Valahol Európábant nézhet, aki újszegedre vesz bérletet

A Valahol Európában főpróbáját is megnézheti, aki bérletet vált az újszegedi színpad kisoperáira. Az akció csupán egyetlen napon érvényes.

Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége különleges akcióval szeretne kedveskedni a nézőknek: aki augusztus 9-én, kedden bérletet vált a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában a kolozsváriak vendégjátékára, automatikusan ingyenes belépőt kap a Dóm téri musical-bemutató, a Valahol Európában augusztus 11-ei főpróbájára. A lehetőség a készlet erejéig él, úgyhogy érdemes nyitásra, vagyis 10 órára a jegypénztárhoz érkezni.

Kolozsvárról érkezik az Újszegedi PORT.hu Színpadra két egyfelvonásos opera, a Gianni Schicchi és a Mario és a varázsló augusztus 12-én és 13-án. A világ egyetlen nemzetiségi operatársulata, a Kolozsvári Magyar Opera legendás, korszakos rendezéseket, Hero Lupescu és Békés András koncepciójának felújított változatait hozza az újszegedi ligetbe.

2

A nézők egy este alatt átélhetik a klasszikus olasz opera nyújtotta zenei örömöket és belekóstolhatnak a műfaj posztmodernbe hajló változatába is. Ami összefűzi Puccini zseniális művét és Vajda János izgalmas kortárs alkotását, hogy mindkettő a manipulációról szól.

A Gianni Schicchi vígopera Dante Isteni színjátékának részlete alapján íródott, „gyorstüzelő” jelenetek sorából áll: a darab elején a színészek zokogva gyászolják a halott Buosót, majd egy pillanat alatt megváltozik a hangulat, amint említés történik a végrendeletről. Gianni Schicchi komikus fecsegése és monológjai igazán szórakoztatók a kellemes nyári estéken.

“A Mario és a varázslóban nem lehet szemet hunyni a csalás fölött úgy, ahogyan a komisz Schicchi-nek megbocsátunk. A Thomas Mann-novella egy iszonyatos történelmi korszakról szól, ezért a zene is szembesít az igazsággal” – mondja Gombár Annamária, aki újra színpadra állította a legendás rendezések alapján az előadásokat.

A Mario – mely az egyetlen külföldi karriert befutott kortárs magyar opera – főszereplője a nemzetközileg elismert Kovács István, aki többek között Polgár László tanítványa volt. A Liszt-díjas énekes fellépett már a strassburgi, berlini, frankfurti, torinói, marseilles-i és bordeaux-i operaházakban.

süti beállítások módosítása