Bad Ischl – az operett Mekkája

Lehár Ferenc Bad Ischl-ben, ebben a gyönyörű, hangulatos városban komponálta páratlan műveinek nagy részét. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy itt az operett a levegőből is árad, ráadásul a világhírű Lehár Fesztivál csaknem 50 éve Bad Ischl leginkább várt turisztikai ünnepe. Bad Ischl minden évben megemlékezik kedves zeneszerzőjéről. 2011-ben Lehár Paganinije és Ralph Benatzky The White Horse Inn című operettje a sláger, augusztusban mindkét előadás műsoron lesz.

Bad Ischl-ben az operett jobban virágzik, mint valaha. A zenés színház Mekkájában a nosztalgikus darabok épp úgy teret kapnak, mint a fiatalabb korosztály számára is izgalmasan szellemes, olykor ironikus produkciók. A városban hagyomány, hogy reflektorfénybe emeljék a néha tévesen ódivatúnak is titulált operettet. Az osztrák báj és vendégszeretet, a pazar környezet, a színvonalas programok évről évre egyre több turistát csábítanak a Lehár Fesztiválra. A legolcsóbb jegy 23 euróba, míg a legdrágább 78 euróba kerül. Online is lehet belépőt foglalni a http://www.leharfestival.at/Online-Reservation.28.0.html?&L=1 oldalon.

 

badischl1

 

Operett – az érzékek lakomája

 

Amióta Kaiser Franz Josef, azaz Ferenc József császár kedvenc nyaralási helyszínéül választotta Bad Ischl-t, a városka bekerült az emberek köztudatába, amolyan ideális hellyé avanzsált egy tökéletes vakációhoz. Itt találkoztak főrendbéli urak, zenészek, művészek, Bad Ischl volt a bécsi zenei élet képviselőinek találkozóhelye. Nem csoda, hogy Lehár Ferenc úgy döntött, Bad Ischl-t hazájának kiáltja ki! Az XIX. század eleji nyüzsgő, kulturális élményekkel teli időszakát „hozzák vissza" az osztrák szerevezők a Lehár Fesztivállal, mely kétség kívül többet kínál, mint egy első osztályú zenei szórakozást. A nyugalom helyszínét, Salzkammergut központját a császári hangulat még ma is átöleli. A lusta séták, a kulináris élvezetek épp úgy hozzátartoznak a nyaraláshoz, mint az esti, csillogással teli operett-előadások utáni nagy szócsaták. A varázslat minden arra járó érdeklődőt magával ragad, ráadásul a hegyek által körülölelt városban nem csak a fesztivál programjai közül válogathatunk; érdemes meglátogatni a Kaiser Villát, Lehár nyári villáját, az Ivócsarnokot, az 1826 óta üzemelő Café Ramsauert vagy a termálfürdőt.

 

badischl3

 

A Lehár Fesztivál 2011-es programja (A White Horse Inn, Paganini, Kaiser Gala):

 

Végre "A White Horse Inn", azaz a Fehér lóhoz című operett visszatér Bad Ischl-be! A Salzkammergutban játszódó darabban a szereplők az ismert helyi viseletben játszanak.

A Paganini szintén közkedvelt operett-produkció a fesztiválon.

Lehár Paganinijének népszerűsítésében oroszlánrésze volt Richard Taubernak, a kor egyik legjelesebb tenorjának, aki gyakran lépett fel Lehár-operettek főszerepében is. Az ő kérésére (mivel úgy érezte, hogy ezidáig nem hozzáillő szerepeket énekelt) fogott bele Lehár az új librettójának a megzenésítésébe, melyet egy Paul Knepler nevű könyvkereskedő írt saját kedvtelésére, és amely Victor Wögereren keresztül (Lehár egyik jóbarátja) került a zeneszerző asztalára. Knepler beleegyezett librettójának megzenésítésébe, amit aztán Jenbach Béla alakított át a zeneszerző ízlésének megfelelően. Így jött létre a Paganini, amelyet a Johann Strauss Theaterben mutattak be 1925. október 30-án. A sors azonban úgy hozta, hogy korábban vállalt kötelezettségei miatt Tauber nem énekelhetett a bemutatón. A korabeli újságbeszámolók szerint a bemutatót meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták. A sajtó is megosztott volt, egyes újságok apatikus előadásról számoltak be, míg mások diadalmas fogadtatásról. A kritika visszafogottan nyilatkozott a darabról. Lehár még a darab bemutatója előtt szerződést kötött a berlini Deutsches Künstlerhausszal a darab színreviteléről, ám amikor ennek az igazgatója értesült a bécsi siker/bukásról megpróbálta a berlini bemutatót halogatni, mivel félt, hogy egy elbukott előadás tönkreteheti frissen megnyitott színházának a hírnevét. Lehár panaszt tett a színházi döntőbíróságnál, a Deutscher Bühnenvereinnál, és így elérte, hogy 1926. január 30-án bemutathatták a Paganinit. A mű teljes diadalt aratott a közönség soraiban, a német kritika is kedvezően fogadta, és a főszerepet ezúttal már Richard Tauber énekelte.

 

Augusztus 16-án Bad Ischl-ben megrendezik a Kaiser Gala-t (a császári gálát), ahol szólót énekel Angelika Kirchschlager és Reinhard Alessandri.

 

badischl4Lehár Ferenc


Lehár Ferenc élete


Előadói pályafutását színházi hegedűsként kezdte, emellett egy katonazenekarban is játszott 1899-ig. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett és meghatározta további munkásságának fő irányvonalát. Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, operettjeiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedő bécsi operett stílusát.

 

Előadások:

http://www.leharfestival.at/Schedule-2011.183.0.html?&L=1

 

Forrás (Lehár élete): wikipédia

süti beállítások módosítása