Ismeretlen adományából kap testvért a Globe

Fedett testvérépületet kap a londoni nyitott tetejű Globe Színház, amelynek kitartó közönsége gyakran ázott az esős nyárban.

A Globe csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy Jakab-korabeli stílust tükröző épületet emelnek - számolt be a The Guardian online kiadása (guardian.co.uk). A tervezett kétszintes, galériás színházat - legalábbis alkalmanként - csak gyertyával és lámpásokkal fogják kivilágítani, hiszen Shakespeare drámáiban gyakran szerepelnek arra utalások.

globe

"Módfelett izgalmas, hogy olyan új tér jöhet létre, amelyben Shakespeare is otthon lenne. Olyan színházat teremthetünk, amelyre késői darabjait, köztük A vihart is írta" - mondta Paul Appleton a színházat tervező Allies & Morrison irodától.
Mint megjegyezte, az épület kialakításával kapcsolatban sok dolog még nem dőlt el, de annyi bizonyos, hogy "szellemében megfelelő" teret szeretnének alkotni.
A 320 férőhelyes színház 8 millió fontból (2,5 milliárd forintból) készül, és a Globe reményei szerint már 2013-ban megnyithatja kapuit a közönség előtt.
A Shakespeare színházának mintájára megépült Globe 1997 óta működik. Megálmodója, Sam Wanamaker amerikai színész-rendező - a Globe megnyitását már nem érhette meg - mindig is szánt mellé egy Jakab-stílusú színpadot. Az új színháznak egy ismeretlen egymillió fontot adományozott, de hétmillió fontot még elő kell teremteni a költségekre.

süti beállítások módosítása