"Az idő hozza meg" a döntést az Opera igazgatójáról

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nemleges választ adott a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a kérdésre, hogy szóba került-e a Magyar Állami Operaház a szerdai kormányülésen. "Majd az idő meghozza a döntést" - felelte, azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy két hét múlva várható a kérdés napirendre tűzése. 

A Magyar Operaénekesek Egyesülete előző nap nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz annak érdekében, hogy mihamarabb rendeződjön a dalszínház helyzete.

Az aláírók - köztük több Kossuth- és Liszt-díjas művész - levelükben emlékeztettek arra: a Magyar Állami Operaháznak június 4. óta, csaknem két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre a dalszínház történetében még nem volt példa. 

opera
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés (Mozsár István megbízott főigazgató és Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató) "olyan lépéseket készített elő, olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert". Az aláírók értesülése szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő gazdasági okokra hivatkozva. 
A kérdésre, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatójának és megbízott főzeneigazgatójának mire terjed ki pontosan a hatásköre, beleférhet-e a tevékenységükbe, hogy nagyarányú létszámleépítésbe kezdjenek a NEFMI azt válaszolta: "A Magyar Állami Operaház (MÁO) jelenlegi főigazgatója tevékenységét helyettesítés keretében, a főigazgatói álláshely betöltésére lefolytatandó pályázat eredményes lezárásáig megbízott főigazgatóként látja el. A megbízásról szóló okirat semmilyen korlátozást nem tartalmaz".
Mint írták: "a MÁO Szervezeti és Működési Szabályzatának 18. § (2) bekezdése alapján a főzeneigazgató gyakorolja a munkáltatói jogokat az irányítása alatt működő szervezet minden dolgozója felett, ám e jogköre nem terjed ki az alapvető munkáltatói jogok gyakorlására. 
Ebből következően tehát a főzeneigazgató (akár megbízott főzeneigazgatóként, helyettesítés keretében, akár a pályázati eljárás sikeres lezárását követően határozott időre kinevezett főzeneigazgatóként látja el tevékenységét) saját hatáskörében nem jogosult a MÁO állományába tartozó foglalkoztatottakkal szemben felmentés/felmondás foganatosítására, még azon személyek esetében sem, akik fölött ő gyakorolja az egyéb munkáltatói jogköröket." 
A minisztérium sajtóirodája úgy tudja: várhatóan a következő kormányülésen döntenek a főigazgató személyéről.

süti beállítások módosítása