Új lappal indul a Bánk bán Los Angelesben

Új lappal indul a Los Angelesbe tervezett Bánk bán-produkció: a szaktárca megbízottja augusztus végén utazik az amerikai városba, hogy tárgyaljon a premierről, amely jelenleg a 2012-2013-as évadban látszik reálisnak.

pavilonopera

Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke ennek kapcsán elmondta: a tárca a premierrel kapcsolatos tárgyalással Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetőjét bízta meg, aki augusztus 31-én utazik Los Angelesbe. 
A kormány és ezzel összhangban a kultúráért felelős államtitkárság célja, hogy az operát a mű jelentőségéhez méltó körülmények között tudják bemutatni az Egyesült Államokban és megszülessen az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása - fűzte hozzá Elekes Botond.

Kiegészítenék a magyar támogatást
A mű bemutatása jelenleg a 2012/2013-as évadban tekinthető reálisnak, de csak a tárgyalások után dől el, hogy a költségvetésben a produkcióra rendelkezésre álló 200 millió forintot mennyivel szükséges hazai és amerikai támogatásokból kiegészíteni. 

20 ezer forintos jegyárakat feltételezne a tervezett előadás
A magyar kulturális kormányzat ragaszkodik a Nádasdy-Rékai-verzió jelmezes, szcenírozott változatához. Los Angeles-i Operaház becslése szerint a produkció teljes költsége 2,3 millió dollár (több mint 400 millió forint) lehet, 115 dolláros (mintegy 20 ezer forintos) jegyárakat feltételezve. 

Domingo szava sokat számít
Az Erkel-opera bemutatóját eredetileg idén novemberben tartották volna a Plácido Domingo vezette Los Angeles-i Operaházban.Plácido Domingo, aki elkötelezettje a magyar kultúrának, kifejezte: nyitott arra, hogy új lappal kezdődjenek a tárgyalások a premierről. A konzultáción Igric György találkozik a projektet támogató, főként a térségben élő magyarokból és magyar származásúakból álló körrel, valamint a Los Angelesi magyar főkonzulátus vezetőjével. Lényegi kérdéseket vitatnak meg, például azt, hogy hány Bánk bán-előadás illeszthető a soron következő - esetleg valamelyik későbbi - évad bérleti programjába. "Fontosnak tartom, hogy első kézből ismerjem meg a Los Angeles-i Operaház vezetőinek az elképzeléseit és a szándékait az előadással kapcsolatban. Sok mindent újra kell tárgyalni. Ami a 'kivitelt' illeti, a közreműködők kiválasztásában, a rendezés stílusában a karmesteré, Plácido Domingóé a döntő szó" - mondta Igric György. Hozzátette: vannak vágyak, de ezeket csak a közös akarattal meghatározott kondíciók alapján lehet valóra váltani. Természetes, hogy hat vagy négy előadás fajlagos költsége kisebb, mint kettőé, de azt is át kell gondolni, hogy a 3 ezer személyes nézőteret hányszor lehet megtölteni. 

A produkció "továbbhasznosítása" is lehetséges
A kabinetfőnök úgy vélte, ha az új tárgyalások következményeként rangos művészek vállalják a főszerepeket, a produkció "továbbhasznosítása" is lehetséges, különösképpen Budapesten. Elekes Botond kijelentette: eddig a kulturális kormányzat nevében senki sem tárgyalt, nem kért föl művészeket. A Megakoncert produkciós iroda, amely eddig foglalkozott a Bánk bánnal, a Los Angeles-i Operaház, nem pedig a tárca partnereként kommunikált például szereposztásokat, így ezért nem cáfolt az államtitkárság korábbi értesüléseket.

süti beállítások módosítása