Közös estet adnak a Grecsó testvérek

Grecsó Krisztián és öccse, Grecsó Zoltán már bemutatkoztak a Margó Fesztivál Rokonok című programján. Az író-táncos testvérpár augusztus 18-án közös, egész estés programmal áll elő a Millenárison, a szabadtéri színpadon.

grecso-testverek

„Szalma Lajos […] pumpálta a masinát, a valcer meg csak áradt, mintha fényes arcú, ifjú romák játszanák a Margit-sziget lugasai alatt, vagy mintha a feketevárosi Tisza-parton húznák egy víz fölé nyúló teraszon, és ő dúdolta is a dallamot…” – írja Grecsó Krisztián Tánciskola című regényében. Ő és öccse, Grecsó Zoltán már bemutatkoztak a Margó Fesztivál Rokonok című programján. Az író-táncos testvérpár most közös, egész estés programmal áll elő. A felolvasás és a tánc mellett beszélgetést hallhatnak gyermekkorról, családi titkokról, Szegvárról, felmenőkről, sorsokról. De még az is meglehet, hogy ezen az estén táncra perdül az író, és mesét mesél a táncos.

grecsotestverek_1

A Grecsó testvérek

Az este három felvonásból áll, amelyek címét egy-egy Grecsó-mű adja: Pletykaanyu, Tánciskola és Mellettem elférsz címmel. Ezekhez kapcsolódik

Grecsó Zoltán három táncprodukciója, amelyekben táncos barátai is fellépnek: Maday Tímea, Lengyel Katalin és Rózsahegyi Orsolya

Interjúrészlet Grecsóékkal a Szabad földből:

Kíváncsi voltam, hogyan üdvözlik egymást. Kézfogás közben szorosan átölelték egymást. Ilyenek a jó testvérek?

Grecsó Zoltán: Én alapvetően bújós vagyok, szeretek az emberekhez közel kerülni. A bátyám kicsit távolságtartóbb.

Grecsó Krisztián: Sokat változtunk. Zoli a magánéletben és a színpadon is visszafogottabb lett, én meg egyre nyitottabb vagyok. Jobban hasonlítunk egymáshoz külsőleg és belsőleg is, mint öt évvel ezelőtt. Ez talán másoknak is feltűnik. Régebben döbbenten néztek ránk, amikor kiderült, hogy testvérek vagyunk. Na, jó, tíz kilót le kellett dobnom ahhoz, hogy egy táncossal összemérhető legyek.

grecsokrisztianGrecsó Krisztián

Már gyerekkorukban szoros kötelék alakult ki önök közt?

Zoltán: Rajongtam a bátyámért! Hét év korkülönbség van köztünk. Ez elég sok. Nemigen számíthattam a társaságára, inkább a nagyobbakkal tartott. Játszani szerettem volna vele, őt azonban jobban érdekelték a csajok. Moziba se velem akart menni.

Krisztián: De hiszen sokat játszottam veled! Még nem lendültem túl a kamaszkori őrületeken, te pedig már kinőttél a kisgyermekkorból. Túl nagy szakadék nem volt köztünk. Aztán lassacskán utolértél.

Milyen jövőről álmodoztak?

Krisztián: Zoli már alsó tagozatos korában önálló műsort szerkesztett és be is mutatta egy iskolai rendezvényen. Hihetetlen bátorság, lendület és önbizalom kellett hozzá. Tehát elég hamar megmutatkozott, hogy színpadra termett, ott érzi jól magát. Ha ezt később nem találja meg, bizonyára boldogtalanná válik.

zoltan
Grecsó Zoltán

Zoltán: Hétéves korom táján dőlt el minden. Ösztönösen voltam céltudatos. Krisztián más eset. Előttem van a kép: paprikát vágtunk a hátsó teraszon, amikor bejelentette, hogy a középiskolai ballagására kapott ajándékpénzből nem aranyláncot, hanem elektromos írógépet akar venni. Ekkor már írt verseket, pár év múlva meg is jelent az első verseskötete.

Forrás: Szabadföld, www.millenaris.hu

süti beállítások módosítása