Hagymához hagymát - Hyppolit a lakáj újratöltve

Augusztus 27-ig tart az idei Óbudai Nyár fesztivál, amely számos színházi előadást tartogat még mindig az érdeklődők számára. Olyan darabok után, mint a Gyógyír északi szélre, vagy az Öt nő az esőben, ezúttal a Hyppolit, a lakáj modernizált változatát mutatják be.

„Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez.

A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel.”

 

Talán nincs is olyan magyar, akinek ne mondana valamit a Még a hagymát is hagymával eszem!” szállóige és társai (Hippodrom; „Mi? Mi?/Mimi?”). A Hippolyt, a lakáj volt az első magyar hangosfilm, 1931-ben készült, Kabos Gyulával és Csortos Gyulával a főszerepben. 

 

(Érdekesség erős idegzetűeknek: A Hyppolit, a lakáj még tűzveszélyes nitronyersanyagra forgatott kép- és hangnegatívja szerencsésen fennmaradt a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményében. Ez azonban a forgatás óta eltelt majdnem 80 év alatt oly mértékben összezsugorodott, hogy hagyományos kontakt kopírozással már nem másolható. Az egyik korábbi felújítás során mattírozták a film negatívját, ezzel próbálták csökkenteni az évtizedek során keletkezett karcokat. A vegyi beavatkozás, mely a képanyagot erősen szemcsézetté tette, a karcok egy részét valóban eltűntette, de a durvább képhibákat nem szüntette meg. Mivel ezek a hibák analóg módon, fotokémiai eljárásokkal nem korrigálhatók, egyetlen megoldás maradt klasszikus filmkomédiánk megmentésére a digitális kép- és hangrestaurálás. A munkálatok a képnegatív szkennelésével kezdődtek a a Filmlabor saját fejlesztésű, 2K felbontású,szkennerré átalakított, folyadékkapus Oxberry trükkberendezésén folyt. A folyadékkapus szkennelés előnye, hogy eltünteti a film karcainak jelentős részét. A restaurálás során külön gondot okozott, hogy a filmet két, különböző képméretű kamerával vették fel: egy régebbi típusú, a némafilm korszakban használatos és egy modernebb hangos képkivágású kamerával.

Az általuk rögzített kép oldalainak mérete és aránya különböző. A korábbi kontakt kopírozások során sok képinformáció veszett el, ezt most digitális átméretezéssel meg lehetett menteni. A végleges képkivágást snittenként mérlegelve kellett eldönteni.)

              

A Hyppolit, a lakáj Molière darabjának, Az úrhatnám polgárnak modernizált, magyar miliőbe áthelyezett változata. A történet hőse a kispolgárból tehetős szállítási vállalkozóvá lett Schneider Mátyás, kinek nagyravágyó felesége, hogy háztartását előkelőbbé tegye, inast fogad fel. A korábban grófi családnál szolgált Hyppolit felforgatja a házat, az arisztokraták szokásait erőltetve új gazdáira. Schneider, bár ragaszkodna kispolgári életviteléhez, lassan beletörődik a sznob lakáj terrorjába. Szmokingot ölt a vacsorához, levágatja a bajuszát és bártáncosnővel randevúzik, éppúgy, mint Hyppolit előző gazdája, a gróf. Schneider lánya, Terka, alkalmazottjukba, Benedek Istvánba szerelmes, de Schneiderné Makáts urat szemelte ki számára, akinek nagybátyjától a nagy jövedelmet ígérő fővárosi szemétszállítási koncesszió sorsa függ. A Hyppolitból 1984-ben készült színdarab, a történet mégis változatlanul időszerű...

HYPPOLIT A LAKÁJ

Zenés vígjáték 3 részben

A Karinthy Színház előadása,
Zágon István vígjátékát, Nóti Károly filmforgatókönyvét átdolgozta: Vajda Anikó és Vajda Katalin

Hippolyt GALLA MIKLÓS

Schneider Mátyás KOLTAI RÓBERT

Aranka, a felesége VOITH ÁGI

Terka, a lányuk MARJAI VIRÁG

Nagy András SARÁDI ZSOLT

Makáts, főtanácsos SPINDLER BÉLA

Makáts Csaba SZÍRTES BALÁZS

Mimi, lokáltáncosnő KAPÓCS ZSÓKA

Julcsa BALÁZS ANDREA

Tóbiás KIRÁLY ADRIÁN / TOKAJI CSABA

Zene: Eisemann Mihály

Rendező: Szőke István

hippolyt-a-lakaj

ELŐADÁSIDŐPONT: Zichy-kastély, augusztus 6., 20:30

esőnap: 08. 07. vasárnap 20:30

Jegyek válthatók az Óbudai Kulturális Központ információspultjánál (1032 Bp., San Marco u. 81.), a Békásmegyeri Közösségi Ház információs pultjánál (1039 Bp., Csobánka tér 5.), valamint az Euroticket Jegyirodában (Eurocenter),

az Interticket, Jegymester, Ticket Express internetes jegyirodákban

 

Forrás: Színház.hu, Filmarchívum.hu, Karinthy Színház

süti beállítások módosítása