Az Opera főzeneigazgatója válaszol a művészek nyílt levelére

Semmilyen, a Magyar Állami Operaház létszámát vagy működési formáját érintő lépést nem terveznek az intézmény megbízott vezetői, amelyhez a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyét, hozzájárulását és támogatását előzetesen ne kérnék ki - közölte pénteken Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató azután, hogy a dalszínház tizenöt elismert művésze a napokban nyílt levélben hívta fel az intézmény helyzetére a döntéshozók figyelmét.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete az Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz írt nyílt levelet szerdán. A dokumentumban emlékeztettek arra: a Magyar Állami Operaháznak június 4. óta, két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre a dalszínház történetében még nem volt példa. 

gyor1

A művészek arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés (Mozsár István megbízott főigazgató és Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató) "olyan lépéseket készített elő, olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert". Az aláírók értesülése szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő gazdasági okokra hivatkozva. 


Közleményében Győriványi Ráth György úgy fogalmazott: "ezúton szeretném kijelenteni, hogy semmilyen, a Magyar ÁllamiOperaház létszámát vagy működési formáját érintő lépést nem tervezünk, amelyhez a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyét, hozzájárulását és támogatását előzetesen ne kérnénk ki".


A megbízott főzeneigazgató közölte: örülne, ha művészei a sajtó segítségével nem félinformációkon alapuló álhíreket terjesztenének, amelyekkel ismét a dalszínház jó hírnevét veszélyeztetik, hanem tudásukat és tehetségüket a színpadon kamatoztatnák.


A nyílt levelet Tokody Ilona és Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas magánénekes; Kovács János és Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester; Frankó Tünde, Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett Liszt-díjas magánénekes; Temesi Mária és Rácz István Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas magánénekes; Gémes Katalin, Kovács Annamária és Balatoni Éva Bartók-Pásztory-díjas magánénekes; Ambrus Ákos és Szvétek László Juventus-díjas magánénekes; valamint Wendler Attila Simándy-díjas magánénekes jegyzi.

süti beállítások módosítása