 Vár esőnap (Egri csillagok)

15. hétfő 20:00 Vár esőnap (Egri csillagok)

17. szerda 20:00 Vár Sasvári Sándor és barátai - Koncert

26. péntek 20:00 Vár IRISH DANCE TORNADO-Catherine Gallagher’s Premier

27. szombat 20:00 Vár IRISH DANCE TORNADO-Catherine Gallagher’s - Tánc 

 

forrás: Agria Nyári Játékok, miép.hu

süti beállítások módosítása