"Ez egy szerződésszerűség" - Máté Gábor az AlkalMátéról

Ahogy arról a Színház.hu beszámolt, az AlkalMáté Trupp idén is megtartja immár hagyományos nyári zsámbéki bemutatóját; az előadást, amelynek címe Mészáros Máté, csütörtöktől vasárnapig láthatja a közönség a Zsámbéki Színházi Bázison. A társulás történetéről Máté Gábor mesélt.

"A színészet egoista szakma: elég, ha az ember kicsit figyel a másikra, egy jó rendező a sok egoizmust ügyesen terelgeti, és akkor az összjátékká válik Mindez természetes, mert a színészetnek kiemelkedően fontos része az én megmutatása – anélkül nem lehet színházat csinálni, az én hiánya kiabál a színpadon. De egy színészről – legyen bár olyasvalaki, aki mindent tud a szakmáról – egyszerűen kiderül, hogy való-e neki a tanítás. Elég feltenni a kérdést az illetőnek, mit szeretne csinálni, tanítani vagy eljátszani ezt vagy azt a szerepet. A tanítás felelősségteljes dolog, amit persze nem szabad túlmisztifikálni, csak mert ötévenként van tizenpár ember, akivel az egyetemen foglalkozom – ez csak apróság a szakma egészében". (Máté Gábor)

belemenekulok 

Belemenekülők

Máté Gábor rendező, az egykori osztályfőnök ennek kapcsán elmondta: először az jutott eszükbe, hogy egy osztálytalálkozóból kiindulva készítsenek előadásokat Zsámbékon. Három produkció született a következő években: a Migrénes csirke, a Belemenekülők és az Éjféltájban mondta meg, hogy mi baja című produkció. “Később azonban kiderült, hogy az osztály legszívesebben a saját életét tekinti alapanyagnak az előadások létrehozásakor, vizsgálatuk tárgya leginkább önmaguk, és ahogy Stuart Mária, Ivanov vagy Hamlet címmel is készült előadás, ilyen róluk szóló darabot is be lehetne mutatni” – fogalmazott Máté Gábor.

Brown_sistersA Brown sisterst említi a rendező

Szerint ezek az előadások olyanok, mint egy-egy fénykép, ami minden évben elkészül az osztályról. "Épp most láttam négy nővérről képeket, amelyek minden évben ugyanazon a napon hasonló beállításban készültek, csodálatos fotók, de a legmegrendítőbb természetesen az idő múlása" - mondta, és hozzáfűzte, hogy valami ilyesmit csinálnak ők is, szórakoztató formában, humorral, sok zenével.

A következő évi produkció főhősének nevét mindig az utolsó előadáson sorsolják ki, a közönség előtt. "A címszereplővel az évad folyamán többször találkozom, majd néhány alkalommal az egész osztály összejön közös gondolkodásra, Zsámbékon pedig tíz nap alatt hozzuk létre az előadást" – árulta el Máté Gábor, a produkció kapcsán, ami főleg improvizációkból születik.

matheszandtnerMáthé Zsolt és Szandtner Anna a Kasimir és Karoline-ben az Örkény Színházban

"A színészek játszanak hangszereken, legtöbbször Máthé Zsolt írja a dalszövegeket, sokszor a zenét is magunk szerezzük, mindent mi csinálunk az előadásban" - tette hozzá. Szólt arról, hogy a dramaturgia egyelőre hasonló: földolgozzák a gyerekkort, a főiskolai éveket, tehát az osztállyal való találkozást és az azóta eltelt időt. A főhősök különbözősége miatt azonban a produkció mindig más, hogy milyen lesz, az attól is függ, hogy az adott színész partner-e a kivesézésben vagy inkább elzárkózó.

barothyFenyő Iván, Máthé Zsolt, Kovács Patrícia, Száraz Dénes, Járó Zsuzsa a Baróthyban

Máté Gábor kitért arra is, hogy a tavalyi, Máthé Zsoltról szóló előadás például 17 zeneszámból állt, alig szerepelt benne prózai jelenet, majdnem olyan volt, mint egy koncert.
"Ez szakmailag is nagyon izgalmas, hiszen mindig arról szól, hogy ki hol tart" - mutatott rá a rendező. Arról is beszámolt, hogy sok nehézséggel találják szembe magukat minden évben, hiszen bárkinek lehet éppen más prioritás az életében.
Két színésznőnek –Járó Zsuzsának és Jordán Adélnak- például gyereke született ebben az évadban, így nehéz volt megoldaniuk, hogy eljöjjenek otthonról, Száraz Dénes pedig az idén nem is tudott részt venni a munkában.

jarozsuMészáros Máté, Dömötör András, Cukor Balázs, Száraz Dénes, Mészáros Béla, Máthé Zsolt a Járó Zsuzsa című produkcióban

Mivel eddig Járó Zsuzsáról, Szandtner Annáról, Kovács Patríciáról és Máthé Zsoltról készült darab, tehát 9 produkció még hátra van."Ez egy szerződésszerűség egymás között, hogy ezt végig csináljuk, ha van rá lehetőség" - mondta Máté Gábor, és hozzáfűzte: amikor kitalálta, hogy mindenki sorra kerül az osztályból, akkor ez azt is jelentette, hogy ez a munka 14 évig tart.

 

idézet forrása: Kultura.hu

süti beállítások módosítása