Figaro felturbózva Zsámbékon

A Figaro házassága, avagy Egy bolond nap, egy összetett, egyrészt remek kor- és jellemrajz, másrészt bravúros cselvígjáték. Kiáltvány a francia forradalom előtt, miközben a szerelem forradalmát hirdeti. A szerelemét - ami boldogítóbb, mint a politikai jelszavak, de néha kíméletlenebb, mint a guillotine.

„A célunk az, hogy a magas kultúrát, a klasszikus zenét elérhetőbbé tegyük az emberek számára. Szeretnénk megmutatni, hogy az opera lehet fiatalos, lendületes és közvetlen. És mialatt a hallgatóság felhőtlenül szórakozik, Mozart varázslatos zenéje észrevétlenül a fülébe kúszik" - fogalmazták meg a Filomela Zenés Színház  alkotói. A társulat Mozart operájának rövidített változatát adja elő, vidáman, fiatalosan, a mai emberek számára is érthető, de zeneileg hiteles rendezésben.

figaro

Kosztolányi Éva írása a produkcióról:

"Az opera szó hallatán a legtöbben nem sietünk jegyet venni, ám ha egy nyári színházi fesztivál kínálatában bukkanunk rá, valahogy közelebb kezdjük érezni magunkhoz. A Filomela Zenés Színház fiatal énekesei fogták Mozart „Figaro házasságát”, és lerövidítve megpróbálták élvezhetőbbé tenni azok számára is, akik eddig idegenkedtek ettől a műfajtól. Az eredeti három órás darabot a társulat másfél órában adja elő, arra törekedve, hogy a zene és történet lényege azért megmaradjon.

A dalokat magyar nyelven éneklik, a mellékcselekményeket narrátor meséli el, ami nemcsak megkönnyíti a történet érthetőségét, hanem nagyon sok lehetőséget ad arra is, hogy a szereplő, „Basilio” összekacsintson a közönséggel, fondorkodjon, összekuszálja a szálakat. Használnak saját díszletet, saját maguk által varrt jelmezeket, ha a háttér engedi fényfestést is.

A társulati tagjai valamennyien képzett művészek, ám közülük többen is rendelkeznek „polgári foglalkozással” is. Van, aki ügyvéd, van, aki óvópedagógus és van, aki ifjúsági zenés programokat szervez a MÜPA-ban.

Mozart karaktereiről így mesélnek az alkotók: „A cselédlányra áhítozó, de a feleségére mérhetetlenül féltékeny „Fejszés Gróf”: kedvenc mondása: - Kihúzom a kardom! Mi fejszére cseréltük a kardot, mert szerintünk ezen a figurán Mozart is jókat nevethetett…”

„Cherubino igazi kamasz, nagyon-nagyon szeretne szerelembe esni. Verseket ír, és szaval, minden szoknyát célba vesz – a színpadon és a nézőtéren (!) egyaránt. A nők anyáskodnak felette, a férfiak féltékenyek rá. Amikor női ruhába bújik, nevetünk rajta, de aggódunk, amikor a gróf fejszével kergeti…”

A Filomela Zenés Színház mindenképpen szeretné a gyerekeket, tizenéveseket is becsalogatni az operába, megmutatni nekik, hogy az operaelőadás is lehet fiatalos, lendületes és közvetlen, melynek során észrevétlenül másznak a fülbe a klasszikus dallamok".

 

 

Augusztus 6. (20.30 óra) Romtemplom: 

Figaro házassága

A Filomela Zenés Színház előadása

A Figaro házassága, avagy Egy bolond nap, egy összetett, egyrészt remek kor- és jellemrajz, másrészt bravúros cselvígjáték. Kiáltvány a francia forradalom előtt, miközben a szerelem forradalmát hirdeti. A szerelemét - ami boldogítóbb, mint a politikai jelszavak, de néha kíméletlenebb, mint a guillotine. Egy tinédzser epekedő szerelmét az úrnője iránt, a megunt úrnő szerelmét a férje iránt, a férj vágyakozását minden fellebbenő szoknya után, gyarló és igaz, esendő és virgonc párokat, akik időnként sans-culotte, azaz úri nadrág nélkül maradnak.

 

 

Zsámbéki Színházi Bázis

Jegyek válthatók a Zsámbéki Művelődési Ház és Tourinform Irodában
Zsámbék, Etyeki u. 2. Tel: 06-23/342-318 és a helyszínen.

A Zsámbéki Színházi Bázis honlapja:

www.zsambekinyariszinhaz.hu és www.zsambekiszinhazibazis.hu

zsambek@tourinform.hu

süti beállítások módosítása