Találkozás Kuksival és az Egyenruhással - Jön a Valahol Európában

Radványi Géza és Balázs Béla 1947-es filmje alapján készült musical, a Valahol Európában lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi évadának záró produkciója. Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója az augusztus 12-től látható előadás csütörtöki közönségtalálkozóján elmondta: a jubileumi évadban mindenképpen magyar szerző musicaljét kívánták műsorra tűzni, így esett a választás a Dóm téren már 1995-ben és 1996-ban is hatalmas sikerrel bemutatott produkcióra. A közönség érdeklődése vissza is igazolta a döntést, a hat előadás közül az első néhányra már elfogytak a jegyek.

probatsokBéres Attila és egy gyerekszereplő

Béres Attila rendező szerint a furcsa zenés darab "édes, keserű bússággal" elmesélt története leginkább egy görög sorstragédiáéra hasonlít. A végéhez közelítő háború csupán keretet ad annak, amiről a mű igazából szól: a felnőttek felelősségéről, arról, milyen hatással van a felelőtlen politizálás, az acsarkodás a gyerekekre. A rendező úgy vélte, a Norvégiában történt tömeggyilkosság csak még hangsúlyosabbá tette a történet aktualitását.

proba1

A végéhez közeledő próbafolyamattal kapcsolatban Béres Attila elárulta: először félt attól, miként tud rendet tartani a darab hetvennégy gyerekszereplője között, de "bebizonyosodott, hogy a fiatalok rendkívüli koncentrációval és fegyelmezetten dolgoznak, és pontosan úgy irányíthatók, mint a végzett színészek".

proba5 A rendező szavait az árva zsidó kisfiút, Kuksit játszó Grünwald Dávid is megerősítette. A tizenegy éves kora ellenére hatodik színházi szerepét alakító fiú szerint a rendező kiválóan megtalálja a hangot a gyerekekkel.

probaalfoldi Alföldi Róbert elmondta: igazán pikáns feladatot jelent számára az Egyenruhás alakjának megformálása, hiszen a férfi egy két lábon járó fasiszta. A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, nincs jobb- és baloldali színház, így igyekszik belebújni a figura bőrébe, és megkeresni az ő igazságát.

proba3 A musical hat előadásán – ezekre a darab zenéjét szerző Dés András egy új dalt is komponált – a közönség olyan népszerű színészekkel találkozhat, mint Mácsai Pál, Pindroch Csaba, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artúr vagy Keresztes Tamás.

 

ELŐADÁSIDŐPONTOK: 2011. augusztus 12.,13., 14. (esőnap: augusztus 15.) és augusztus 19., 20., 21.(esőnap: augusztus 22.)

JEGYVÁSÁRLÁS

Fotók: femina.hu

süti beállítások módosítása